• DOLAR 32.367
  • EURO 35.048
  • ALTIN 2326.05
  • ...
Bombalı araçlara karşı `insansız kontrol noktaları` oluşturuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bitlis`te şehir girişlerine, PKK`nin son dönemlerde  bombalı araçla düzenlediği saldırıların önüne geçebilmek için, “Yüksek Güvenlikli İnsansız Kontrol Noktaları” oluşturuldu. Kurulan sistemle araçlar uzaktan kontrol edilerek olası bir saldırının önüne geçiliyor.

Konuyla ilgili gazetecilere bilgi veren Bitlis Valisi Ahmet Çınar, bölgenin PKK'nin çoğalmasına, lojistik destek almasına, geçişlerde durak ve dinlenme noktası olması bakımından elverişli coğrafi yapıya sahip olduğunu ifade etti.

PKK`yle yoğun bir mücadele içerisinde olunduğunu belirten Çınar, “Asker, polis ve korucularımız, terör örgütü PKK ile yoğun bir mücadele içerisindedir. Aynı zamanda kaçakçılıkla da mücadele ediyorlar. Bu çerçevede, il merkezi ve ilçelerin giriş ve çıkış bütün noktaları 24 saat esasına göre denetleniyor. Polislerimiz ve jandarmamız kendi görev bölgelerinde koruculardan da destek alarak bunu gerçekleştiriyor. Bazı noktalarda da asker, polis ve jandarmamız bu görevi beraber ifa ediyor. Dolayısıyla çok güzel ve ciddi bir koordinasyon var. Bu noktalarda çok verimli ve etkili sonuçlar alıyoruz.” dedi.

PKK`nin, kadın, çocuk, yaşlı, sivil ve masum demeden saldırılar düzenlediğine dikkat çeken Vali Çınar, saldırıların şehir merkezlerinde de yapılmaya başlandığını, kurulan güvenlik noktaları sayesinde PKK`nin ve bomba düzenekli araçların geliş geçişlerinin engellendiğini belirtti.

Teknolojinin etkin kullanıldığı “Yüksek Güvenlikli İnsansız Kontrol Noktaları” denilebilecek bir sistem geliştirildiğini söyleyen Çınar, bombalı araçların, canlı bomba ve her türlü patlayıcıyla yapılan eylemlere karşı, yüksek beton bariyerler arasında oluşturulan kanalda araçların arandığını dile getirerek, geliştirilen insansız kontrol noktası hakkında şu bilgileri verdi:

"Herhangi bir patlamada hiçbir polis, korucu, jandarma ve askerimiz ile siviller zarar görmeyecek"

“Herhangi bir eylem yapılırsa, en az zarar ve zayiatla sonuç sağlamak için bu sistemi geliştirdik. Bizim sistemimizde araçlar bu kanala gelmeden önce bir otomatik bariyer sistemiyle durduruluyor. Burada hareketli kamerayla araçların içinde ne var ne yok görebiliyoruz. Sesli kumanda sistemimiz var. 50 metre uzakta bir zırhlı kulübedeki güvenlik görevlisi kamerayı yönlendirebiliyor. Aracın içine bakabiliyor. Eğer bir şüpheli hal varsa bagajı, camı ve kapılarını açmalarını söylüyor. Kamerada her şeyi görüyor. Eğer olağanüstü bir durum ve silahlı kişiler varsa ve bir düzenek tespit edilirse, daha kontrol noktasına yaklaşmadan müdahale etmelerini sağlıyor. Şüpheli bir durum görülmüyorsa o zaman bariyer açılarak araç kanala alınıp aranıp detaylı arama yapılıyor. Teknolojinin bütün imkanları kullanılmış. Herhangi bir patlamada hiçbir polis, korucu, jandarma ve askerimiz zarar görmeyecek. Arama noktalarında başka araçlar da bulunacağı için siviller de zarar görmeyecek. Bir model oldu. Bakanlığımızın müfettişleri de geldi araştırıp ve sistemi incelediler. Bu modeli Türkiye'ye bakanlık kanalıyla önereceklerini ifade ettiler.”

Çınar, “Artık terörist gelip geçemiyor. Terörist, aracı yükleyip, geçmişte olduğu gibi gönlünce şehirlere, karayollarına giremiyor ve çıkamıyor. Tamamen hareket alanları kısıtlandı, eylemleri sınırlandırıldı. Devletimizin kararlıkla terör örgütünün üzerine etkin bir şekilde gitmesinin yanında şehirlerde yapılan eylemlerde bu şekilde engellenince, artık terör bitme noktasına doğru hızla gitmektedir.” şeklinde konuştu. (Şükrü Tontaş-İLKHA)












 

Bu haberler de ilginizi çekebilir