• DOLAR 32.512
  • EURO 34.924
  • ALTIN 2422.666
  • ...
Sığınmacıların Avrupa`ya geçişi yeniden gündemde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

AA - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın KADEM'in düzenlediği 2. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde Avrupa'nın mülteci sorununa yaklaşımını eleştirerek, "Hiçbir zaman siz insanlığa dürüst davranmadınız, insanlara doğru bakmadınız. Aylan bebekleri Akdeniz kıyılarında sahile vurduğu zaman oradan gidip siz almadınız, Ümran bebekleri siz almadınız. 3 milyon, 3,5 milyon mülteciyi bu ülkede besleyen biziz. Verdiğiniz sözleri yerine getirmediniz. Kapıkule'ye 50 bin mülteci dayandığı zaman feryat ettiniz, 'Acaba Türkiye sınır kapılarını açarsa ne yaparız?' demeye başladınız. Bana bak, eğer daha ileri giderseniz bu sınır kapıları da açılır bunu da bilesiniz. Öyle kuru sıkı tehditlerden ne ben anlarım ne bu millet anlar, bunu da bilesiniz" ifadeleri, geçen yıl Edirne'de ve Ege kıyılarında ortaya çıkan sığınmacı yoğunluğunu hafızalara taşıdı.

Suriye Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarının ardından Türkiye'deki Suriyeliler arasında "Avrupa'ya bir kapı açılacak mı?" tartışmasının başladığını belirtti.

İş, eğitim ve sağlık olanakları için Türkiye'de yaşayan binlerce Suriyelinin Avrupa'ya gitmek istediğini dile getiren Ali, "Avrupa kapısı açılırsa Suriyeliler çok sevinecektir. Türkiye'de 3-4 milyon Suriyeli yaşıyor. Türkiye'deki Suriyelilerin en az yüzde 10'u Avrupa'ya geçmek istiyor." diye konuştu.

"Avrupa'nın tek derdi mültecileri Türkiye'de tutmak"

Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi ise sınırların açılması çağrısında bulunarak, "Bizim gördüğümüz Avrupa ülkelerinin tek derdi, mültecileri Türkiye'de tutmak. Grafik bize bunu gösterdi. Tüm mültecilerin başka ülkelere sığınma hakkı var. Bu insanlar suçlu değiller." dedi.

Binlerce sığınmacı sınır kapılarına dayanmıştı

Geçen yıl eylül ayının ortalarında otobüslerle Edirne'ye gelen Suriyeli sığınmacılar Avrupa'ya geçmek istemiş bunun üzerin geniş güvenlik önlemleri alınmıştı. İkamet tezkereleri olmadığı için Edirne'de kalamayacakları bildirilmesine rağmen ilerleyen günlerde binlerce sığınmacı kentte toplanmıştı.

Bir süre otoban kenarında bekleyen grupların 18 Eylül'de sınıra ulaşma girişimi de güvenlik güçlerince engellenmişti. Bölgede 10 gün boyunca bekleyişini sürdüren sığınmacılar, güvenlik güçlerinin yoğun çabaları ve yetkililerin girişimleri sonucu geldikleri illere geri gönderilmişti.

Denizlerden de Avrupa'ya geçişlere izin verilmedi

İç savaş, ekonomik ve siyasi belirsizlikler nedeniyle ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınan ve buradan da Avrupa ülkelerine geçmek isteyen sığınmacıların yasa dışı göçte en önemli güzergahını Ege ve Akdeniz kıyıları oluşturuyor.

Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Ege Denizi ve Akdeniz üzerinden Yunan adalarına ulaşmaya çalışan göçmenlere karşı yürüttüğü çalışmalarda, 2014'te 14 bin 961, 2015'te 91 bin 611, 2016'nın şu ana kadarki bölümünde ise 36 bin 178 olmak üzere 142 bin 750 sığınmacının geçişini engelledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir