• DOLAR 32.601
  • EURO 34.835
  • ALTIN 2496.828
  • ...

Batman Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı kaynaklarından kredi kullandırılan tarımsal amaçlı kooperatiflerin muaccel hale gelen kooperatif ve ortakların borçlarının yeniden yapılandırılarak beş yıl veya kalan vade süresi ile taksitlendirilmesine dair kanunun yürürlüğe girdiğini duyurdu.

Açıklamada, bu kanun kapsamındaki borçları 19 Ağustos 2016 tarihine kadar muaccel hale gelen kooperatif ve ortakları yararlanabileceği belirtildi.

Taksitlendirmeden yararlanmak isteyen kooperatif ve ortaklarının 25 Kasım tarihine kadar Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne dilekçe ile başvurmaları gerektiği ifade edilen açıklamada, “Süre uzatımı olmayacağından tarımsal kalkınma kooperatif ve ortaklarının  süre sonunu beklemeden başvuruda bulunarak yapılandırma sözleşmesi imzalamaları gerekmektedir. Borçlunun Batman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaatta bulunması ve sözleşme düzenlenmesi halinde muaccel hale gelmiş ve icra takibi başlatılmışsa icra takipleri durdurulur, dava açılmış ise  davalar sonlandırılır. Banka tarafından başlatılan icra takibine karşı borçlularca açılan davalar itirazın iptali veya alacak davaları davalıların davayı kabul etmesi şekli ile sonlandırılacaktır.” denildi.

Yapılandırma ile ilgili açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Borçlular tarafından açılan menfi tespit ve istirdat davaları ise davacıların davalarından feragat etmeleri suretiyle sonuçlandırılacaktır. Bu Kanunlar kapsamında yapılandırılan borçlar tasfiye olunacak hesaplardan çıkarılarak vadesi gelmemiş hesaplara aktarılacaktır. Vefat eden borçlunun yasal mirasçıları veya kefilleri borçlu adına müracaat edebilecek ve  sözleşme imzalayabilecektir. Noterden alınacak vekaletlerde 6736 sayılı kanundan yararlanmak istediği belirtilecek ve vekalet verilecek ortak sayısı ikiden fazla olmayacaktır. Kanun kapsamına giren borçlar; muaccel anaparaya ödenmeyen ilk taksitin vadesinin başlangıç tarihinden 19.08.2016 tarihine kadar yıllık yüzde 3 faiz ilave edilerek borç tespit edilecek ve 5 eşit taksite bölünecek ayrıca yeni borçlanma sözleşmesi tanzim edilecektir. Bu şekilde taksitlendirilen borçlar için ilk ödeme 2016 yılı Kasım ayında yapılacaktır.”

Yeniden yapılandırma işlemi sonrası belirtilen vadelerde ödeme yapılmaması halinde kanuni takip uygulamasına geri dönüleceği vurgulanan açıklamada, “Yapılandırma borcun maddi ve şahsi teminatının sukutunu icat ettirmediği gibi borçlunun müşterek borçlu ve müteselsil kefillerine de kefaletten çekilme hakkı vermemektedir. Borç bitene kadar kefalet devam edecektir. 2011 ve 2013 yılında çıkan kanuna göre borçları yapılandırılanlar tekrar yapılandırılma için müracaat edebilirler. Muaccel durumda olup taksitlendirme sözleşmesi imzalamayan ortaklara icra takibi uygulaması devam edecektir. Bakanlığımızın izni olamadan borçlanma sözleşmelerine aykırı olarak tesislerini satanlar, kiraya verenler, ipotek ve teminatlarını yok edenler yapılandırma için başvuru yapamazlar.” uyarısında bulunuldu. (İLKHA)