• DOLAR 32.574
  • EURO 34.899
  • ALTIN 2435.147
  • ...
Sureleri Tanıyalım: Furkan Suresi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Sure adını ilk ayette geçen ve “hakkı batıldan, tevhidi şirkten ayıran” anlamına gelen “Furkan” kelimesinden almaktadır.

Mekke döneminde inmiştir. Toplam 77 ayetten oluşmaktadır. 68-70. Ayetlerin Medine döneminde indiğine dair rivayet de bulunmaktadır.  Nüzul sıralamasında 42. Sure olup, Yasin suresinden sonra, Fatır suresinden önce indiği rivayet edilmektedir.

Mana itibariyle en çok ihtiyaç duyduğumuz şeydir Furkan… Hak ile Batılın fark edilmesi… Günümüzün en büyük tehlikesidir, hakkın batıl, batılın hak gözüküyor olması. Birileri servetler döküyor, hakkı batılla örtmek için… ve maalesef uzun bir mesafe kat edilmiş. Şu anda zihinler bulanık, deccal medya insanımızın kafasına istediği algıyı çizmeyi çoktan başarmış. İslam Mücahitleri terörist, teröristler Mücahid olmuş…

Furkan suresi hürmetine Rabbimizden Bizlere Hakkı hak, Batılı batıl göstermesini niyaz ediyoruz…

“Tebareke” ne yüce feyyazdır o ki, dünyaları uyarmak üzere kulu Muhammed`e, hakkı batıldan ayırd eden Kur`ân`ı indirdi. O öyle bir ilâhtır ki, göklerin ve yerin hükümranlığı kendisinindir. O hiç çocuk edinmedi, hükümranlıkta ortağı yoktur. O, her şeyi yaratıp bir ölçüye göre düzenleyerek takdir etmiştir.

Sure bu muhteşem ayetlerle başlıyor. Gerçek Furkan`ın Kuran-ı Kerim olduğunu bildiren ayetler… İslam`ın kutsallarını hafife alan Allah`ı kabul etmeyip Putçuklara kul olan, Kuran`a uydurma diyen, Peygamberimizi sıradan basit bir insan gören zavallı inkârcılara verilen mükemmel cevaplarla devam ediyor… Hiç kimsenin kimseye şefaatçı olamayacağı kıyamet gününden tablolar sunularak, kâfirler tehdit, Müslümanlar ise cennet vaadleri ile teskin ediliyor…

Musa, Harun, Nuh aleyhimusselam`dan davet pasajları sunarak ibret almamız gerektiği tekrar hatırlatılıyor…

“Birinin suyu tatlı ve susuzluğu giderici, diğerininki tuzlu ve acı iki denizi salıveren ve aralarına bir engel, aşılmaz bir serhat koyan O`dur” ayetiyle devam eden sure, sonradan keşfedilmiş bu mucizevi olayı 1400 yıl önce haber vermekle kendisinin hak söz olduğunu bir kez daha vurguluyor.

Süre, Allah`ın bahşettiği diğer nimetlere değinilmiş ve akabinde müşriklerden diğer putlara tapmayı bırakıp tüm bunları yaratan Halık-ı Zü-l Celal`e ibadet etmeleri istenmektedir…

Sure duanın ehemmiyetini anlatan şu ayetle nihayete ermektedir.

“(Resulüm!) De ki: “Rabbim size ne kıymet verir, duanız olmasa? (Ey inkârcılar! Size bildirdiklerini) kesinkes yalan saydınız; o halde azab yakanızı bırakmayacaktır!”

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir