• DOLAR 32.367
  • EURO 35.069
  • ALTIN 2325.165
  • ...
Bina yapımında kat sınırlamasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Şanlıurfa`nın merkez Eyyübiye ilçesinde, belediyenin bina yapımında uyguladığı kat sınırlamasına tepki gösteren vatandaşlar, birçok ev sahibine, binalarda fazla kat çıkıldığı gerekçesiyle haksız yere ceza kesildiğini belirterek yetkililerden sorunun çözülmesini istedi.

Konu hakkında İLKHA`ya konuşan mühendis, emlakçı ve ev sahipleri, uygulamaya aykırı davranan binlerce kişiye 15-80 bin TL`ye kadar para cezası verildiğini söyledi.

İnsanlardan teberru adı altında belediyeye bağış toplanıldığını söyleyen İnşaat Mühendisi Adnan Şeyhanlıoğlu, belediyenin bir vakıf olmadığını ayrıca binayı 5 kat yapmak için izin almalarına rağmen en fazla 3 katlı yapılmasına müsaade edildiğini ifade etti.

Eyyübiye`de 4 aydır proje alımının olmadığını söyleyen Şeyhanlıoğlu, “Eyyübiye ilçesinde halkımıza proje üretiyoruz. Eyübiye`de 4 aydır proje alımı yok. Projeler insanlardan alınıyor ve belediyede bekletiliyor. Herhangi bir gerekçeleri de yoktur. Herkese ayrı muamelelerde bulunuyor. Eyyübiye`nin birçok sorunu vardır. Belediye başkanı, çevresindeki kurmaylarıyla bir sorunu varsa bu sorun Eyyübiye halkını ilgilendirmez. Bir yere imar açtığınız zaman oranın alt yapı ve üst yapı sorununu çözmeniz lazımdır. Binlerce örneğini gösterebilirim. İnsanlardan teberru adı altında para alınıyor. Ben ne diye belediyeye bağış yapayım? Belediye bir vakıf değildir. Onlara bağış yapmak zorunda değilim. İnsanlara alt yapı adı altında izin veriyor. Tamam, izin veriyorsunuz. 5 kat yapı için izin alan adam, orada imarlı 2-3 kat yapamıyor. İnsanlar bunu söyledikleri zaman da farklı yerlere çekiyorlar.” dedi.

“Eyyübiye`ye 2 kat, Karaköprü`ye 12 kat imar verilmiş”

Eyyübiye zemininin diğer ilçelere göre daha sağlam olduğunu savunan Şeyhanlıoğlu, “Eyyübiye`nin imari 2 kattır. Ama Karaköprü`de 12 kat imar verilmiş. Öyle bir kanun olur mu?” diyerek yetkililerden bu sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.

Hüseyin isimli emlakçı ise  “Eyyübiye ilçesinde çoğu kişi düz yerde 5 kat yapıyor. Bazıları da kodlu olarak 4 kat yapıyor. Burada bir adaletsizlik var. Eğer torpil olmasaydı hepsi aynı seviyede olurdu. Ayrıca bu 4 aydır da ruhsatlar çıkmıyor. Belediye kapatmış ruhsat çıkarmayı. Bizler de mağdur olmuşuz. Benim şu an 4 ruhsatım belediyededir. Çoğu daireleri, vatandaşlara satarak paramı almışım. Bitirme tarihini vatandaşa vermişim ama maalesef belediyeden ruhsat alamadığımız için mağdur olmuşuz. Eyyübiye`de böyle büyük sorunlarımız var. Diğer merkez ilçeleri olan Haliliye ve Karaköprü`de böyle sorunlar yoktur.” ifadelerini kullandı.

Evini normale göre bir kat fazla çıktığı gerekçesiyle kendisine 17 bin 500 TL para cezası kesildiğini söyleyen Aziz Öğedey, kat irtifakı nedeniyle ilçede on binlerce kişiye para cezası kesildiğini ifade etti. Öğedey, “Oysaki bize yapın demelerine rağmen cezayı kestiler. 1-2 yıldır itiraz dilekçesi vermişim. Nasıl bir sonuç alacağımı bilmiyorum. Bundan bir rant elde edileceği belliydi.” diye konuştu.

Düz bir zeminde bazılarına 5-6 kat yapı izni verilirken bazılarına ise 3 kat yapı izni verildiğini belirten Aziz Şeyhanlıoğlu, bunun bir ayrımcılık olduğunu söyleyerek, “Kat irtifakı için bazı insanlara cezalar kesilmiş. Kimine 80 bin TL, kimine 40 bin TL kimine de 30 bin TL para cezası kesilmiş. Bunların birçoğu çiftçidir, birçoğu da mevsimlik tarım işçisidir. Nasıl olurda bu insanlara 3 kat yaptıkları için ceza kesersin? Her kat için verilecek ruhsatları vermiyorlar.”

Ramazan Gül isimli vatandaş isi tepkisini şöyle dile getirdi: “Eyyübiye`nin kaderi midir 2 kat ev yapmak? Karaköprü`de 12-15 kat veriliyor. Burası daha sağlamdır. Burası 20 kat bile kaldırır. Ama vermiyorlar. Neden vermiyor biliyor musun? Çünkü biz şalvar giyiyoruz, kravat takmıyoruz. şeklinde konuştu. (Ramazan Casuk- İLKHA)
















 

Bu haberler de ilginizi çekebilir