• DOLAR 32.575
  • EURO 34.737
  • ALTIN 2527.51
  • ...
Rusya-ABD ilişkileri ve Suriye sorunu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

■ Riyad Makaev - Doğruhaber/Analiz

ABD`de yapılan son Başkanlık seçimlerinin sonuçlarına en çok sevinen ülke Rusya oldu. Putin sabırsızlıkla Donald Trump`tan telefon bekliyordu. Sonunda Trump ile telefon görüşmesini gerçekleştirdi. Rusya`da sokaklara ABD bayraklarını asmadılar ama, Kremlin dahil tüm siyasi liderleri Trump ile birlikte Rusya`nın daha güçleneceğini ve ekonomik yaptırımlardan kurtulacaklarını ima ettiler. Rusyan`ın kurtarıcısı, Trump!

Rusya dünya siyasetinde ABD ile aynı paralelde etkili olmak istiyor. Daha doğrusu dünya liderliğini kapmak istiyor. Rusya`nın Ukrayna ile başlayan Batı sorunu Obama`nın pasif politikalarından dolayı Rusya`yı Suriye`ye getirdi. Şu anda Rusya, Suriye rejimin en büyük koruyucusu konumunda. Suriye`de “dünyanın liderlik yarışmaları” olduğunu bilen Rusya, bölgeye en modern silahlarını ve deniz kuvvetlerini çekti. Rusya bugüne kadar Batı`nın karşısında taviz vermeden bölgede kendi bildiklerini gerçekleştirdi. ABD ise Suriye konusunda bir çıkmaza girdi. Başkan Obama, zaten Suriye konusunu en son tamamen bırakmıştı. Rusya net bir şekilde tavır sergiledi. Yani, Esed`e karşı olanlar hepsi benim için terörist dedi. 

ABD`nin yeni seçilen Başkanın Suriye konusundaki ilk yorumu ise Rusya`yı destekler mahiyetinde oldu. Donald Trump, Esed`i sevmem ama, DAEŞ`i yoketmek için Esedi desteklemek daha doğru bir seçenek olduğunu düşünüyorum dedi. Eğer, ABD-Rusya anlaşırlarsa Suriyeli muhaliflerin durumu zorlaşacak demektir. Acımasız bir bombardıman beklenebilir. O da daha fazla mülteci ve ölümler demektir. Rusya ABD`nin ılımlı gördüklerini bile terörist olarak görüyor. Ayrıca Rusya Suriye`deki varlığını her gün takviye ederek güçlendiriyor. Şu anda Rusya Suriye`deki en güçlü varlığını sergiliyor.

Rusya şimdi yeni seçilen ABD Başkanı ile Batı ve Rusya arasındaki anlaşmazlıklarını çözmek için Suriye kartını kullanacak. Rusya`nın Türkiye ile yakınlaşması bile ABD`nin alacağı tavrına göre zedelenebilir. Rusya`nın endişe ettiği tek şey Başkan Trump`ın hergün değişen görüşleri. Genelde Kremlin`in gayri resmi görüşlerini dile getiren Jirinovski, “Cumhuriyetçi Başkandan sadece iyi şeyler beklenir, yakında ABD ve Rusya müttefik olacak” dedi.

Rusya hala ekonomik sıkıntılar çekmektedir. Kremlin kabul etmese de, Batı tarafından uygulanan ekonomik yaptırımlar Rus ekonomisine ciddi sıkıntılara neden oldu. Artık Putin`in arkasındaki Oligarklar baskı yapmaya başladılar. Rusya`da erken seçim konuşulmaya başlandı. Putin, ülkeyi soktuğu durumdan ya kurtaracak ya da gitmek zorunda kalacak. Batı, sadece Putin`i istemiyor. Dolanld Trump o bakımından Putin için bir kurtarıcı rolünü oynayabilir. Ancak, daha devlet sistemiyle ve devlet politikasıyla yakından tanışmayan Trump koltuğa oturduğunda ne yapacağını kestirmek çok zor. ABD`nin dünya üzerindeki etkisi ve dünyada kurulmuş düzeni, daha bir ekibe bile sahip olmayan Trump`u farklı yerlere götürebilir. Başkan Trump sistemi mi değiştirecek yoksa sistem Trump`ı mı, hep birlikte göreceğiz.

En tehlikelisi Rusya`nın ve ABD`nin müttefik olmasıdır. Bu ikili anlaşır ve bir ortak dil bulurlarsa İslam âlemini büyük sıkıntılar bekliyor demektir. Allah (C.C.) her şeyi en iyi bilendir. Allah bizi beterinden korusun!   

Bu haberler de ilginizi çekebilir