• DOLAR 32.331
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2296.53
  • ...
Bombalı saldırıda zarar görenler ödeme bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır Bağlar ilçesinde PKK tarafından 4 Kasım'da düzenlenen bombalı saldırıda hasar gören ev ve iş yeri sahipleri kendilerine şu ana kadar yardım yapılmadığını illeri sürerek, yetkililerden zararlarının karşılamasını talep ettiler.

Bombalı saldırıda evleri büyük çapta hasar gören ev sahipleri kendilerine herhangi bir yardım yapılmadığını söylerken iş yeri sahipleri de ödemelerin kimi esnafa yapıldığını kimilerine de yapılmadığını iddia etti.

Bombalı saldırıda ev, iş yeri ve araçları büyük çapta hasar gören vatandaşlar, kış mevsiminin yaklaştığını ve en kısa zamanda zararlarının karşılanmasını istediler.

Saldırıda evleri hasar gören Mehmet İhsan Oğuzbaş, "Tüm mağdur komşularla beraber yetkililere gittik, şikâyetlerimizi aktardık. Bu bina hakkında ne karar verdiklerini sorduk. 'Onarım yapacağız' dediler. Hepimizin psikolojisi bozuldu. Yetkililerden bu binaların depreme dayanıklı olduğuna dair bir yazı istedik. Vermediler, binaların eski olduğunu söylediler. Devlet yetkilileri, sadece dışarıdan bakarak karar verdiler. Binamızın kolonlarında ve çeşitli yerlerinde 33 tane çatlak var. Şimdiye kadar bana ve binamızdakilere hiçbir bir ödeme yapılmadı." dedi.

"Garanti verilmeyen binaya yıkım kararı verilmiyor"

Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittiklerini söyleyen bombalı saldırı mağduru Emin Tunç, hasar gören evleri için garanti vermedikleri gibi yıkım kararı da vermediğini belirterek, "Devlet bize, bu riskli binalara tuğla ve çimento vererek yapmamızı istiyor. Soruyorum, bu binada oturulabilir mi? Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gittik, garanti vermedi. Kim bana bu binanın garantisini verecek? Yıkım kararı da vermiyor. Devlet ya tüm kolonları onarıp anahtar teslim edecek ya da burayı kamulaştırıp hakkımızı verecek. Zaten biz maddi ve manevi olarak mağduruz. 500 TL dışında para almadık. İyi kötü bir evimiz vardı, şimdi ise milletin evinde oturuyoruz. Kolanlar çatlamış, binaların demirleri dışarıya çıkmış. Her şey ortadadır. Bakarsanız anlarsınız." şeklinde konuştu. 

"Bize kimse mağdur olmayacak denilmişti"

Bombalı saldırıda zarar gören iş yeri sahiplerini bir kısmına ödeme yapıldığını bir kısmına ise yapılmadığını illeri süren Hatip Solmuş, "İlk gün emniyet hasar tespit yaptı. Sonra emniyete gittik. Emniyet, valiliğin hasar tespit işini devraldığını söyledi. Birçok esnafa ödeme yapıldı ancak bize henüz ödeme yapılmadı. Kimine fazlasıyla ödeme yapılmış kimine ise az verilmiş. Duyduğum kadar ödemeler de durdurulmuş. Bize bir bilgi veya açıklama yapılmamış. Valiliğin 5 milyon TL’lik yardımdan almamışız. Bize kimse mağdur olmayacak denilmişti ancak sözlerinde durmadıklarını görüyoruz. Esnafımız mağdurdur, devlet mağduriyetleri gidermelidir.” ifadelerini kullandı.

"Valiliğin beyan ettiği 5 trilyonluk yardımdan haberimiz yok"

Bir diğer mağdur esnaf Muhammed Çelik ise “Şu ana kadar bize ödeme yapılmadı. Ancak gelen mesaja göre bugünlerde bize ödeme yapılacak. Ödeminin yapıldığı iş yerleri de var. Ödemelerin peşin yapılacağını biliyoruz, yapılmasını bekliyoruz. Valiliğin beyan ettiği 5 milyonluk yardımdan haberimiz yok.” dedi.

Şu ana kadar kendilerine ödeme yapılmadığını söyleyen esnaf Abdulbaki Kaçmaz da, “Patlamadan sonra hasar tespitleri yapıldı. Gerekli incelemeler yapıldı, karar verildi. Bize şu an ödeme ile ilgili bilgi gelmedi. Biz ödeme almadık, ama alan esnaflarda var, almayan esnaflarda var. Valiliğin 5 milyon TL’lik yardımından haberimiz yok.” diye konuştu.

Zararlarının karşılandığını dile getiren bir başka esnaf Orhan Arman ise, “Valilik ve emniyetten yetkililer geldi. Hasar görülen yerleri tespit etmiştik. Bilgileri onlara verdik, ödemeyi bir hafta içerisinde yaptılar. Esnafların birçoğuna peşin ödeme yapıldı. Zararımız karşılandı. Esnafların yüzde 50’sine ödeme yapıldı. Ev sahiplerin ödeme yapılmadı henüz.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge/Emrah Deniz – İLKHA)  



















Bu haberler de ilginizi çekebilir