• DOLAR 32.567
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2427.958
  • ...
TARİHTE BUGÜN  / 21 KASIM
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TARİHTE BUGÜN / DOĞRUHABER / İSTANBUL / 21 KASIM

1783    Paris'te, Jean-François Pilâtre de Rozier ve Marquis d'Arlandes sıcak hava balonuyla ilk uçuşu gerçekleştirdiler. Balon fikri ilk kez 1766 yılında hidrojeni bulan Henry Cavendish`in bu gazın havadan hafif olduğunu görmesi ve 1767`de Joseph Black`ın hafif bir aracın hidrojenle doldurulduğu zaman uçabileceğini öne sürmesiyle doğdu. Ancak ilk balon hidrojenle değil sıcak havayla doldurularak uçtu. İlk uçuş 5 Haziran 1783 tarihinde Fransız Joseph Michel Montgolfier (1740-1810) ve Jacques Etienne Montgolfier (1745-1799) kardeşler tarafından Annonay köyünde çapı 10,5 metre olan ketenden bir torbayı sıcak havayla doldurarak olmuştur. Balon 450 metre kadar yükselerek 10 dakikada 1,5 millik mesafe katetmiştir. Montgolfier Kardeşler sonraki uçuşlarını 19 Eylül 1783 tarihinde, aralarında Benjamin Franklin`in de bulunduğu kalabalık karşısında Paris`te yapmışlardır. 6 millik uçuşta balonun sepetine bir horoz, bir ördek ve birkoyun koymuşlardır. 20 Kasım 1793 yılında sıcak hava balonu Fransız fizikçi Jean François Pilatre de Rozier (1756-1783) ve bir arkadaşını da taşımış tarihte balon kullanan ilk pilotlar olmuşlardır.

1905   Edison, fonografı (ses kayıt cihazı) icat ettiğini duyurdu. Bu makine ile ses ve müzik kayıtı veya dinleme olanakları bulunmaktadır. Ilk patenti , 29 Eylül 1887 Alman bilim adamı Emil Berlinertarafından alındı.
Gramofon bir yuvarlak ince taş plak ile, fonograf ise bir silindir ile çalışır. Fonografı ilk tasarlayanlardan biri ünlü Thomas Alva Edison dir. İlk müzik çalar kutusu. Günümüzde hala dinlenmektedir. Gramafon Edison'dan yaklaşık 50 sene öncesinde dedesi tarafından tasarlanmıştır.

1905    Albert Einstein'ın, enerji ile kütle arasındaki ilişkiyi meşhur Emc2 denklemi ile ifade ettiği "Cismin ataleti içerdiği enerji miktarına bağlı mıdır?" adlı makalesi "Annalen der Physik" dergisinde yayımlandı.

1940  II. Dünya Savaşı: Savaşa katılmadığı halde tüm Türkiye'de hava saldırılarına karşı karartma uygulamasına başlandı.

1941  Yükseköğretimde ''Türk İnkılap Tarihi'' dersi zorunlu tutuldu. Tarihçiler ve Uzmanlar bu derslerin ideolojik amaçlar doğrultusunda hazırlandığı ve bilimsel bir değer taşımadığı yönünde eleştiride bulunmaktadırlar.

1955  Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve İngiltere'nin katılımıyla Bağdat Paktı kuruldu. CENTO veya önceki adıyla Bağdat Paktı (1955-1958), Türkiye, İran, Irak, Pakistan ve Birleşik Krallık arasında, Sovyetler Birliği'nin Ortadoğu'da nüfuz kurmasını önlemeye yönelik olarak kurulan güvenlik ve savunma örgütü. Şubat 1955'te Bağdat Paktı adıyla kurulmuş, 1958'de Irak'ın pakttan çekilmesi üzerine ABD'nin de dahil olduğu yeni bir antlaşma yapılmıştır. 1979'da önce İran'ın ardından da Pakistan'ın çekilmesiyle CENTO'nun varlığı sona erdi. 27 Mayıs 1960'ta işlevine son verilen II. TBMM binası 1961-1979 yılları arasında CENTO'nun son genel merkezi olarak kullanılmıştır.

1967  Kıbrıs nedeniyle Türkiye-Yunanistan gerginliği sürüyor. Yunanistan, "Silahlı bir çatışmadan kaçınarak sorunlarımızı görüşmeler yoluyla çözmeye hazırız" açıklamasını yaptı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cemal Tural, "Kıbrıs'a çıkarız, kimse kaygılanmasın; ancak zaman söyleyemem" dedi. Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Lyndon Johnson, savaştan kaçınılması önerisinde bulundu.

1972   Türkiye`de Ankara Radyosu, yurdun her yerine yayın yapmaya başladı. Bu sırada tüm Avrupa ve ABD`de sürekli TV yayınları yapılmakta idi.

1985    ABD başkanı Ronald Reagan ve Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov Cenevre'de buluştu. Zirveden, stratejik nükleer silahların yüzde 50 azaltılması kararı çıktı. Bu kararların ne kadar uygulandığı bilinmemekle beraber adı geçen ülkelerin hala çeşitli silahlar geliştirme konusunda ciddi kaynaklar ayırdıkları tüm dünya tarafından bilinen bir gerçektir.

1996    Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı (AGİK) antlaşması Paris'te imzalandı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), "Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konferansı" (AGİK) adı altında 1970'li yılların başında soğuk savaş koşullarındaki Avrupa`nın bölünmüşlüğüne son verilmesi, güvenlik ve istikrarın sağlanması ve katılan devletler arasında bu amaca yönelik işbirliğinin geliştirilmesi düşüncesiyle kurulmuş teşkilattır.

AGİT`in görevi doğu ve batı arasında çok taraflı bir müzakere ve diyalog forumu olarak belirlenmiştir. 1975`den 1990`a kadar AGİT, yeni yükümlülüklerin ele alındığı ve uygulamaların gözden geçirildiği bir dizi konferans ve toplantılar şeklinde devam etmiştir. 1990 yılında yapılan Paris Zirvesi soğuk savaş sonrası dönemde ortaya çıkan tehlikeleri karşılamayı amaçlayan bir kurumsallaşmanın başlangıcını işaret etmiştir.

Bu konferanslarda alınan kararların, imzalanan nihai senedlerin, ülkeleri bağlayıcı bir özelliği yoktur. Ancak bu senetler İkinci Dünya Savaşından sonra ortaya çıkan devlet sınırlarını dokunulmaz olarak kabul etmektedir.

2002   Prag'taki NATO Zirvesi'nde Litvanya, Letonya, Estonya, Bulgaristan, Romanya, Slovakya ve Slovenya'nın ittifaka katılmaları kabul edildi.

2002   Dünya güzellik yarışması adı altında düzenlenen küresel fuhuş organizasyonunun yapılacağı Nijeryada bir gazetede Hz. Muhammed(SAV) hakkında yayınlanan ve hakaret içeren yazı nedeniyle çıkan çatışmalarda 100 kadar kişi öldü, 500 civarında kişi de yaralandı. Hıristiyan batının bir süredir İslam Mukaddesatına hakaretle başlattığı İslam düşmanlığının İslam ülkelerine yayılmasına yönelik bir provakasyon olduğu anlaşılan bu eylemde İslam Alemi topyekün tepki göstermişti.

2006  Erke Araştırmaları ve Mühendislik A.Ş.'nin geliştirdiğini duyurduğu devridaim makinesinin tanıtımı yapıldı.Firma, düzenlediği bir basın toplantısıyla "çağın buluşu" adı altında kamuoyuna duyurarak; "...çevreye zarar vermeyen, istenilen güç ve sürati sağlayabilen, doğrudan hareketin elde edilebildiği, yakıt gerektirmeyen bir kuvvet makinesi..." olarak tanımladı, fakat bilimsel ve teknik açıklama yapılmadı.


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir