• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Mursi hakkındaki müebbet hapis kararı bozuldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KAHİRE - (AA) Mısır'da, Temyiz Mahkemesinin, darbeyle görevinden uzaklaştırılan ülkenin seçilmiş ilk Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi hakkında verilen "müebbet hapis cezalarından birini" bozduğu bildirildi.

Yargı kaynaklarından alınan bilgiye göre, kamuoyunda "Hamas'la casusluk" olarak bilinen davada, Temyiz Mahkemesi, Mursi hakkında verilen müebbet (25 yıl) hapis cezasını bozdu. Aynı davada yargılanan diğer 21 sanık hakkında verilen "idam, müebbet ve 7 yıl hapis" cezalarını içeren kararların da bozulduğu belirtildi.

İhvan yöneticilerinin "bu davadaki cezaları" bozuldu

Temyiz Mahkemesinin kararıyla, Müslüman Kardeşler Teşkilatının (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkanı Muhammed Bedii ve eski Meclis Başkanı Saad el-Katatni hakkındaki müebbet, İhvan'ın beyin takımı olarak bilinen Hayrat Şatır, Muhammed el-Biltaci, Ahmed Abdulati ve diğer 16 kişiye verilen idam cezalarının bozulduğu belirtildi.

Sanıkların avukatı Abdulmunim Maksut, AA yaptığı açıklamada, Temyiz Mahkemesi tarafından şu ana kadar Mursi hakkında verilen iki cezanın bozulduğunu hatırlatarak, bugünkü davadan çıkan söz konusu hükümlerin de başka bir mahkeme ve yargı heyeti tarafından tekrar görüleceğine dikkati çekti.

Davanın son duruşması 26 Ekim'de görülmüş, Savcılık sanıkların davaya itirazının kabul edilmesi ve tekrar yargılanmaları yönünde görüş beyan etmişti.

Söz konusu dava, 2015 yılında uğradığı suikast sonucu ölen Başsavcı Hişam Berekat tarafından 18 Aralık 2013'te 36 sanık hakkında açılmıştı. 16 Haziran 2015'te yargılamanın sona erdiği davada, Mursi, İhvan Rehberlik Konseyi Başkanı Bedii, eski Meclis Başkanı Katatni ve İhvan yöneticisi diğer 14 kişi hakkında müebbet, Teşkilatın beyni olarak bilinen Şatır, Biltaci ve Abdulati gibi isimlerin yanı sıra 16 kişi hakkında ise idam cezası verilmişti.

İdam cezası da bozulmuştu

Savcılık, sanıkları Hamas, Hizbullah ve İran Devrim Muhafızları gibi örgütlere bilgi sızdırmak ve Mısır topraklarında terör eylemi yapmayı planlamakla suçlamış, ancak sanıklar bütün bu suçlamaları reddetmişti.

Kendisine isnad edilen çeşitli suçlamalarla 5 ayrı davadan yargılanan Mursi'nin, "Hapishaneler baskını" davasında hakkında verilen idam cezası da geçen hafta bozulmuştu. Ancak o dava da başka bir mahkeme tarafından yeniden görülecek.

Bu haberler de ilginizi çekebilir