• DOLAR 32.319
  • EURO 35.11
  • ALTIN 2299.719
  • ...
"Horlama önemli hastalıkların belirtisi olabilir"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yaşama kalitesini düşüren önemli sorunlardan biri olan horlamanın uyku sırasında yumuşak damakta ve çevrede dokularda titreşim sonucu oluşan kaba sesler anlamına geldiğini belirten uzmanlar horlamanın erkeklerde daha fazla görüldüğünü söylediler.

Erişkinlerin yüzde 30-40`ında görülebilen uyku apnesi (horlama) yaşamı olumsuz etkileyebileceği gibi ciddi hastalıklara da işaret edebileceğini ifade eden Memorial Diyarbakır Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü`nden Doç. Dr. Mehmet Akdağ, horlama ve uyku apne sendromu hakkında bilgi verdi.

“Erkeklerde daha fazla görülür”

Uyku apnesinin, uyku sırasında nefes durması ve bu sürenin 10 saniyeden fazla olması şeklinde açıklandığını belirten Akdağ, “Tablo, gürültülü bir şekilde horlama ve nefes alamama şeklinde birbirini takip eder. Toplumun yüzde 2-4`ünde görülen uyku apnesi, her 4 erkekten ve 10 kadından birini etkileyen bir hastalıktır. Çocuklarda ise uyku apnesinin yaklaşık yüzde 80`i bademcik ve geniz eti büyüklüğünden kaynaklanmaktadır.” dedi.

“Genel bir uyku hali varsa dikkat”

Akdağ, “Otururken, kitap okurken, toplantıdayken, sohbet ederken, öğle yemeğinden sonra, televizyon izlerken veya yolculuk sırasında genellikle uyukluyorsanız uyku apne hastalığı riskiniz yüksek olabilir. Uykuda solunum bozukluğu düşünülen hastaların kulak, burun, boğaz ve sistemik muayeneleri dikkatle yapılmalıdır. Endoskopi ile burun muayenesinde tıkanıklığa neden olan alan araştırılır. Göğüs hastalıkları ile birlikte multidisipliner bir yaklaşımla hastalığın altında yatan fizyolojik nedenleri anlamak, tanı ve tedavideki en önemli adımdır. Uyku apnesi, uyku laboratuvarlarında yapılan testlerle tanısı konulabilen bir rahatsızlık olup, uyku testleri tedavinin planlanmasında önemli bir yer tutar.” İfadelerini kullandı.

Bu belirtilere dikkat

Akdağ dikkat edilmesi gereken belirtileri ise şöyle sıraladı:

Çocuklarda:

-Davranış bozuklukları ve hiperaktive,

-Büyüme gelişme geriliği,                                                                 

-Ağız yüz gelişim problemleri,                                                           

-Gece idrar kaçırma,                                                                                                                 

-Okul başarısında düşme,                                                                  

-İştahsızlık ve yutma güçlüğü,                                                            ,                                                                                

-Konuşma bozukluğu,                                                                    

Erişkinlerde:

-Cinsel işlev bozukluğu,                                                           

-Gün içi uykululuk hali,                                                              

-Algıda azalma ve konsantrasyon bozukluğu,                                                                                                           

-Sinirlilik hali,

-İştah artışı,

-Depresyon,                                                                                  

-Hipertansiyon,

-Sabahları alın bölgesinde baş ağrısı,

-Sabahları ağız kuruluğu,

“Sigara ve alkol uyku apnesini ağırlaştırıyor”

Akdağ, uyku apnesinin tedavisi hakkında da bilgi veren Akdağ son olarak, “Sigara ve alkolün bırakılması, kilokontrolü,uygun yatış pozisyonunun belirlenmesi, cerrahi tedavi, pozitif hava yolu basıncıtedavisi (CPAP), ağız içi araç tedavisi uyku apnenin tedavi seçenekleri arasındadır. Ağır uyku apnehastaları pozitif hava yolu basıncı ile tedavi edilir. Pozitif hava yolu basıncı tedavisini kullanamayan hastalar cerrahi açıdan değerlendirilir. Hastaya polisomnografik uyku tetkiki randevusu verilerek uyku analizi yapıldıktan sonra, birkaç gün içinde tetkik değerlendirilir ve durumun horlama olup olmadığına bakılır. Uyku apnesi varsa derecelendirmesi yapılarak hastaya uygun çözümler ortaya konur. Sigara ve alkol uyku apnesini ağırlaştırdığı için, hastanın sigara ve alkolden uzak durması çok önemlidir.” İfadelerine yer verdi. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir