• DOLAR 32.565
  • EURO 34.891
  • ALTIN 2432.365
  • ...
“Aile mefhumu sevgi üzerine inşa edilmiştir”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

ADANA - Adana'da öğrencilere yönelik eğitim, kültür ve sosyal alanlarda faaliyetler sürdüren Mekteb İlim Kültür ve Dayanışma Derneği (MEKTEB DER) tarafından “Aile ve Çocuk Eğitimi” konulu panel düzenlendi. Konusunda uzman Sosyolog, Psikolog ve Aile danışmanlarının konuşmacı olarak katıldığı programda, aile kurumunun İslam ve toplumdaki önemine değinildi.

MEKTEB DER Konferans Salonunda moderatörlüğünü İsmail Diş`in yaptığı program, Abid Yetkin Hoca`nın seslendirdiği Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başladı.

“Aile mefhumu sevgi üzerine inşa edilmiştir”

Panelin ilk konuşmacısı Sosyolog ve Aile Danışmanı İnan Gezgin, aile kurumunun Hz Adem ve Havva annemizle başladığına dikkat çekerek, “İnsan kelimesi; nisyan kelimesinden ve aynı zamanda da ünsiyet yani sevgi kelimesinden türer. İşte Allah sevgiyi insanın fıtratına yerleştirmiştir. Bu sevgiyi Adem babamız ile Havva annemizin gönlünde yer edindirmiş ve ondan sonra onların bütün zürriyetleri arasında da aile mefhumunda olması gereken temel dinamiği kodlarımıza sevgi olarak işlemiştir.”diyerek aile içerisinde sevginin öneminden bahsetti.

“Kişi evlenince eksik yönünü tamamlamış olur”

Pedagogların insanı, her evresinde eksik ve yalnız olarak nitelendirdiğini, bunun sadece anne karnında ve evlendiğinde söz konusu olmayacağını ifade eden Gezgin, “Kişi doğduktan sonra ağlar, yalnız kaldığını hisseder. Ta ki evlilik süresinceye kadar. Bir kişi evlenince kendinin eksik yönünü tamamlar. Bundan dolayıdır ki sevgi meselesi, ailede kendini hissettirecek ve insanın kendisini tamamlama evresi, anne karnından sonra dünya üzerinde ailede yerini bulacaktır.”dedi.

İslam`ın aile kurumunu çok önemsediğini dile getiren Gezgin, evliliğin hem Kur`an-ı Kerim`de hem de hadislerde teşvik edildiğinden bahsetti. Batının evlilik kurumunu yıkmak için yaptığı çalışmaları da anlatan Gezgin, özellikle Kominist ülkelerdeki bozulan aile yapısının geldiği noktalardan ibret alınması gerektiğini söyledi. Dünyada olduğu gibi Türkiye`de boşanma oranlarının arttığına işaret eden İnan, aile kurumunun ayakta kalabilmesi için yapılması gerekenleri özetledi.

“Günahlardan korunmak istiyorsak evlenmek zorundayız”

Daha sonra söz alan MEKTEB DER Sekreteri Musa Mamiş de toplumun temellerini oluşturan ailenin önemini anlattı. Evliliğin haramlardan koruyan bir ibadet olduğunu dile getiren Mamiş, “Bu zamanda ibadetlerimizden lezzet almak istiyorsak evlenmek zorundayız. İmanımız geri kalan kısmını tamamlamak ve günahlardan korunmak istiyorsak evlenmek zorundayız.”

“Evlilikteki niyet, dünyada cenneti yaşayabilmektir”

Hz Adem ve Havva`nın cennette evlenmiş olmasının, evliliğin cennetten bir nimet olduğunu gösterdiğini belirten Mamiş, “Evlilikteki niyet, dünyada cenneti yaşayabilmektir. Bundan dolayı ilk evlilik Hz Adem ve Havva arasında mekan olarak cennette oluşmuştur.”

Evlenilecek eşlerde aranacak kriterlerin önemini de detayları ile anlatan Mamiş, ayrıca evlilikte eşler arasındaki sevgi ve muhabbetin öneminden de bahsetti.

“Anne ve baba olabilmek, çocuğu fıtratına uygun olan bir eğitimle mümkündür”

Son konuşmacı Psikolojik Danışman ve Rehberlik Öğretmeni Ahmet Bora ise ebeveyn-çocuk ilişkisi, 0-6 yaş çocuk eğitimi, mahremiyet eğitimi, internet ve kötü alışkanlıklar konusunda bilgiler paylaştı.

Toplumu ıslah ve düzeltmenin yolunun, çocukların ve yeni neslin eğitimi ile mümkün olduğuna işaret eden Bora, “Ebeveynlerin bir çocuğu meydana getirmiş olmaları, cebine harçlık koyuyor olmaları, okutmaları, belli bir makam ve mevkiye gelmelerini sağlamaları, anne-baba olmak için yeterli değildir. Anne ve baba olmak, o çocuğu fıtratına uygun olan bir eğitim ve terbiye vermekle mümkündür.”

“Çocuklar, sınırsız sayıda yabancı dil öğrenebilecek bir zeka yapısına sahip”

Hz Ali`nin çocuklarla ilgili, “Çocuklarınız 7 yaşına gelinceye kadar onlarla oyun oynayın, 15 yaşına kadar arkadaşlık yapın, 15 yaşından sonra ise istişare edin!” şeklindeki tavsiyelerini aktaran Bora, “Bizim çocuklarımıza yaklaşım şeklimiz böyle olmalı. İnanın bizim anlamaz, kafası yatmaz, dediğimiz çocuklar aslında çok zekidir. Hatta 0-6 yaş gurubundaki çocuklar, sınırsız sayıda yabancı dil öğrenebilecek bir zeka yapısına sahip.”dedi.

Aslında çocuk eğitimi konusunun iyi bir eş seçimi ile başlayacağını ifade eden Bora, bu noktada dinimizin tavsiyelerini dikkate almak gerektiğini kaydetti. Bora ayrıca, ailede mahremiyet, internet kullanımında uyulması gereken kurallar ve kötü alışkanlıklardan muhafaza konularına da değindi.

Yaklaşık bir buçuk saat süren panel, izleyicilerden gelen kısa sorular ve panelistlerce verilen cevaplarla son buldu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir