• DOLAR 32.334
  • EURO 35.087
  • ALTIN 2296.392
  • ...
Çocuklarımızı Örtünmeye Nasıl Alıştırabiliriz?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Çocuğun bozulup gayri ahlaki bir yaşam sürmesinin en büyük sebeplerinden biri de ana babasının onun ıslahıyla ilgilenmemeleri, başka şeylerle uğraşıp çocuklarının terbiyesiyle meşgul olmamalarıdır.

Bu bağlamda biz kadınlara düşen; annenin yüklendiği emanet devresini unutmamamızdır. Annenin çocuğunu terbiye edip yetiştirmedeki sorumluluğu, haklarına riayeti ve onları hazırlayıp yönlendirmesi; en önemli devrelerden biri, belki de en önde gelenidir. Çocuk, ailenin davranışlarını göz önünde tutar. Özellikle annenin hal ve hareketlerinin takipçisidir. Anne bir okuldur; onu (çocuğu) hazırladığı zaman, kökü temiz ve güzel bir topluluk hazırlar!

Kız çocuğunu örtünmeye alıştırmak için şunlar yapılabilir:

Dört yaşlarından itibaren çocuklara Allah (cc) sevgisi ve emirlerine itaat; cennete girme arzusu aşılanmaya çalışılır. Aynı şekilde Rasulullah (sav) sevgisi ve Rasulullah`a itaatin önemi telkin edilir. Anne-baba sevgisi ve onlara itaatin kazandıracağı sevabın, Cennet’e götüreceği vurgulanır. Bazı basit hikâyelerin bu değerleri çocuklara aşılamada çok büyük faydaları olacaktır.

Kız çocuklarına; alışkanlık kazanmaları için, her evden çıkışlarında başlarını örtmeleri hatırlatılır! Bu güzel bir eğitim metodudur. Mesela; babası ona güzel, şık bir başörtüsü alır ve onunla başını örtmesini söyler. Arkasından bütün aile fertleri bu başörtüsünün ona çok yakıştığını, çok güzel olduğunu söylerlerse örtünmeye alışma yolunda bir mesafe kat edilmiş olur.

Kız çocuğu altı yaşından itibaren tam manasıyla örtünmeye teşvik edilir! Ona şöyle denir; “Sen büyüdün ve artık genç bir kız oldun. Annen ve ablan gibi örtünmelisin.” Bu gibi sözler onun hoşuna gidecektir. Büyüdüğüne inanır ve severek, isteyerek örtünür.

Yedi yaşından itibaren kızların tam olarak örtünmeleri istenir! Şafi ulemasına göre; boy-pos, güzellik açısından göz dolduracak çağa gelmiş kız çocuğu, örtünür. Bu ise yaşadığı çevrenin durumuna göre değişir. Bu duruma gelip göz doldurunca, hayız olmasa bile örtünmesi emredilir. Şayet örtünmez ise yabancıların ona bakışlarından dolayı velisi günahkâr olur. Kızların on iki yaşlarında erkeklerin ilgisini çektiği açık bir delildir. Bunlardan bazıları 18 yaşında bile henüz hayız olmayabilir. Haliyle örtünmesi hayız olması şart değildir.

12 yaşındaki bir kız, erkekler için fitne teşkil edebilir! Üç ay sonra hayız görecek bir kız, şu anda üç ay sonrakinden daha az büyümüş değildir. Bundan dolayı henüz hayız olmadıkları bahanesiyle, kızların büyük yaşlarda açık saçık gezdirilmeleri, velileri için kabul edilebilecek bir davranış değildir.

Kızların örtünmeye ve erkeklerle bir arada bulunmamaya alıştırılmalarının en iyi yolu; annesinin ve ablalarının ona güzel örnek olmalarıdır. O zaman, çocuk bunları aile içinde kendiliğinden öğrenir. Burada (ailede), Allah (cc) ve Rasulü (sav)’ne itaatkâr, saliha bir Müslüman olur.

Ayrıca yedi yaşından itibaren kızlardan; Kur’an’daki örtünme ayetlerini ve bu konudaki hadisleri ezberlemeleri istenir! Bu ayet ve hadislerin manalarının, çocuğun aklına yerleştiğinden emin oluncaya kadar üzerinde durulur.

Kız çocuğuna yedi yaşından itibaren; hicabın fazileti, dünya ve ahiretteki faydaları, kadınları kötü niyetli kimselerin kirli emellerinden koruması ve Cennet’i kazandırması gibi faydaları anlatılır!
Cahilî toplumlardaki kadın erkek ihtilatının zararları anlatılır ve ihtilattan hoşlanmayan ondan rahatsız olan bir tabiat geliştirebilmesi için yaşına ve aklına uygun bir şekilde kız çocuğuna gerekli bilgiler telkin edilir!

Esengül Özkan / Nisanur Dergisi
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir