• DOLAR 32.329
  • EURO 35.157
  • ALTIN 2306.843
  • ...
SON DAKİKA
NEML SURESİ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

SURELERİ TANIYALIM / DOĞRUHABER

NEML SURESİ 

Sure, adını 18. Ayette yer alan “neml” kelimesinden almaktadır. Neml, özelde karınca daha genelde ise “bir araya gelme yeteneğine sahip küçük ve hafif canlı” anlamına gelmektedir.  Bunun yanında “Süleyman suresi” ve “Hüdhüd suresi” de denilmektedir. 

Mekke döneminde inmiştir. 93 ayetten oluşmaktadır. Nüzul sıralamasında 48. Sure olup, Şuara suresinden sonra, Kasas suresinden önce indiği belirtilmektedir.  

“Tâ, Sîn. Bunlar sana, Kur`an`ın ve apaçık bir kitabın ayetleridir. 

İman eden müminler için hidayet rehberi ve müjdeci olmak üzere. 

Ki o (müminler) namazı dosdoğru kılarlar, zekâtı verirler ve ahirete de kesin olarak iman ederler.” 

Kuran`ın hidayet kaynağı olduğunu ve müminlerin sıfatlarının ne olduğunu bildiren bu ayetlerle başlıyor… 

Kıyametin kesin gerçekleşeceğini bildiren birkaç ayetten sonra Musa (as)`ın kıssasından tablolar vermeye başlıyor. 

Akabinde Davut ve Süleyman peygamberden bahsedilmiş. Hz. Süleyman`ın cinlerle, kuşlarla ve karıncalarla olan tatlı muhabbeti sunulmuş… İdare sanatının ne demek olduğunu büyük bir belagat ile karıncalar arasındaki hiyerarşik yapı ile anlatılıyor olması ayrı bir sanat olarak karşımıza çıkıyor…  

Belkıs ile yaşanan olayları anlatıldıktan sonra Lut (as)`dan kısaca bahsedilip, iman hakikatleri tekrar tekrar dillendirilmekte bu hakikatlere uymayanların akıbeti ile ilgili şu ayet getirilmektedir. “De ki: “Hele bir yeryüzünde gezin de, günahkarların sonu nice oldu, bir bakın!”  

Müşriklerin kalplerinde taşıdıklarının asla gizli olmadığını şu ayetlerle bildiren Allah (cc) “Rabbin elbette onların sinelerinin gizlediklerini de, açığa vurduklarını da bilir. Gökte ve yerde gizli hiçbir şey yoktur ki apaçık bir kitapta (Lehv-i mahfuzda) bulunmasın.” Peygamber efendimize ve inananlara güven vermektedir. “O halde sen Allah`a güven. Çünkü sen, apaçık hakikatin üzerindesin.”  

Ahirette herkesin hakikati apaçık göreceğinden, o halde herkesin Allah`ın kitabını okuyup amel etmesi gerektiğinden bahseden şu ayetlerle son buluyor “Ve Kur`ân`ı okumam emredildi.” Artık kim doğru yola gelirse, yalnız kendisi için gelmiş olur; kim de saparsa ona de ki: “Ben sadece uyarıcılardanım.” 

Ve şöyle de: Hamd, Allah`a mahsustur. O, âyetlerini size gösterecek, siz de onları görüp tanıyacaksınız. Rabbin, yaptıklarınızdan habersiz değildir. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir