• DOLAR 32.495
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2430.314
  • ...
Siyasilerin görüşmeleri kamuoyuna ümit verse de  HALEP`İN PAYINA  ÖLÜM DÜŞÜYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsmail Dalkılıç / Doğruhaber

Halep, 21. Yüzyılın Kerbela`sı… Gün be gün kan kaybediyor, çocuklarını moloz yığınları arasında toprağa veriyor. Baas rejiminin baskısından ve Arap baharının getirdiği hava ile başlayan Suriye`deki iç savaş 6. Yılına girdiği halde bir türlü bitmiyor. Bölge ülkelerinin inisiyatif alamamasından ve yayılmacı bir politika gütmelerinden dolayı savaşta tüm inisiyatif küresel güçlerin; ABD ve Rusya`nın eline geçti.

RUSYA İLE TELEFON DİPLOMASİSİ

Aylardır kuşatma altında tutulan Halep`teki vahşetin sona ermesi için diplomasi yürüten Türkiye`nin çalışmaları da istenilen seviyede değil. Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile 26 saatte 2 kez telefon görüşmesi yapan Erdoğan, Halep`teki insanlık ayıbının son bulması için müzakerelerde bulundu.

ÇAVUŞOĞLU “ACİL” KODUYLA TAHRAN`DA

Rusya ile telefon diplomasisi sürerken Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sabaha karşı Saat 04.00`te “Acil” koduyla Tahran`a gitti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile Tahran`da bir araya gelen Çavuşoğlu`na Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan da eşlik etti.

Sabaha karşı 04.00 sıralarında İran`a varan Türk heyetinin saat 06.00`da İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi`ne geçtiği ve Ruhani ile Suriye ve bölgedeki diğer konuların ele alındığını bildirildi.

Görüşme sonrası açıklamada bulunan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, , “Bugün bölgemizde kritik bir durum yaşanıyor. Sorunların çözümünde Tahran ve Ankara`nın işbirliği ve istişaresi fark yaratabilir, Büyük bölgesel güçler birlikte hareket edebilirse, Irak ve Suriye`deki sorunlar da dış güçlere gerek kalmadan çözüme kavuşturulur” dedi.

HALEP YANMAYA DEVAM EDİYOR

Türkiye –Rusya, Türkiye-İran görüşmeleri ve telefon diplomasisi kısmi bir umut vermesine rağmen Ruslar`ın ve Esed Rejiminin Halep saldırıları maalesef kesintisiz bir şekilde sürüyor. Son hava saldırılarında 46 kişi yaşamını yitirdi, 325 kişi yaralandı.

Halep`teki sivil savunma ekibinin basın sorumlusu İbrahim Ebu Leys, yaptığı açıklamada, ‘`Rus ve rejime ait savaş uçakları, Halep ilinin doğu kesimlerinde muhaliflerin denetimindeki bölgeleri yoğun bir şekilde bombaladı.`` dedi. Saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 46 kişinin yaşamını yitirdiğini, 325 kişinin yaralandığını kaydeden Leys, ‘`Söz konusu bölgelerde enkaz altında çok sayıda ölü ve yaralı var. Yoğun saldırılar nedeniyle olay yerlerine gidemiyoruz.`` diye konuştu.

‘`HALEP`E 150 HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ``

Rejime ait askeri helikopterlerin de kentin muhaliflerin kontrolündeki yerleşim yerine varil bombalarıyla saldırdığını aktaran Leys, ‘`Sabahtan bu yana rejim ile Rus savaş uçakları Halep`e 150 hava saldırısı düzenledi. Hava saldırılarının yanı sıra rejim güçleri de karadan yerleşim yerlerine saldırdı. Kara ve hava saldırılarından dolayı halk dışarı çıkamadı.`` ifadelerini kullandı.

Halep`e yönelik korkunç saldırılarda hastanelerin, ekmek fırınlarının okulların ve ilaç fabrikalarının özellikle hedef alındığı belirtiliyor.

BİR SALDIRI DA İLAÇ FABRİKASINA

Rus saldırılarının son hedefi Halep`in Mansura beldesi oldu. Beldedeki Şifa İlaç Fabrikasını hedef alan saldırıda 2 işçi yaşamını yitirdi, 5 kişi de yaralandı. Hatırlanacağı üzere şehrin son hastanesi geçen hafta hedef alınmış ve çok sayıda prematüre bebek hayatını kaybetmişti.

BİR DARBEDE DEAŞ`TAN

Korkunç bir saldırı ve kuşatma yaşayan Halep halkına bir saldırı da DEAŞ tarafından gerçekleştirildi. Daeş Halep`e bağlı Çobanbey bölgesinde canlı bomba saldırısı düzenledi.  Bomba yüklü kamyonetle düzenlenen saldırıda 14 kişi hayatını kaybetti,  35 kişi yaralandı. 10`u çocuk; 12 kişi ambulanslarla sınırdan alınarak Kilis Devlet Hastanesi`nde tedavi altına alınırken 23 kişi ise muhaliflerin kaldırıldığı hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan bazılarının durumunun ciddiyetini koruduğu bildirildi.

Bombalı saldırının tanıkları, bomba yüklü aracın geldiğini, Özgür Suriye Ordusu askerlerinin aracı durdurmak istediğini ancak aracın patlatıldığını söylediler.

HÜDA PARLI GENÇLER HALEP İÇİN DUA ETTİ

Öte yandan Halep`teki Rus ve Esed vahşetine tepkiler de gelmeye devam ediyor.  Hür Dava Partisi İstanbul Gençlik Kolları tarafından Halep, Arakan Ve Tüm Mazlumlar İçin Dua`ya Davet adıyla bir etkinlik düzenlendi. Pazar günü  Fatih Camii`nde bir araya gelen Hür Dava Partililer sabah namazını kıldıktan sonra cami avlusunda Arakan, Halep ve yeryüzü mustazaflarına dualar etti.

BAŞKENT DE SABAH NAMAZINDA DUAYA DURDU

Ankara Hacı Bayram Veli Camisi`nde bir araya gelen gençler sabah namazı kıldı, Halep için dua etti. Sabah Namazı Devrimi Hareketi`nin düzenlediği “Gençler sabah namazında toplanıyor” etkinliği çerçevesinde, gençler Hacı Bayram Veli Camisi`nde buluştu. Sabah namazını kıldıktan sonra cami avlusunda toplanan gençler adına açıklama yapan Sabah Namazı Devrimi Hareketi temsilcisi Adem Özköse, gençlerle 3 yıldır sabah namazında buluşarak ümmet için dua ettiklerini söyledi. Özköse, “Kerbela`da yaşananların aynısı, bugün Halep`te yaşanıyor. Suriyeli kardeşlerimizin yanında olduğumuzu deklare etmek için buradayız. Halep`teki kardeşlerimiz yalnız değildir.” dedi. Özköse, yüzlerce gencin bir araya geldiği sabah namazı buluşmalarının gelecek haftalarda da devam edeceğini kaydetti.

“HALEP`İN ÇIĞLIĞINA SESSİZ KALMA”

Bir tepki de Özgür Der`den geldi. Kuşatma altında tutulan ve kesintisiz bir şekilde bombardımana maruz bırakılan Halep`te yaşananlara dikkat çekmek için Özgür-Der`in çağrısıyla Saraçhane Parkı`nda toplanan grup, söz konusu saldırıların faillerini kınadı.

Dernek üyeleri ellerinde, “Halep`in çığlığına sessiz kalma”, “Halep için bir şey yap” yazılı pankartlar ve “Bombalanan Halep değil, insanlığımızdır”, “Kuşatılan Halep değil, kardeşlerimizdir” dövizlerini taşıyarak, çeşitli sloganlar attı.

Grup adına açıklamada bulunan Özgür-Der Yönetim Kurulu Üyesi Hamza Türkmen, Halep`te yaşananlara sessiz kalınmamasını ve oradaki insanlara destekte bulunulmasını istedi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir