• DOLAR 32.319
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2295.429
  • ...
TARİHTE BUGÜN  / 29 KASIM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 29 KASIM

1890: `Yaralı Diz Katliamı`, Lakota Siuları ile Amerikan askerleri arasındaki son büyük çatışma olarak tarihe geçti. Birleşik Devletlerin beş yüz kişilik 7. Süvari alayı Minneconjou Lakota yerlilerinin kamp yerlerini çevirmiş ve çıkan çatışmada, Kızılderili şefi Koca Ayak`ın da aralarında bulunduğu 62`si kadın ve çocuk toplam 153 Siu öldürülmüştü. 1890`da bu Siu katliamı Kızılderili özgürlüğünün sembolik olarak sonu oldu.
Katliamı yaşayanlardan biri olan  Gelincik Louise`nin şu sözleri vahşeti anlatmak için yeterliydi: “Kaçmaya çalıştık. Ama yaban sığırı gibi bir bir vurdular bizi. “

1925 : Sivas`ta Şapka Kanunu aleyhine yapılan gösteri anında bastırıldı. Baskı, şiddet ve idamlarla bastırılmaya çalışılan halk tepkisi dinmiyor ve şapkaya karşı direnç tüm Anadolu`ya yayılıyordu. Bunca tepkiye karşın aynı gün İtalya ve İngiltere'den şapka yüklü 3 gemi İstanbul'a geldi. Şapka devrimi yapan ve herkesin zorunlu olarak şapka giymesini buyuran yeni rejim, şapka üretmeyi bile başaramamış ve bu konuda da dışa bağımlı bir şekilde halkın sömürülmesine göz yumulmuştu.

1929   ABD'li Amiral Richard Byrd Güney Kutbu üzerinde uçan ilk insan oldu.

1937  Hatay'da bağımsız rejim yürürlüğe girdi. Hatay artık kendi özel anayasası ve sistemi olan bağımsız bir cumhuriyet oldu. Hatay Devleti, İskenderun Sancağı'nın 7 Eylül 1938'de bağımsızlığını ilan etmesi ile kurulmuş olan devlettir. 29 Haziran 1939 günü devletin yasama organı olan 22 üyesi Türk, 40 üyeli Hatay Devleti Millet Meclisi'nin aldığı karar gereği Türkiye'ye katılmış ve Hatay ili olmuştur. Bütün karar ve yürütme organları Türk nüfusunun yönetiminde olan devletin statü gereği Fransız Suriye mandasına olan bağımlılığı sorun yaratıyordu. Bu nedenle, aşama aşama gerçekleştirilen değişikliklerle Türkiye'ye bağlanmaya doğru giden Hatay, II. Dünya Savaşı'nın yaklaşması nedeniyle Fransa'nın da ısrarcı olamamasından ve Fransa'nın Türkiye ile savaşmayı göze alamamasından yararlanarak 29 Haziran 1939'da meclisinin aldığı karar doğrultusunda Türkiye'ye katıldı.

1944  Arnavutluk Halk Cumhuriyeti kuruldu. II. Dünya Savaşı`ndan sonra Enver Hoca liderliğinde kurulan sosyalist rejim, zamanla tam bir diktatörlüğe dönüşmüş ve 1967`de dünyanın ilk resmi ateist devleti olarak tarihteki yerini almıştır. Bütün cami, kilise ve ibadethanelerin kapatıldığı dönem boyunca dini yaşam, tümüyle yasaklanmıştır.

1945  Yugoslavya Federal Cumhuriyeti kuruldu. Balkanlar'da II. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan ve 1992 yılına kadar hüküm süren sosyalist federal cumhuriyet. Devletin bulunduğu alanda bugün Bosna-Hersek, Sırbistan, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Slovenya ve Kosova bulunur.
Savaş öncesi ülkenin kurulduğu topraklarda Yugoslavya Krallığı bulunuyordu. Krallık yıkıldı. Ülke adını 1943 yılında Demokratik Federal Yugoslavya, 1946'da Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti ve nihayetinde 1963 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti olarak değiştirdi.

1947 Birleşmiş Milletler, İslam Dünyasının şiddetli muhalefetine karşın, Filistin'in bölünmesini ve bağımsız bir İsrail devleti kurulmasını kararlaştırdı. Tüm uluslararası anlaşmaları ve insanlık değerlerini hiçe sayarak Filistin topraklarını gasp edip buraya dünyanın çeşitli yerlerinden getirtilen yahudilere vererek siyonist bir terör devleti kurduran Birleşmiş Milletler esasında ABD ve siyonizmin jandarması olduğunu açıkça ortaya koyuyordu. 

1967  Yunanistan, Kıbrıs'ta Türkiye'nin koşullarını kabul edince bunalım giderildi. Yunan ordusunda alarm kaldırıldı. Türk jetleri Kıbrıs'ta Makarios'un sarayı üzerinde uçtular. Demirel: "... Durumun salaha (barış) doğru gitmesi ümidi görülüyor..." dedi.

1971 Maltepe 2. Zırhlı Tugay Askeri Hapishanesi'nde tutuklu bulunan 5 mahkum kaçtı. Türkiye Halk Kurtuluş Partisi ve Cephesi (THKP-C) liderlerinden Mahir Çayan, Ziya Yılmaz, Cihan Alptekin, Ulaş Bardakçı ve Ömer Ayna içerden aldıkları destekle cezaevinden kaçmışlardı.

1978 ''Halkın Tapınağı'' adlı tarikata üye 913 kişi Guyana ormanlarındaki merkezlerinde zehir içerek topluca intihar etti. ABD'li "People's Temple" (Halkın Tapınağı) kilisesinin kurucusu vaiz James Warren "Jim" Jones`tir. 1978 yılında Guyana'da kendisi ve müridlerine has kasabası Jonestown'da 911 müridini aynı anda intihar etmeye ikna etmiş ve kendisi de müridleriyle birlikte ölmüştür. Eşcinsellik de dahil çeşitli sapık eğilimleri olan Rahip Jones, sonunda bu buhranlarına yüzlerce kişiyi de alet ederek eşine az rastlanır bir katliama imza atmıştı. Travis Jones adıyla 1931'de Lynn, Indiana'da dünyaya geldi. Babası Ku Klux Klan üyesiydi. Eğitimini burada tamamladı, 1950' lerde vaiz oldu. Kendi kilisesine para yardımı olsun diye kapı kapı dolaşıp evcil maymun sattı. Sonraları kilise büyüdü ve "Halkın Tapınağı (People's Temple) adında bir tarikat kurdu. Tarikat üyelerinin toplantıları kilisede halka kapalı bir şekilde oluyordu, dolayısıyla halk üyelerin toplantılarını, içeride neler olup bittiğini merak ediyordu. Üyeler çoğalınca bu ilgi de arttı. Jones itibar kazandı ve ülke çapında hristiyan birliklerinde önemli görevlere geldi. 1977'de İnsan Tapınağı tarikatı, Guyana'da ormanın içine bir araziye taşındı. Jones'un hayali burada tarikatiyle kommünal bir yaşam sürüp medyanın ve halkın artan ilgisinden uzak kalmaktı. Fakat kasaba yaşamına geçince işler değişmeye başladı. Jones, ağırlaşan uyuşturucu bağımlılığını gizlememeye başladı. Müridlerine sık sık toplu intihar provaları yaptırıyordu. Tarikat mensuplarının yakınları dernekler oluşturup Jonestown'da insan hakları ihlalleri yapıldığını iddia edip bölgeyi ziyaret etmek için bir basın ekibi ve senatör göndermeyi başardılar. Ekip Jonestown'dayken her şey normal gözüküyordu, fakat birkaç kişi ertesi gün ziyaretçi ekibe artık oradan ayrılmak istediklerini söylediler. Ekip dönerken ayrılmak isteyenleri de aldı ve havaalanına gitti. Uçağa binerlerken kamyon üstünde İnsan Tapınağı tarikatı mensubu silahlı adamlar tarafından saldırıya uğradılar. 5 kişi hayatını kaybetti. Bu olayın patlak verdiği günün akşamı ise aralarında çok sayıda çocuğun da bulunduğu 911 müridiyle birlikte Jim Jones kasabasında aynı anda intihar etti. Müridler siyanürlü kokteyl ve enjektörler vasıtasıyla intihar ederken, koltuğunda ölü bulunan Jones'un kendini silahla vurduğu görüldü. Ertesi gün bu olaydan haberi olmayan basın helikopterle bölgeye geldiğinde her yere dağılmış 900 ün üzerinde cesetle karşılaşınca şoke oldu. Tüm dünyayı ayağa kaldıran bu eşine rastalnması zor olay Jonestown katliamı olarak tarihe geçti.

1990 Kadının çalışmasını kocanın iznine bağlayan Medeni Kanun'un 159. maddesi Anayasa Mahkemesi'nce iptal edildi. İptal kararı 2 Temmuz 1992 tarih ve 21272 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

1996 Uluslararası Savaş Suçluları Mahkemesi'nde, 1200 Boşnak'ın öldürülmesine karışan bir Hırvat asker 10 yıl hapis cezasına mahkûm oldu. Soykırım suçunun cezasını böyle taktir eden mahkeme herşeyiyle göstermelik bir mahkeme olduğunu ortaya koyuyordu.

2002 Endonezya'da mahkeme, Doğu Timor'un 1999'da Endonezya'dan ayrılması sırasındaki olaylarda insanlığa karşı suç işlemekle suçlanan; iki eski komutan, bir polis şefi ve bir hükümet yetkilisini beraat ettirdi.

2010: İran`ın başkenti Tahran`da meydana gelen iki ayrı patlamada bir nükleer bilimci hayatını kaybetti, aralarında bir nükleer bilimcinin de olduğu 3 kişi de yaralandı. Resmi İRNA haber ajansının bildirdiğine göre, Tahran Şehid Baheşti Üniversitesi öğretim görevlileri Mecid Şahriari ile Feridun Abbasi`nin araçlarına aynı anda bombalı saldırı düzenlendi. Saldırılarda nükleer bilimci oldukları bildirilen Mecid Şahriari öldü, Feridun Abbasi ve eşi yaralandı. Patlamalarda adı açıklanmayan 1 kişinin daha yaralandığı bildirildi. Yılın başında düzenlenen bombalı saldırıda da bir nükleer bilimci öldürülmüştü. Tahran yönetimi, saldırıdan İsrail ile batılı güçleri sorumlu tutmuştu. ABD ve Batılı güçler İran`ı nükleer programı ile nükleer bomba üretmekle suçluyorlar. Suçlamaları reddeden İran, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu deklere etmektedir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir