• DOLAR 32.374
  • EURO 35.018
  • ALTIN 2325.61
  • ...
 "24 gündür hiçbir yetkili halimizi sormuyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Bağlar ilçesinde PKK tarafından 4 Kasım'da düzenlenen bombalı saldırıda evleri büyük çapta hasar gören halk, mağduriyetlerinin giderilmemesine tepki gösterdiler.

Yetkililere yaşadıkları mağduriyeti giderme çağrısında bulunan halk, 24 gündür hiçbir yetkilinin durumlarını sormadığını iddia ettiler.

Bombalı saldırıda evleri büyük çapta hasar gören Mevlana Halit Mahallesi Aydın Aslan Bulvarı'nda bulunan Öz Uğur 1, Öz Uğur 2, Saf 1 ve Saf 2 apartman sakinleri, hasar tespit komisyonun yeterince incelemelerde bulunmadığını ileri sürdüler.

Bombalı saldırı nedeniyle binalarının kullanılamaz hâle geldiğini söyleyen Yasir Yıkılmaz, "İncelemelerde evimizdeki hasar hafif gösterilerek ‘az hasarlı` olarak değerlendirilmiştir. Bu teknik şartlara aykırıdır. Kolonlar dâhil incelenmemiştir. Bina bodrumda aşırı çatlak ve hasar mevcuttur.  En ufak bir sarsıntıda can kaybı yaşanabilir ve kişilerin hayatı tehlikeye girebilir. Binanın hasarı çok yüksek oturulacak bir kısmı kalmamış ve yıkılması gerekiyor. 5 bin 323 sayılı kanun gereği kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını, maddi ve manevi olarak mağduriyetlerimiz giderilmesi, valilik makamı veya yetkili merciler tarafından müdahale edilmesini istiyoruz." dedi.

Hasar Tespit komisyonun oturma izni vermediği için evlerinde gidemediklerini ifade eden Yıkılmaz,  konuşmasına şöyle devam etti: "Hasar Tespit Komisyonu yeterince incelemelerde bulunmadı ve oturma izni vermedi. Şu an mağduruz, kira yardımı yapılmıyor.  Binalarımızda hırsızlık yaşanıyor, eşyalarımızı, su saatleri, elektrik kabloları çalıyorlar. Bize 10 bin TL verileceği söyleniliyor, tabi bu yeterli değildir. Burada oturanların maddi durumları bellidir."  

‘24 gündür yetkililerden kimse halimizi sormadı`

Başka bir mağdur Aydın Kaya da "24 gündür yetkililerden kimse halimizi sormadı. Bize 10 bin TL bir fiyat veriyorlar. Bu para kapı ve pencerelerimizi karşılamıyor. Bu millet kış gününde gidip nerede kalsın. Yetkililerin sahip çıkması lazım yoksa ne olacak bu halimiz. Vali, belediye, kaymakam kimse gelip bir icraatta bulunmadı. Eğer destek çıkmayacaklarsa kendi çaremize bakalım. Yetkililerden bir an önce yardım edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Onarım yapılsa dahi kimsenin bu dairlerde oturmayacağını dile getiren Sedat Elaltunteri ise şunları kaydetti: "Vali, belediye başkanımız ve bazı vekiller geldi, bazı insanların kafalarını okşadılar. Destek çıkacaklarını söylediler. Ama bizi şu an unuttular. Patlamadan dolayı psikolojimiz bozuldu. Bu binalar onarım yapılsa dahi kimse gelmez. Devletin desteğiyle binaların kamulaştırılması veya ne yapılması gerekiyorsa yapılsın. Bir an önce mağduriyetlerin giderilmesini istiyoruz."

"Sorun çözülünceye kadar devletin kira yardımında bulunması istiyoruz"

Elaltunteri, "Bir milletvekili geldi, ‘ne gerekiyorsa yapacağız, halkın yanındayız ve destek vereceğiz` dedi. Bugüne kadar hiçbir kurum bir şey yapmadı. Kimseye kira yardımı yapılmıyor. Önceden kira fiyatları 400 TL iken bugün 800 TL çıkmış durumda. Bu insanların çoğu mağdur kira verecek durumları yok.  Sorun çözülünceye kadar devletin kira yardımında bulunması isteriz. Oturduğumuz binaya 360 bin TL bir fiyat çıkartmışlar bu parala nasıl onarım yapılır. Bize 'girin' diyorlar. Bizde onlara oturulabilir raporu verin oturalım dediğimizde vermeyeceklerini söylüyorlar. Mağduriyetlerimizin giderilmesini istiyoruz." şeklinde konuştu.

Kira veremediklerini söyleyen Gafur Birer ise birçok kişinin kirada kaldığını ve yetkililerden bir an önce yardım edilmesini istediklerini ifade etti.

Ayrıca, bombalı saldırı nedeniyle evleri kullanılamaz hale gelen bazı vatandaşlarda göç etmeye devam ediyor. (Emrah Deniz, M. Sıddık Bilge-İLKHA) 






















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir