• DOLAR 32.515
  • EURO 34.969
  • ALTIN 2435.047
  • ...
Filistinli Çocuklar… İşgal Güçlerinin Hedefinde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Filistin hukuk çevreleri, Ekim 2015`te Kudüs intifadasının patlak vermesinden sonra işgal güçlerinin Batı Yaka ve Kudüs`te Filistinli çocukları özellikle hedef aldıklarını belirttiler.

Filistin Esir Kulübü yaptığı açıklamada, son bir yıldır çocukların hedef alınmasının arttığına dikkat çekerek, bunun sonucu olarak 350 çocuğun tutuklandığını kaydetti.

Tutuklanan bu çocuklardan 12`si kız çocuk olmak üzere 115`i Kudüs`te tutuklandı.

Aslında rakamlar tam değil

Çocukları Korumak İçin Küresel Hareket yetkililerinden Ayid Katiş yaptığı açıklamada, hiçbir kuruluşun işgal altındaki Filistin topraklarında olup bitenlerle ilgili verdiği rakamların tam olmadığına dikkat çekti.

Katiş yaptığı açıklamada, işgal güçlerinin tutuklayıp daha sonra serbest bıraktığı onlarca çocuğun kayda bile geçmediğini söyledi.

Ekim 2015`ten şimdiye çocuk tutuklamaların tüm hukuk ve uluslararası teamüllere aykırı olarak yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Katiş, işgal altındaki topraklarda meydana gelen her kıpırdanmada genelde büyüklere özelde ise çocuklara yönelik ciddi hak ihlallerinin yaşandığını hatırlattı.

Çocuklara yapılanlar hukuksuzdur

Katiş yaptığı açıklamada işgalcinin özellikle çocukları hedef almasının bu rejimin Filistinlilere özellikle de zayıf halka olan çocuklara diz çöktürme ve onları kontrol altına alma politikası olduğunu belirterek “aslında İsrail`deki sivil ve medeni kanunların askeri emir ve talimatlarla kıyaslandığında bunların teorik de olsa çocuk haklarını korumayı hedeflediğini görmek mümkündür. Ancak pratikte bir şey değişmiyor. Kudüs`teki çocuklar Batı Yaka`daki çocukların gördüğü muamelenin aynısını görüyor” dedi.

Kanunlardaki güvence ve sözlere saygı gösterilmediğini hatırlatan Katiş, çocukların çok kötü muameleye ve tehdide maruz kaldıklarını, mahkemelerin çocukları cezalandıracak bir suç bulmaktan aciz kaldığı durumlarda ise idari cezalara sığındıklarını ifade etti.

Zalimce uygulamalar

Çocukları Korumak İçin Küresel Hareket`in kayıtlarına göre işgal rejimi Ekim 2015 –Ekim 2016 tarihleri arasında Filistinli çocuklar hakkında 20 idari ceza verdi. Bu çocuklardan 16`sı Batı Yaka`dan 4`ü ise Kudüs`ten.

Katiş, idari ceza alan çocukların çoğunun sosyal paylaşım sitesi facebook üzerinden yazdıkları mesajlar nedeniyle ceza aldıklarını belirterek, çocukların daha ağır ceza almaları için işgal hükümetinin yaptığı yasa düzenlemelerinin ise tam bir ırkçılık örneği olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“işgal rejimindeki yasalar aslında 14 yaşını doldurmayan çocuklara ceza vermeyi ön görmüyor. Ancak şu anda 12 yaşında olan Filistinli çocuklara bile cezalar yağdırılıyor. Kudüs intifadasında tutuklanan çocuklar 14`ün altında da olsa kendilerine ağır cezalar veriliyor.”

Ahmed Ze`teri (12), Şadi Ferrah (12) ve Nurhan Avvad (16) Kudüs`te Yahudilere yönelik öldürme girişiminde bulundukları iddiasıyla yargılanıyorlar. 

Filistin Enformasyon Merkezi / Çeviri Makale

Bu haberler de ilginizi çekebilir