• DOLAR 32.542
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2423.334
  • ...
Suriyeli öğrenciler için açılan eğitim merkezi kapatılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Kızıltepe ilçesine gelen Suriyeli sığınmacılar, 4 sene önce kendileri için açılan eğitim merkezinde eğitim görüyordu. Eğitim merkezinin kapatılacağı belirtilirken Suriyeli öğrenciler de bundan sonra Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda eğitimlerine devam edecek.

Berçem Mahallesinde açılan Elbünyan Geçici Eğitim Merkezinde görev yapan öğretmenlere de görev verileceği belirtilirken, öğretmen ve öğrenciler, ikametlerine yakın okullara yerleşmek için kayıt yaptırmaya başladı.

2016-2017 Eğitim öğretim yılının başlamasıyla birinci sınıfa gidecek olan Suriyeli öğrenciler, normal okullarda eğitime başlamışlardı. Pazartesi gününden itibaren ise 2`nci sınıf ile 8`inci sınıf arası öğrenciler, normal okullarda eğitim almaya başlayacak. Lise öğrencileri ise daha sonra gönderilecek.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Suriye Okulu Müdürü Nasır Abdullah, eğitim merkezindeki öğrencileri diğer okullara dağıtılacaklarının kendilerini bildirildiğini ancak önceden hazırlık yapılmadığını söyledi.

Suriyeli çocukların, iyi bir  Türkçe eğitiminin ardından gönderilmesi gerektiğini ifade eden Abdullah, “Burada Arapça üzerinden ders veriliyor. 3 buçuk yıldır buradaki çocuklar Türkçe bilmiyor; bu da büyük bir sıkıntıdır. Öğretmenler olarak bizler de sıkıntı çekiyoruz. Türkiye okullarındaki idarecilere seslenmek istiyorum; tek isteğimiz Suriyeli çocuklara iyi bakmaları. Belki ilk önce uyum sağlayana kadar sıkıntı yaşarlar ama daha sonra alışırlar. Onlara karşı sabırlı olmalarını diliyorum.” dedi.

Suriyeli çocukların geleceği için normal okulların daha iyi olduğunu belirten Nasır Abdullah, “Burada 600 civarında öğrencimiz ve  12 sınıf vardı. Birinci sınıflar sene başında diğer okullara gönderildi; yani bu yıl birinci sınıfları almadık. Normal okullara gidiyorlar. Şimdi ise 2`nci sınıftan 8`inci sınıfa kadarki  öğrenciler Pazartesi normal okullara gidecek. Geriye 80 lise öğrencisi kalıyor. Onlar bu sene burada okuyacak. Gelecek sene onlar da dağıtılıp, okul kapatılacak.”

Suriyeli çocukların aileleri seslenen Abdullah, bu durumun çocuklar için daha iyi olduğunu belirterek ailelere tepki vermemeleri ricasında bulundu.

Abdullah, “3-4 yıldır bu öğrenciler, Türkçe öğrenemediği ve bu da büyük bir eksikliktir. Hem Türkçe dilini hem de okullarındaki eğitimi alırlarsa çok daha iyi olur. Zaten bu okulun adı geçiciydi. Çocukların üzülmesinin sebebi hepsi arkadaştırlar, hepsi aynı milletten, Suriyeli olduklarından kaynaklanıyor. İnşallah kısa bir zamanda Türkçe`yi öğrendiklerinde uyum sorunu da biter sorun kalmaz.” diye konuştu.

Öğrenciler okullarına terk etmek istemedi

Öğrencilerden Fadi Melle İbrahim, “Türkiye okuluna gitmek istemiyoruz. Burası daha güzel burada çok şeyler öğreniyoruz. Burada kalmak istiyoruz, hepimiz birbirimize alışmışız, ayrılmak istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gözyaşları içerisinde arkadaşları ve okulundan ayrılmak istemediğini söyleyen Nalin Ramada Muhammed ise “Biz bu okula alışmışız. Bu okul çok güzel, her şeyi bize öğretiyorlar. Türkiye okuluna gitmek istemiyorum. Türkiye okuluna daha önce gitmiştim hiç güzel değildi. Burada hepimiz Suriyeliyiz birbirimizi çok seviyoruz, hepimiz arkadaşız.” diye konuştu. (Mehmet Aslan- İLKHA)




































 

Bu haberler de ilginizi çekebilir