• DOLAR 32.423
  • EURO 35.196
  • ALTIN 2325.22
  • ...
Yarın KPSS'ye girecekler dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yarın yapılacak olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) için heyecan dorukta. 3,5 milyon adayın katılacağı Türkiye tarihinin en büyük sınavı olacak KPSS yarın saat 10.00’da başlayacak.

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) açıkladığı rakamlara göre 3 milyon 498 bin 335 aday, 542 bin 122 sınav görevlisi hazır bulunacağı sınav öncesi, Bursa Kamu Hastaneler Birliğine bağlı Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Psikolog Ersin Budak uyarılarda bulundu.

Psikolog Budak, sınav kaygısının sadece çocuk ve gençlerde değil yetişkinlerde de görünebildiğini ifade etti.

Budak, sınav kaygısı belirtilerinin unutkanlık, stres,  üzgün hissetme,  başarısızlık, panik hissi gibi duygusal,  kalp atışının hızlanması, baş ağrısı,  mide bulantısı, aşırı terleme gibi fiziksel olarak iki bölüme ayrıldığını söyledi.

Sınav kaygısının olumlu-olumsuz yönlerinden bahseden Budak, sözlerine şöyle devam etti: “Kaygı, insanı motive etmek amacıyla evrimleşmiş bir örüntüdür. Kişileri belirli davranışların yapılmasına yönelten bu örüntü, insan türünün devamlılığını sağlamıştır. Bu noktada kaygının hayatı kolaylaştırması gerektiğini söyleyebiliriz. Eğer kişinin duyduğu endişe, bireyin yaşamını olumsuz etkilemeye başlarsa, bu durumun ruhsal bir soruna dönüşebilir. Bu nedenle çocuklarda olduğu gibi yetişkinlerde ortaya çıkabilen sınav kaygısının performansı artırması olumlu bir durum olarak değerlendirilir. Fakat kişide ortaya çıkan sınav kaygısı belirtileri kişinin çalışma performansını ve başarısını olumsuz etkilerse bu durum bir ruhsal sorun olarak değerlendirilebilir. Bu nedenle kişilerin hissettikleri kaygıyı, performanslarına yönlendirmeleri gerekmektedir. Bunu sağlayamayan bireylerin bu alanda hizmet alan bir kişiden sınav öncesi destek alması önerilebilir.”

Düzenli nefes egzersizleri yapın

Sınav esnasında sınav ve önemi üzerindeki düşüncelerden sıyrılmanın ve bunun yerine sorulara yönelmenin kaygıyı azaltabileceğine dikkat çeken Budak, “Sınavda motivasyonu yükseltmek için bilinen sorulardan başlanabilir. Ayrıca düzenli nefes egzersizleri yaparak bedenini gevşetmeye çalışmalıdır.  Sakinliği korumaya çalışmalı, kendini kötü hissettiği yerde kısa molalar vermeli ve tekrar odaklanarak soruları cevaplandırmaya çalışmalıdır.”şeklinde konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir