Rum Suresi
Doğruhaber
SURELERİ TANIYALIM
RÛM SURESİ
Sure, adını ilk ayetlerde geçen, Rumlar (Bizans) ile İran arasında gerçekleşen savaşın akıbetine dair mucizevi bir haberin yer aldığı “Rum” kelimesinden almaktadır. Bizanslılarla İranlılar arasında meydana gelecek bir sonraki savaşta Bizanslıların galip geleceği bildirilmiştir. Olay, Kur`an-ı Kerim`in haber verdiği gibi meydana gelmiş ve böylece haber gerçekleşmiştir. Bu olay, Hz. Muhammed`in getirdiği vahyin doğruluğunu gösteren en açık delillerden ve Kur`an`ın en büyük mucizelerindendir.
Mekke döneminde inmiştir. Toplam 60 ayetten oluşmaktadır. Nüzul sıralamasında 84. Sure olup, İnşikak suresinden sonra, Ankebût suresinden önce indiği rivayet edilmektedir. 17. Ayetin Medine`de indiğine dair bir rivayette bulunmaktadır.
“Elif Lâm Mîm Rumlar yenildi. Arapların bulunduğu bölgeye en yakın bir yerde bu yenilgilerinden sonra birkaç yıl içinde galip geleceklerdir” bu ayetlerle başlayan sure büyük bir mucizeye imza atmış hala gerçekleşmemiş olan savaşın neticesini haber vermiştir. Ehli kitap olan Rumların yenilmiş olması Müslümanları üzmüş ve müşrikleri sevindirmişti. “Rumların yenildiği gibi biz de sizlere galip geleceğiz” diyerek Müslümanları tehdit eden müşriklere keskin bir cevap hükmündedir.
Bizden önceki kavimlerin ibretlik durumu bizlere ders olsun diye şu ayetlerle sunuluyor. “Onlar, yeryüzünde gezip de kendilerinden öncekilerin akıbetlerinin nice olduğuna bakmadılar mı? Ki onlar, kendilerinden daha güçlü idiler; yeryüzünü kazıp altüst etmişler, onu bunların imar ettiklerinden daha çok imar etmişlerdi. Peygamberleri, onlara da nice açık deliller getirmişlerdi. Zaten Allah onlara zulmedecek değildi; fakat onlar kendi kendilerine zulmetmekteydiler. Sonunda, Allah`ın ayetlerini yalan sayarak ve onları alaya alarak kötülük yapanların akıbetleri pek fena oldu.
Ahiretten bahseden ayetlerden sonra 5 vakit namazdan bahsediliyor. Ardından gelen ayetlerle tekrar dirilişe ve verilmiş olan nimetlere değiniliyor.
Surenin en çarpıcı ayeti olarak şu ayet karşımıza çıkıyor; “Dinlerini parçalayan ve bölük bölük olanlardan (olmayın. Bunlardan) her fırka, kendilerinde olan ile böbürlenmektedir.”
Sure birçok hakikatin anlatıldığı ayetlerden sonra müşriklerin kışkırtmalarına karşılık olarak Peygamberimiz ve müminlere ferahlatıcı şu ayetle son buluyor; “ (Resûlüm!) Sen şimdi sabret. Bil ki Allah`ın vâdi gerçektir. (Buna) iyice inanmamış olanlar, sakın seni gevşekliğe sevketmesin!”