• DOLAR 32.548
  • EURO 34.916
  • ALTIN 2429.827
  • ...
Esma`ul Hüsna: El Mu`iz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

EL-MU`İZ

Allah`ın güzel isimlerinden olan el Mu`iz, izzet ve şeref veren, itibar ve güç veren, üstün kılan ve dilediğini ağırlayıp izzetli yapan anlamlarına gelmektedir.

“De ki: “Ey mülkün sahibi Allah`ım, dilediğine mülkü verirsin ve dilediğinden mülkü çekip-alırsın, dilediğini aziz kılar, dilediğini alçaltırsın; hayır Senin elindedir. Gerçekten Sen, her şeye güç yetirensin.” (Âl-i İmran, 26)

Allah (cc) izzeti dilediğine verir. Ancak izzet verdiği kişilerin değerini hiç kimse düşüremez. Dilediğinden  de alır ve aldığına hiç kimse izzet veremez…

El-Mu`iz ismi şerifi ile El-Râfi ismi birbirine yakın manaları barındırsa da ufak tonlarda bazı farklılıkları var… Er-Râfi maddi – manevi yükseklere çıkan her şeyde tecelli eder. Uçağın yükseklere çıkması bile Er-Râfi isminin tecellisidir. Ancak E-Mu`iz genellikle manevi yüceliklerle ilgilidir. Mesela, Müslümanların her yerde dünyalık nazarla kaybetmiş gibi görünseler de hakikatte aziz olmaları, bu ismin tecellisidir. İslam sürekli azizdir, müntesipleri de Muaz`dır, yani aziz kılınmış kişilerdir. Peygamberimizin şanını lekelemek isteyen Ebu Leheb üzerine deve işkembesi atmasına rağmen bunu başaramamış, El-Mu`iz zırhı altında olan efendimizin şanına gölge düşürememiştir. Yine aynı şekilde Şeyh Said, Seyyid Kutup, Hasan El -Benna, Şeyh Ahmed Yasin, Malcolm X ve daha birçok İslam âlimi-mütefekkiri dünyalık nazarla kaybedip öldürüldüler gibi görünse de hakikatte ölmemişler ve davaları hala dimdik ayaktadır. İzzetli yaşantıları hala dillere destandır. Çocuklarımıza onları örnek almalarını tavsiye etmemiz, onların El-Mu`iz ismine mazhar olduğuna işaret etmektedir.

El-Mu`iz ismi hürmetine Allah (cc)tan İslam düşmanlarına karşı izzet vermesini niyaz ediyoruz…

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir