• DOLAR 32.525
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2437.831
  • ...
Restorasyonu biten Zeynel Abidin Camiide ilk Cuma namazı kılındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nusaybin'deki tarihi Zeynel Abidin Cami ile yanında bulunan Mor Yakup Kilisesi, 'Kültür İnanç Parkı' projesi çerçevesinde 2015 yılında UNESCO Geçici Dünya Miras Listesi'ne alındı.

Hz. Muhammed'in 13'üncü kuşaktan torunu olan Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep'e ait türbelerin de içinde bulunduğu Zeynel Abidin Camii, 2013 yılında Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyona alındı.

Yaklaşık 3 yıl süren restorasyonun ardından tarihi cami bugün kılınan Cuma namazıyla tekrar ibadete açıldı.

Nusaybin Müftüsü İrfan Açık tarafından okunan hutbe ve kıldırılan namazla ibadete açılan camiye vatandaşlar akın etti.

Bazı vatandaşların namaz öncesi caminin yanında bulunan ve Hz. Muhammed’in 13. kuşaktan torunları olan Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeyneb'in türbesini ziyaret ederek dua ettiği görüldü. 

Namaz sonrası Nusaybin Belediyesi tarafından bin kişiye yemek dağıtıldı. 

Kaymakam Baysal: "Umarım birlik ve beraberlik içerisinde ibadetlerimizi yaparız" 

Vatandaşlarla birlikte Cuma Namazı kıldıktan sonra cami avlusunda yemek dağıtımına katılan Belediye Başkan Vekilliğine de görevlendirilen Nusaybin Kaymakamı Ergün Baysal, üç senelik bir restorasyon çalışması sonucunda tarihi camide ilk cuma namazı kılmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Cuma namazı sonrası belediye tarafından vatandaşlara ikram yapıldığını belirten Kaymakam Baysal,  Zeynel Abidin Camii için şunları söyledi:

“Çok önemli bir eser, yöremizin inanç parkı alanı içeresindeki tarihi 11. ve 12. yüzyıla uzanan çok kıymetli bir Camimiz. Tarihine baktığımız zaman Artuklu döneminden kalma. Bu camiyi 3 senelik bir restorasyon çalışması sonucu hayata geçirmek ve milletimizin hizmetine açmak ve bu hizmetin bizim dönemimizde olması, bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Umarım birlik ve beraberlik içeresinde camimizin hem içinde hem yerleşkesinde vatandaşlarımız  huzur içeresinde ibadetlerini yerlerine getirirler. Burası Nusaybin’imiz açısından her zaman olduğu gibi bu gün de tarihi önemine haiz bir yer olarak devem eder." dedi. 

2 milyona yakın harcama yapıldı  

Zeynel Abidin Camisinde yapılan restorasyondan sonraki ilk Cuma namazına katılan Diyarbakır Vakıflar Bölge Müdürü Metin Evsen ise, Zeynel Abidin Camiinin bölgedeki en önemli camilerinden biri olduğunu belirterek,"Bölgemizin hem mimari açıdan hem inanç turizm açısından önemli eserlerinden bir tanesidir. 2013 yılında buranın restorasyon çalışmalarına başladık. 2015’te çalışmaları bitirdik. Buraya 2 milyona yakın bir para sarf ettik. Caminin üst tarafını, içini ve etrafında Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzce çalışmalar yapıldı. Betonarme yapılar vardı, tamamıyla beton yapılardan arındırdık. Cami tam proje kapsamında doğal, otantik yapısına kavuşmuş oldu ve bu gün de ilk Cuma namazı kılındı. İnşallah terörden etkilenen bir kısım yerler var, onlarla ilgili ihale sürecini başlattık. İnşallah bir hafta on gün içeresinde bu terörden etkilenen yerlerde de restorasyon çalışmalarını yapacağız." 

Cuma namazına katılan vatandaşlar da Zeynel Abidin camiinin tekrar ibadete açılmasından dolayı memnuniyetlerini dile getirdi.

Dünya mirası geçici listesine girdi

Zeynel Abidin Cami Külliyesi, Cami, minare, iki türbe (Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi Sitti Zeynep Türbeleri), şadırvan, medrese odaları, mezarlık alanı ve yeni abdesthane yapılarından oluşuyor. Külliye yapı olarak bahçeli, açık bir avlunun içerisinde şekillenmiş olup, genel olarak L plan şemasında kesme taş malzemeyle inşa edilmiştir. Cami külliyesinde yer alan türbelerdeki Zeynel Abidin ve kız kardeşi Sitti Zeynep, Hz. Muhammed’in 13'üncü kuşaktan torunları olup, tüm İslam aleminde kutsal şahsiyetler sayılmaktadır. Türbe üzerindeki kitabeye göre cami 12'inci yüzyılda yapılmıştır. Türbe içerisinde bulunan Arapça bir kitabeden, yapılış tarihinin Hicri 500’lü yıllara, Miladi olarak 1107-1108 yıllarına tekabül ediyor. Bu tarih devlet olarak da, siyasi olarak da Artukoğulları dönemine denk geliyor. Kaynaklara göre önce türbe sonra da mescit inşa edilmiş.

Nisan 2014 tarihinde Zeynel Abidin Cami'inin yanında bulunan Mor Yakup Kilisesiyle birlikte 'İnanç Parkı' projesiyle UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı. (Cihat Şayık-İLKHA)

























Bu haberler de ilginizi çekebilir