• DOLAR 32.507
  • EURO 34.606
  • ALTIN 2495.156
  • ...
Damacana Alırken Neye Dikkat Edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Türkiye`de yılda 10 milyar litre ambalajlı su satılıyor. Bunun yüzde 80`ini plastik damacanalar oluşturuyor. Plastik su damacanalarının kullanım ömrü ise 2 yıl... Kullanım ömrünü tamamlayan damacanalar ise insan sağlığı açısından oldukça riskli...

Eski damacanalardan suya toksik madde karışabileceğini belirten uzmanlar, bu konudaki araştırmalara dikkat çekiyor.

 

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Bozkurt da damacanaların neden olduğu hastalıklarla ilgili şunları söylüyor:

"Göğüs kanserini arttırabilici yönde ön bulgular var. Yine infertilite dediğimiz kısırlığa yol açabilecek, çocuklarda yine bir takım davranış bozukluklarına yol açabileceğine dair özellikle hamilelik ve bebeklik çağında alınırsa bu yönde bulgularımız var."

Tüketicilerin, damacana alırken üretim tarihine dikkat etmesi gerekiyor.

Su firması yöneticisi Tevfik Toker Altın, su alırken damacanaların altında yazılı üretim tarihine bakılmasını gerektiğini belirterek, "Damacanın Ortasında yılı, okun gösterdiği yerde ayı, üretim ayı ve üretim günü vardır. Bunun 50 dolumluk en fazla ömrü vardır. 50 dolumu tamalayamasa bile iki sene içinde imha edilmesi gerekir" diyor.
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir