• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
`Merkez Bankasının müdahalede bulunması yersiz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Memleketi Denizli`de bir takım ziyaretlerde bulanan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gündeme ilişkin değerlendirme yaptı.

İran`la ihracatın yüzde 34 oranında artış gösterdiğini belirten Zeybekci, dünyadaki trendlere bakıldığında bunun olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği ile gümrük birliği anlaşmasına değinen Zeybekci,  “12 Mayıs 2015`te Avrupa Birliğiyle ortak deklarasyonu yaptık. O günden bugüne teknik görüşmelerde hiçbir şey olmadı, gayet güzel gidiyordu. AB açısından söylüyorum, yılsonu itibariyle tüm yetkiler alınmış olacak. Bizim yetki ile alakalı bir problemimiz yok. Ocak ayında ilk vuruşu yapacağız. Teknik anlamda ilk maddeden başlayarak görüşmelere başlayacağız. 2017`nin sonunda da bitirmek gibi bir hedefimiz var. Bugüne kadar Türkiye ile AB arasındaki gümrük birliğinin güncellenmesine karşı olan herkesin desteğini alıyoruz. Tek tek desteklerini aldık.” dedi.

Merkez Bankasının, doların yükselmesi karşısında piyasaya para satarak müdahalesini onaylamadığını dile getiren Zeybekci, bunu geçici bir çözüm olarak gördüğünü ifade etti.

“Merkez Bankasının para satarak müdahalede bulunması yersiz”

Zeybekci, “Merkez Bankasının para satarak müdahalede bulunmasının ne derece yersiz olduğunu defalarca gördük. Yani şu an 50-100 milyon dolarlık bir alanda spekülasyon yapan piyasalarda en fazla 300-400`e çıkan bir şey bu. Merkez Bankası girdiği anda bu oyunun hacmi 100 milyara çıkıyor. O zaman müdahale edeyim derken daha çok müdahaleye açık hale geliyorsunuz. Dolayısıyla ben o yöntemi onaylamıyorum.” şeklinde konuştu.

Avrupa Parlamentosunun Türkiye hakkında aldığı kararın ekonomiye etkisine de değinen Zeybekci, sözlerini şöyle tamamladı:

“Merkez Bankasının almış olduğu karar, piyasaların beklemediği bir karardı. Bu kararı almışken Avrupa Parlamentosundan gelen bir karar, piyasalardaki havayı negatife çevirdi. Ekonomiye etkisi olur mu? Geçici olur. Spekülatif amaçlı olarak bir etkisi oldu zaten. Ama bunun geçtiğine inanıyorum. Çünkü AP ile AB ayrıdır. Dolayısıyla AP`nin aldığı bu kararın, AB üzerinde hiçbir kıymeti harbiyesi olmayacaktır. AB mekanizmaları, AB Komisyonunun, AB dışişleri bakanlarının, AB Liderler Zirvesinin toplantı kararları bizim için daha önemlidir.”

Bakan Zeybekci, açıklamanın ardından Honaz`da halkla bir araya geldi. Ziyarette Bakan Zeybekci`ye Denizli Valisi Ahmet Altıparmak,  Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan ve AK Parti Denizli İl Başkanı Necip Filiz eşlik etti. (İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir