• DOLAR 32.372
  • EURO 34.98
  • ALTIN 2325.578
  • ...
`Camilerden alınan elektrik parası sıkıntılara yol açıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Camilerden alınan elektrik giderlerinin devlet tarafından ödenmesi gerektiğini belirten Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Müslüm Göral,, 100 ve 150 bin TL`nin üzerinde borcu olan camilerin olduğunu hatırlatarak, bu faturaların cemaat tarafından ödenmesinin mümkün olmadığını söyledi.

Diyanet-Sen Gaziantep Şube Başkanı Göral, 2011 yılında camilerin bütün elektrik borçlarının affedildiğini, 2011 yılından sonraki borçların ise tekrar işlemeye devam ettiğini belirten Göral, borcu bulunan bazı camilerin elektriğinin dahi kesildiğini belirtti.

Camilerden elektrik faturasının alınmasının farklı sıkıntılara yol açtığını söyleyen Göral, “Camilerin elektrik giderleri sadece aydınlatmalar devlet tarafından ödeniyor. Isıtma-soğutma giderleri ise ödenmemekte. Tabi bu durumda birçok camide borçların birikmesine ve bazı sıkıntılara neden olmaktadır.” dedi.

‘Cemaat muzdarip oluyor`

Göral, “Şimdi aydınlatma ödeniyor. Isıtma-soğutma ödenmediği zaman kışın ısıtma yönünde sıkıntı çekiliyor. Yazın da yine serinletme amacıyla klima ve diğer cihazların çalışmaması söz konusu oluyor. Bundan dolayı da cemaat muzdarip oluyor, mağdur duruma düşüyor. Camilerimiz normal olarak bir kamu kuruluşudur. Kamu hizmeti veren binalardır. Bu binalarımızın da ısıtma-soğutma da dahil olmak üzere elektrik giderlerinin ödenmesi tabi ki iyi olur. Biz de sendika olarak bunları daha önce de gerekli resmi mercilere bildirdik. Bu ısıtma-soğutmaların da ödenmesi noktasında girişimlerimiz oldu. Bize verilen bilgiye göre bununla ilgili çalışmaların yapıldığı, en kısa sürede bu sorunun da giderileceği belirtildi.” ifadelerini kullandı.

‘100 ve 150 bin TL`nin üzerinde borcu olan camiler var`

Gaziantep`te 100 ve 150 bin TL`nin üzerinde borcu olan camilerin bulunduğunu belirten Göral, “2011 yılından sonraki süreçte özellikle ısıtma-soğutma da ödenmeyen faturalar birikti. Şu anda 100 ve 150 bin TL`nin üzerinde borcu olan camilerimiz bulunmaktadır. Bu faturaların da cemaat tarafından ödenmesi mümkün değil. Bizim de bu anlamda talebimiz bu çalışmaların bir an önce tamamlanıp ısıtma-soğutma giderlerinin de devlet ve hükümetimiz tarafından ödenmesi cihetine gidilirse en azından camilerimize gelen cemaatin de mağduriyeti giderilmiş olacaktır. Temennimiz bu. İnşallah en kısa sürede bu yapılır. Bunu bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘Borcu bulunan bazı camilerin elektriğinin kesildiği oldu`

Borcu bulunan bazı camilerin zaman zaman elektriğinin de kesildiğini belirten Göral, bu durumda da hem cami imam hatiplerinin hem de cami cemaatinin mağdur olduğunu kaydetti.

Göral, “Elektrik işletmesi özelleştirildi. Her şehirde elektrikler çeşitli şirketler tarafından işletilmekte. Özel şirketler işin resmi veya ibadet boyutuna bakmaz. Onlar kendi kazançlarına bakarlar. Bu şekilde de olduğu zaman ister istemez borcu bulunan bazı camilerimizin zaman zaman elektriği kesildi. Bunlar işin resmi boyutuna bakmayıp kendi kazançlarına baktıkları için bu şekilde durumlar söz konusu oldu. Aydınlatmalarda herhangi bir sıkıntı yok. Ödeneklerimiz müftülüklerimize geliyor. Müftülüklerdeki muhasebeci arkadaşlarımız bu aydınlatma giderlerini ödüyorlar. Cami aydınlatmaları ile alakalı her hangi bir sıkıntı yok. Ama dediğim gibi bu ısıtma-soğutma ile alakalı ciddi sıkıntılar var. Bu da elektrik özelleştirildiği için Antep`teki bazı camilerimizde buna benzer sıkıntılarımız oldu. İnşallah bununla ilgili kanun çıkarıldığı takdirde bu sıkıntıların da giderileceği kanaatindeyim.” 

Gaziantepli vatandaşlar ise, camilerin elektrik ve su giderlerinin devlet tarafından karşılanmasını talep ettiklerini ve camilerden elektrik faturalarının tahsil edilmesinin doğru olmadığını söylediler. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir