• DOLAR 32.591
  • EURO 34.833
  • ALTIN 2417.666
  • ...

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi için belirlenen 5 pilot yükseköğretim kurumu arasında Bingöl Üniversitesi’nin de yer aldığını ve bölgenin kalkınması için üniversite olarak bir lokomotif görevi üstleneceklerini vurguladı.

Prof. Dr. Çapak, ‘Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi’ hakkında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Proje kapsamında bölgenin kalkınması için üniversite olarak öncülük yapacaklarını belirten Prof. Dr. Çapak, pilot olarak belirlenen yükseköğretim kurumlarının yapacakları çalışma alanları hakkında şunları söyledi:

“Bingöl Üniversitesi tarım ve havza bazlı kalkınma alanında, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi hayvancılık alanında, Düzce Üniversitesi sağlık ve çevre alanında,  Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi tarım ve jeotermal alanında, Uşak Üniversitesi tekstil dericilik ve seramik alanında,  Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması Projesi’nin pilot yükseköğretim kurumları olarak belirlendi. Sürecin bundan sonraki aşamasında, seçilen 5 pilot üniversitenin, içinde bulundukları bölgenin kalkınma odaklı gelişimine yönelik olarak belirlenen alanlarda önerecekleri projeleri, YÖK’teki komisyon tarafından ayrıntılı olarak değerlendirilecek ve YÖK'ün koordinasyonunda belirlenecek yöntemle desteklenecektir.” dedi.

“Pilot Üniversite olarak seçildiğimiz için bölgeye katkı sağlamak için çalışacağız”

Boşuna pilot üniversite seçilmediklerini ifade eden Prof. Dr. Çapak, “Biz bu işe talip olduğumuzu, bu yarışta var olduğumuzu ifade ve yazılı olarak beyan ettik. Yazılı beyanımızdan sonra ‘ne düşünüyorsunuz, proje ile ilgili fikirleriniz nelerdir? Şu tarih ve günde YÖK’te ilgili birimlerle birlikte mülakata çağıracağız’ dediler. Üniversite olarak gittik orada sunumlar yaptık. Sunumlar neticesinde elemeler oldu. Başta ilk 15 üniversite arasına girdik, daha sonra 15 üniversite içinden seçilen 5 üniversite arasına girdik. Doğrusu bu bizim ve Bingöllüler için mutluluk vericidir. Ama asıl olan şey, bir şeyi etkili hale getirmek, dönüştürebilmek, şehre ve bölgeye katkı sağlamak.” dedi.

“Bölgenin kalkınması için üniversite olarak bir lokomotif görev üstleneceğiz”

Bingöl ve bölgeye katkı sağlamak için Üniversite olarak önemli bir görev üstlendiklerini belirten Prof. Dr. Çapak, “Bölgenin kalkınması için bizler bir lokomotif görev üstleneceğiz. Sadece bizimle de olmuyor. Basın olarak sizlerin fikirlerinizle, katkılarınızla, haberlerinizle ve diğer kurumların destekleriyle ortak projelerle destek olunması lazım. Pilot üniversite projesi kapsamında yıllık her bir üniversiteye 8 milyon destek vereceklerini söylediler. Normal üniversiteye verilen bütçe haricinde bir şey. Bu sadece proje kapsamında pilot üniversite seçilenlere verilen bir destektir. Performansa dayalı olarak bu destek artırılabilecek. Bu yüzden doğrusu bize, hepimize çok şey düşüyor.” diye konuştu.

“Proje gerçekten bölge ve ilimiz açısından çok önemli bir imkan”

Prof. Dr. Çapak, “Pilot üniversite olarak seçildikten sonra Bingöl ve bölgeye nasıl bir katkı sunacakları ve yapılacak çalışmalar hakkında Başta Valilik, Belediye, kurumlar,  iş adamları, STK’lar ve ilgili tüm kesimlerle periyodik olarak toplantılar yaparak, yapılacaklar konusunda bilgi alış verişinde bulunacağız. Bu süreç içerisinde zihnimizin ve projelerimizin berraklaşması lazım ki, rahat yürüyebilelim. Yoksa söylemde kalmaması lazım. Proje gerçekten bölge ve ilimiz açısından çok önemli bir imkan.” diye konuştu.

“Pilot üniversite projesinin gayesi, kalkınmanın sağlanmasıdır”

Bingöl üniversitesinin “Pilot üniversiteler” arasına girmesinde önemli projelerinin etkili olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çapak, şunları söyledi:

“Üniversitemizi ön plana çıkaran birkaç projemiz vardı. En önemlisi ‘Yenilenebilir enerji’ ile alakalıydı. Bingöl biliyorsunuz güneşi bol olan illerden bir tanesi. Proje ile alakalı ilk adım olarak, üniversitemize normal akademik kadro dışında 10 asistan kadrosu ayrıldı sadece bu 5 üniversiteye. 10 asistan kadrosunu önümüzdeki günlerde ilan edeceğiz. Bunlarda bu projede çalışmak üzere görevlendireceğiz.  Yapılacak projelerin ana gayesi,  şehre bölgeye ve kalkınmaya katkısı, etkisinin olmasıdır.” şeklinde konuştu.

Bingöl şehrinin kalkınmasına yönelik fikir beyanında da bulunan Prof. Dr. Çapak,  “Bingöl’ün kalkınmasına yönelik projelerimiz arasında, bal konusunda arıcılarımız var, bu konuda daha güçlü olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bingöl’de ceviz ve bademin yaygınlaşması konusunda bazı şeylerin yapılması gerekiyor. Bingöl’de önemli bir yere sahip olan termal suyuyla seracılığın yapılabileceğini düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde yapacağımız toplantılarla bunlar daha da somutlaşacak. Alanın uzmanları bir takım şeyler söyleyecek. Böylece yol haritamız ortaya çıkacak. Bu konuda YÖK’ün çalışmaları var, onlar da bize bir yol haritasını sunacak.” dedi.

“Üniversite bir ticarethane değil, yol gösterici olacak”

Bingöl’ün Doğu- Batı, Güney- Kuzey kavşağında önemli konumda yer aldığını ifade eden Çapak, “Toplumun kalkınmasına ve işsizliğin ortadan kalkmasına yönelik ve tarımla alakalı olarak yeni fikirler ortaya konulacak. Vatandaş da bunları gerçekleştirecek. Üniversite öncü rolüyle örnek bir takım şeyler ortaya koyar, vatandaşa gösterir ve vatandaş da yapar. Üniversite bir ticarethane değil, yol gösterici konumunda olacak.” İfadelerini kullandı.  (Nihat Kanat-İLKHA)