• DOLAR 32.59
  • EURO 34.826
  • ALTIN 2501.079
  • ...
TARİHTE BUGÜN / 22 KASIM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 22 KASIM

1906    SOS tehlike sinyali, Berlin'deki uluslararası radyo telgraf konvansiyonunda kabul edildi. SOS (•••---•••), Uluslararası Mors Alfabesi acil durum sinyali. Mors kodu şeklinde sesli veya görsel olarak kullanılabilir. Bu tehlike sinyali ilk kez Alman hükümetince 1 Nisan 1905'de yürürlüğe konmuştur. SOS sinyalini oluşturan mors kodu (•••---•••), iletiminin kolay ve anlaşılır olması nedeniyle seçilmiştir. Bu harfler herhangi bir cümlenin akronimi değildir ancak zamanla "Save Our Souls (ruhlarımızı kurtarın)" gibi çeşitli İngilizce folklorik anlamlar yüklenmiştir.
SOS sinyalinin diğer tüm karakterlerden ayrılan farkı; bekleme yapmadan, sanki tek bir karakter gibi peşpeşe gönderilmesidir ki Mors Alfabesi'nde başka böyle bir yapıya rastlanılmaz.

1909     İstanbul'da, tıp fakültesine bağlı olarak ''dişçilik'' eğitimi veren yüksekokul açıldı. Daha önce seyyar bir şekilde gezgin ailelerin özel bir mesleği olan dişçilik böylelikle akademik bir zeminde gelişme fırsatı bulmuştur.

1962     Hükümetin davetlisi olarak Türkiye'yi ziyaret eden Kıbrıs Cumhurbaşkanı Makarios'un gezisi olaylı geçti. Kıbrıs Rumları ve Türkler arasında kadim anlaşmazlık devam etmekte ve halklar arasındaki husumet giderek büyümekteydi.

1963  ABD'nin otuz beşinci başkanı John Fitzgerald Kennedy, cuma günü saat 12.30'da Dallas'da bir suikastla öldürüldü. Bu güne kadar söz konusu cinayet aydınlatılamadı. Cinayetlerle uzaktan yakından ilgisi veya bilgisi olan tüm kişiler birer birer delil bırakılmadan ortadan kaldırıldı. Abraham Lincoln' den sonra John F. Kennedy' nin de suikastı ABD halkında derin izler bırakan gizemli olaylar arasında yerini aldı. Olayın şu ana kadar ileri sürülmüş en akla yatkın sebebi politik çıkar ilişkilendirmeleridir ki bu da ispat edilememiştir.

1968     Türkiye-Ankara'da Dr. Kemal Beyazıt ve ekibi, ilk kalp naklini gerçekleştirdi. Maviş Karakurt adlı hasta, ancak 18 saat yaşayabildi.

1975    Monarşi İspanya'ya geri döndü; Carlos İspanya Kralı oldu. I. Juan Carlos  Francisco Franco'nun ölümünden iki gün sonra tahta çıkmıştır.
1931'de ülkesinden ayrılan son İspanya kralı XIII. Alfonso'nun üçüncü oğlu olan Barselona kontu Juan Carlos Teresa Silvero Alfonso de Borbon Battenberg'in en büyük oğlu olarak Roma'da doğdu. 1947'de çıkarılan bir yasayla cumhuriyet yönetimine son verilip monarşi ilan edildiği halde Franco'nun ölümüne değin İspanya tahtı boş kaldı. 1969'da General Franco tarafından İspanya veliaht prensi ilan edildi ve 1975'te General Franco'nun ölümü üzerine tahta çıktı. Tahta çıktıktan hemen sonra siyasi partilerin yeniden kurulmasını ve siyasi tutuklular için af çıkarılmasını destekleyerek liberal ve demokratik ilkelere saygılı bir çizgi çizdi. 1981'de Faşistlerin darbe girişiminin sonuçsuz bırakılmasında önemli rol oynadı. Amerika Kıtası ve Çin Halk Cumhuriyeti'nı ziyaret eden ilk İspanyol devlet başkanı olup halen İspanya kralıdır.

1982     Açıköğretim uygulaması başladı. Giderek hızlanıp gelişen bu uygulama özellikle üniversiteye giremeyen öğrenci çoğunluğu için bir umut oluşturmuşsa da gelinen seviye henüz tatmin edici boyutlara ulaşmadı.

1983    TRT Genel Müdürü Macit Akman, 12 Eylül cuntası tarafından imha edilen ''Yorgun Savaşçı'' filminin kopyasının mevcut olduğunu açıkladı. Yorgun Savaşçı 1980 yılında yönetmen Halit Refiğ tarafından TRT için TV dizisi olarak çekilen filmdir. O zamanın şartlarında güçlü oyuncu kadrosu, 2,5 yıl süren çekimleri ve 1 doların 35 lira olduğu dönemine göre rekor denilebilecek büyüklükteki 40 milyon TL bütçesiyle çok iddialı bir yapımdır.
Filmin özgün kayıtları ve tüm kopyaları Kenan Evren yönetimindeki askeri cunta tarafından yakılarak imha ettirilmiştir. Filmin yakılma gerekçeleri arasında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı bir yapım olması, Çerkes Ethem'in kahraman olarak gösterilmesi, askerlere kötü lakap takılması gösterilmişti.

1998 : Alaatin Çakıcı, Türkiye`nin iade talebi üzerine mahkemeye verdiği savunmasında; “Mesut Yılmaz, Mehmet Eymür aracılığıyla beni, ABD`de öldürtmek istedi, bu bilgileri MİT`teki bazı dostlarım bana ulaştırdı. İade edilirsem beni hemen öldürürler.” dedi.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir