• DOLAR 32.419
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.907
  • ...
EL-HAKEM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ESMA'ÜL HÜSNA - EL HAKEM / DOĞRUHABER

Allah`ın güzel isimlerinden olan el Hakem, hüküm veren, son kararı veren, mutlak hâkim, hakkı batıldan ayıran, hikmetle hükmeden ve hüküm yetkisini elinde tutan anlamlarına gelmektedir.

Allah (cc) Hakem`dir. Hükmünde adil olandır. O`nun hükmü olmadan hiçbir iş nihayete ermez. O hak ile hükmeder, hiç kimseye haksızlık etmez.

İslam Şeriatı, El-Hakem olan Allah`ın hükmüdür. İslam hukukunun en mükemmel hukuk sistemi olmasının nedeni Allah`ın El-Hakem isminin, onda tecelli etmiş olmasıdır... Hz. Ali efendimizin ism-i azam olarak gördüğü altı isimden birisi ve yine İmam-ı Azam efendimizin İsm-i azam olarak gördüğü iki isimden birisi de Allah`ın Hakem ismidir.

Hakem ismi kâinattaki her olayda tecelli etmektedir. Çünkü hiç bir olay yoktur ki Allah`ın hüküm vermesiyle gerçekleşmiş olmasın...

Hakem ismi dünyada Hüküm veren insaflı Alim ve hukukçulara ayna olmaktadır. Adiller, adil karalarını alırken Ondan ilham alırlar. O`na özenirler...

El-Hakem ismi dünyada böyle tecelli ettiği gibi ahirette de tecelli edecektir. Bütün insanları mahşer meydanında toplayacak olan Cenab-ı Hak, El-Hakem isminin tecellisiyle insanlar arasında hak ile hükmedecek, boynuzsuz koyunun hakkını boynuzlu koyundan alacak ve bu ismin tecellisiyle müminlerle kâfirlerin arasını ayırarak müminleri cennete, kâfirleri de cehenneme sokacaktır. Ahiretteki muhasebe El-Hakem isminin tecellisiyle yapılacak ve kimseye zerre miskal zulmedilmeyecektir.

Bu ism-i şerif ile amel bir insan, insanlara haksızlık yapmaz, nerede olursa olsun hangi sorumluluk altında bulunursa bulunsun adaletle hükmeder, El-Hakem isminin yansıması vazifesini görür...

“Hayır! Rabbine andolsun ki, onlar aralarında çıkan çekişmeli işlerde seni hakem yapmadıkça, sonra senin verdiğin hükme karşı içlerinde hiçbir sıkıntı bulmadıkça ve tam bir teslimiyetle boyun eğmedikçe iman etmiş olamazlar.” (Nisa 65)

Bu haberler de ilginizi çekebilir