• DOLAR 32.315
  • EURO 35.118
  • ALTIN 2291.07
  • ...
EL-MUZİLL
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Allah`ın güzel isimlerinden olan El Muzill, boyun eğdiren, hor ve hakir kılan, rezil ve perişan eden anlamlarına gelmektedir.

Allah (cc) El-Muzill`dir. Yani dilediğini alçaltan Esfel-i Safilin derekesine düşürendir.

“Gerçekten Allah, inkâr edenleri hor ve aşağılık kılıcıdır.” (Tevbe, 2)

“O gün, öyle yüzler vardır ki, zillet içinde aşağılanmıştır.” (Ğaşiye, 2)

El-Muzill ismi El-Hâfid ismine çok yakındır. Çok belirgin farkları olmamakla birlikte, şu farktan söz edilebilir. El-Hâfid aşağı indiren, düşüren anlamlarına gelir. Bir müminin malını kaybedip iflas etmesi El-Hâfid isminin tecellisidir. El-Muzill ise sadece inkârcılarda tecelli eder. Zillete düşüren manasındadır. El-Hâfid ismi ile malını kaybeden bir mümin zillete düşmemiştir. Sadece imtihan gereği sınanmaktadır. Ancak El-Muzill ismi ile aşağılara inen inkârcılar rezil rüsva olurlar. Herkes onların durumuna ibretle bakar… Kimse onlara yaklaşmak istemez. Kibirli bir tüccarın iflası El-Muzill isminin tecellisi iken, cömert bir tüccarın iflası ise imtihan gereği El-Hâfid isminin tecellisidir.

Gayr-ı Müslimlere ahirette acıklı bir azap vardır. Bedenleri ateşler içerisinde yanarken ruhları ise El-Muzill isminin tecelli etmesi ile sürekli hor ve hakir görülür, alçaltılır…

Allah pek çok ayetinde, ahirette inkârcılara alçaltıcı bir azap olduğunu haber verir. Bu, inkârcıların dünya hayatındaki kibir ve büyüklenmelerine karşılık Allah`ın takdir ettiği bir cezadır. Çünkü dünya hayatında inkârcıların en büyük hedeflerinden biri, başka insanlar tarafından takdir edilmektir. Bu nedenle de hayatlarını Allah`ı övmekle değil, kendilerine övgü toplamakla geçirirler. Allah da bu beklentilerine karşılık olarak cehennemdeki azaplarını bunun üzerine kurmuştur. Cehennemde en büyük yıkımı ise insanların karşısında küçük düşüp aşağılanınca yaşayacaklardır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir