• DOLAR 32.554
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2429.493
  • ...
AB - EL BAB - ADANA ÜÇ KOLDAN SALDIRI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İsmail Dalkılıç / Doğruhaber

15 Temmuz ile beraber Türkiye`ye karşı savaş veren küresel güçlerin dün bir kez daha hem de 3 farklı yöntemle ülkeyi hedef aldığı görüldü. El Bab`ta Türkiye askerlerine dönük bir saldırı gerçekleşirken, Adana`da da Valiliğe yönelik araç saldırısı gerçekleştirıldi. Bunun arkasından gelen AP`nin “Türkiye`ye dönük müzakereleri durdurun” kararı da diplomatik saldırı olarak nitelendirildi. Hükümet yetkililerinden yanıt gecikmedi.

BAŞBAKAN YILDIRIM: BU SALDIRILAR ELBETTE Kİ KARŞILIĞINI GÖRECEK

Başbakan Binali Yıldırım, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başbakan Yıldırım, Fırat Kalkanı Harekatı`nda üç askerin hayatını kaybetmesine ilişkin “Belli ki bölgede Türkiye`nin DEAŞ ile yaptığı bu mücadeleden, bazıları memnun olmamış, memnun olmayanlar var. Ancak bu yapılan saldırılar da elbette ki karşılığını görecektir.” dedi. Yıldırım, TSK`nın bu ve buna benzer saldırıların nereden gelirse gelsin, Türkiye`nin terörle mücadele konusundaki kararlılığını azaltmayacağını söyledi.

“BU KARARIN BİZİM AÇIMIZDAN HİÇBİR ÖNEMİ YOK”

Avrupa Parlementosu`ndaki Türkiye oylamasına ilişkin de konuşan Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu kararın bizim açımızdan hiçbir önemi yok. Avrupa Birliği ile ilişkiler, zaten de öyle aman aman, çok sıkı fıkı ilişkiler değil, ite kaka giden, kerhen yürüyen bir ilişkidir. Avrupa Birliği şunu anlamalı; Avrupa, gelecek vizyonunu Türkiye ile beraber mi şekillendirecek yoksa Türkiyesiz mi şekillendirecek buna karar vermeli.”

İLK SALDIRI EL BAB`TAKİ ASKERLERE YAPILDI

Saldırı ile ilgili ilk açıklama sabah saatlerinde TSK`dan geldi. Genelkurmaydan yapılan açıklama, Fırat Kalkanı Harekâtında gerçekleştirilen hava saldırısında 3 askerin hayatını kaybettiği, biri ağır 10 askerin de yaralandığı bildiriyordu. Genelkurmay Başkanlığı`nın internet sitesinde yer alan açıklamaya göre, “Fırat Kalkanı Harekâtında yürütülen operasyonlar kapsamında, 24 Kasım 2016 saat 03:30 sularında, Suriye rejim güçlerince gerçekleştirildiği değerlendirilen hava saldırısında, üç asker hayatını kaybetmiş biri ağır olmak üzere 10 asker de yaralanmıştır.” denildi.

İKİNCİ SALDIRI ADANA VALİLİĞİ`NE YAPILDI

Merkez Seyhan ilçesinde bulunan Adana Valiliği önünde bombalı araçla saldırı gerçekleştirildi. 7. Türkiye Enerji Zirvesi` öncesi düzenlenen saldırıda ilk belirlemelere göre 2 kişi hayatını kaybetti, 1`i ağır 33 kişi de yaralandı. Patlamanın etkisiyle bazı araçlar alev aldı, Valilik binası da hasar gördü. Adana Valiliği otoparkında yapılan saldırıyla ilgili, Başbakanlık tarafından yayın yasağı kararı getirildi.

SALDIRI BİR KADIN TARAFINDAN GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Saldırı sonrası Adana Valisi Mahmut Demirtaş, patlamaya ilişkin yaptığı açıklamada, patlamanın 33 plakalı bir araçta meydana geldiğini söyledi. Aracın bu zamana kadar herhangi bir arama kaydının olmadığını anlatan Demirtaş, “Saat 08.05 civarında otoparkta Valilik makam girişine yakın yerde araç patlatılıyor. Bir kadın tarafından olayın gerçekleştirildiği tahmin ediliyor. Patlamada 2 kişi öldü, 33 kişi yaralandı. Yaralılar hastanelere kaldırıldı.” diye konuştu. Öte yandan, Valilik otoparkında görevli bir kişinin Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince ifadesi alınmak üzere Emniyet Müdürlüğüne götürüldüğü öğrenildi.

ALBAYRAK; BU OLAYLARIN HİÇBİRİSİ  BİZİ İSTİKAMETTEN ALIKOYAMAYACAK

7. Türkiye Enerji Zirvesi`ne katılmak için Adana`da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, saldırının gerçekleştiği Adana Valiliğinde incelemede bulunduktan sonra düzenlediği basın toplantısında, “Son yıllarda Türkiye terörle mücadele noktasında çok yoğun bir süreç yaşıyor. Bu olay çok net bir mesaj verdi. Bu saatten sonra, hele özellikle 15 Temmuz`dan sonra bugün yaşanan bu olaylarla birlikte, şunu çok net ifade etmek istiyorum. Bu olayların hiçbirisi bizi, Türkiye`nin ulaşmak istediği istikametten alıkoyamayacak.”  diye konuştu.

ÜÇÜNCÜ “SALDIRI AP`DEN GELDİ

Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005`te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı 37 oya karşı, 479 oyla kabul etti. Avrupa Birliği Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, AP`de yapılacak oylamada müzakerelerin durdurulması tavsiyesi çıksa bile, bunun hukuki bir bağlayıcılığı olmayacağını bildirmişti.

Kararda, üyelik müzakerelerinin yeniden başlayabilmesi için OHAL uygulamasının kaldırılması gerektiği belirtilerek, Avrupa Birliği ve Avrupa Parlamentosunun darbe girişimini güçlü bir şekilde kınadığı ve Türkiye`nin sorumluları yargılama hakkının meşru olduğu vurgulandı. AP`nin üyelik müzakerelerini sonlandırma veya dondurma yetkisi olmamakla birlikte, alınan karar, AB Konseyi ve üye ülke yönetimlerine siyasi anlamda mesaj niteliği taşıyor.

ÖMER ÇELİK: KARARI TANIMIYORUZ

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Adana Valiliği`ne yönelik bomba yüklü araçla yapılan saldırıda hedefin, Vali Mahmut Demirtaş olduğunu açıkladı. Saldırıda güvenlik zafiyeti olup olmadığı ve diğer konuların kapsamlı bir şekilde ele alındığını kaydeden Çelik, faillerin de en kısa sürede ortaya çıkartılacağını söyledi. Çelik, “Bu saldırı, insanlığa yapılan bir saldırı. Buranın, bu bakımdan hedef alınması da dikkat çekici bir unsur. Aynı gün El-bab`da askerlerimize yönelik saldırı, terör örgütlerinin yaptığı açıklamaların hepsi değerlendirilip, bir sonuca varılacak. Kesin olan şu; bu cezasız kalmayacak. Türkiye geri adım atmayacak, aksine bununla kararlı bir şekilde mücadele edeceğiz. dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir