• DOLAR 32.584
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2492.462
  • ...
Kasım ayında inci kefali fiyatları arttı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van halkının en çok rağbet gösterdiği inci kefali balığı, kasım ayında şiddetini artıran fırtına ve olumsuz hava şartları nedeniyle yeteri miktarda avlanılamadığı için fiyatlarında artış yaşandı.

Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan inci kefali, 15 Nisan-15 Temmuz arasındaki üreme dönemini kapsayan av yasağının kalkmasıyla birlikte eylül ayından itibaren avlanmaya başlandı. Ancak son günlerde olumsuz hava şartlarından dolayı inci kefali, yeteri miktarda avlanılamıyor.

Konuyla ilgili İLKHA’ya konuşan Vangölü Balıkçılar Kooperatif Başkanı Übeydullah Demir, aralık ayında günde yaklaşık 20 ton balık avlarken, kasım ayında bir ton bile avlayamadıklarını dile getirdi.

Van balığına çevre illerden de yoğun talep olduğunu ifade eden Demir, kasım ayında avlanamadıklarından çevre illere balık gönderemediklerini belirtti.

Demir, “Van balığına yoğun bir şekilde rağbet var. Özellikle yerli halk ve bölge illeri Van balığını güzel tüketiyor. Balığı Van halkı olmak üzere bölge illerinden Hakkâri, Ağrı, Siirt, Bitlis gibi iller de çok tüketiyor. Bizler Van balığını çeşitli iller de gönderiyoruz. Gönderdiğimiz iller arasında en çok Niğde tüketirken, Aksaray, İstanbul, Mersin, Gaziantep, Diyarbakır, Batman ve Ağrı Doğubayazıt’ta yoğun miktarda balık gönderiyoruz. Bu illerde deniz ürünlerinden istavrit ve hamsi az miktarda olunca rağbet inci kefaline oluyor.” dedi.

Fiyatlar 3 TL’den 5 TL’ye yükseldi

Yeteri kadar balık avlayamadıklarından dolayı balığın kilogram fiyatının 3 TL’den, 5 TL’ye çıktığını aktaran Demir, “Kasım ayı bizim en kötü ayımızdır. Bu ayda suyun ve havaların değişmesinden dolayı inci kefalinin en az avlandığı dönemdir. Van gölünün tüm çevresinde kasım ayında biz çoğu zaman günde bir ton balık dahi bulamıyoruz. Ancak Aralık ayında ise bizler 15-20 ton civarı balık avlayabiliyoruz. Kasım ayında balık olmadığından dolayı kilosunu toptan fiyatına 3 TL’ye satarken, perakende ise 4-5 TL’ye satıyoruz. Aralık ayında ise toptan satışımız 1-2 lira iken,  perakende satışı 3 TL’dir.” diye konuştu. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir