• DOLAR 32.499
  • EURO 34.965
  • ALTIN 2429.204
  • ...
Rusya, Daha Fazla Gözlemci İstedi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
“Gözlemci sayısının azaltılmasından çok artırılmasını konuşmamız gerekir.” değerlendirmesinde bulunan Lavrov, bir kısım Arap ülkelerinin özellikle de Körfez ülkelerinin gözlemcilerin geri çekilmesi kararının Arap Ligi’nin misyonunun bir ay daha uzatılması kararı ile çeliştiğini kaydetti.

Gözlemci misyonunun hazırladığı raporu görmek istediklerini, belgede bazı bilgilerin kaybolduğu ile ilgili de tartışmaların olduğunu ifade eden Lavrov, Arap Ligi dışişleri bakanlarının raporu gelecek hafta başında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne sunacaklarını ifade etti. Lavrov konuşmasında, “Elbette biz raporu kendilerinden dinleyeceğiz. Ancak hazırlanan raporu da görmek istiyoruz” talebinde bulundu.

Mart ayından bu yana Suriye’de devam eden ayaklanmalara ve sivil ölümlere karşı yönetime desteğini sürdüren Moskova, Güvenlik Konseyi’nden yaptırım ya da dış askeri müdahaleye imkan sağlayacak bir karar çıkmasına engel olmaya çalışıyor. Suriye’de diplomatik ve siyasi yollarla çözümün sağlanacağı ve askeri müdahale alternatifinin kesinlikle dışarıda tutulacağı bir metin üzerinde ısrar eden Rusya, Fas öncülüğünde önceki gün sunulan yaptırım paketine de karşı çıktı.

Rusya’nın BM Daimi Büyükelçisi Vitali Çurkin, Fas’ın önerisinde Rusya açısından bir kısım “kırmızı çizgiler” olduğunu, silah ambargosu dahil Suriye’ye yönelik yaptırımları kabul edemeyeceklerini açıkladı. Rusya’nın karar tasarısının da masada olduğunu hatırlatan Çurkin, iki tasarı ile ilgili de görüşmelerin devam ettiğini belirtti. Suriye’de siyasi diyalogun kurulması için çalışılması gerektiğini savunan Rus diplomat, Arap Ligi tarafından empoze edilen değil, Suriyeliler tarafından yürütülen bir siyasi süreci desteklediklerini söyledi.

Diğer taraftan Suriye yönetiminin Şam yakınlarında isyancıların kontrolünde olan bölgeye yönelik operasyonlarında Cuma gününden bu yana 33 kişinin öldürüldüğü kaydedildi. Jerusalem Post’un haberine göre yaklaşık 25 bin kişinin yaşadığı Rankous kenti tanklar tarafından bombalanıyor ve binlerce Suriye askeri kuşatma altında tutuyor. BM raporlarına göre şimdiye kadar 5 binin üzerinde sivil yaşamını yitirdi.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir