• DOLAR 32.514
  • EURO 34.957
  • ALTIN 2436.094
  • ...
Dengeler değişecek mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Muhsin Şenol / Adem Yalçin/ İstanbul 

Dünyadan Trump`la ilgili iyi niyetlerin ve endişelerin dile getirildiği mesajlar sonrası Ortadoğu`da bazı dengelerin değişebileceği ön görüsü hakim oldu. Gazetemize konuşan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi, “Yeni başlangıçlar sebebiyle, tüm aktörler ilk olumlu mesajlarla, oluşacak krediyi Trump`un sonraki politikalarının kendileriyle ilgili yönünün  olumlu seyretmesine etki etmeye çalışıyorlar.” şeklinde konuştu.

“TRUMP TOPLUMUN GENEL ÖFKESİNİ SANDIĞA KANALİZE ETTİ”

Obama yönetiminin izlediği siyasete yönelik ciddi bir tepki olduğunu dile getiren Okur,  “Hilary Clinton`un bu siyasetin devamını oluşturacağı düşünülüyordu. Trump ise Amerika devlet nizamının dışında, hatta kendi partisinin dış politika elitleri ile de arasında ciddi bir mesafe var. Seçim döneminde söyledikleri de altı doldurulmuş şeyler değildi. Trump, bu söylemlerle Amerikan toplumunun genel öfkesini sandığa kanalize etti. Bu sebeple yeni başlangıçlar yapabileceği düşüncesi oluştu tüm aktörlerde.

“İRAN`LA İLİŞKİLERİ DEĞİŞTİRECEK OLURSA BU, TÜM KÖRFEZ ÜLKELERİNE YANSIR”

Trump`ın temel olarak kesin söylediği birkaç konu olduğunu dile getiren M. Akif Okur, “İran ile nükleer müzakerelere kesin olarak karşı olduğunu belirtti. Eğer İran ile ilişkileri değiştirecek olursa bunun Irak`tan Suriye`ye tüm körfez ülkelerine yönelik yansımaları olacaktır. Trump`ın israil ile ilişkilerinin iyi olacağı ve Netanyahu ile iyi ilişkileri olacağını biliyoruz.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE`NİN BEKLENTİLERİNE YÖNELİK ADIMLAR ATILMASI SÖZ KONUSU OLABİLİR”

Trump`ın bir birinden farklı tutarsız söylemlerine değinen Okur, “Trump`ın ne yapacağı belli olmayan dış politikası nedeniyle liderler, iyi niyet mesajları ile onu yumuşatma eğilimine gitmiştir. Somut politikalar sonrasında bu söylemlerin daha da yumuşama beklentisi var. Hem FETÖ, hem de PKK meselesi dolayısıyla ABD-Türkiye ilişkileri çok gerilmiş vaziyette. Trump`ın da demokrat parti politikalarına öfkeli olduğu biliniyor. Bu sebeple bu siyasetin değişeceği yönünde adımlar atılacağı yönünde beklentiler var. Türkiye`nin beklentilerine yönelik bir kısım adımlar da atılması söz konusu olabilir. Trump`ın danışmanının yazısında Gülen`in iadesinin hızlanacağını anlıyoruz.” diye konuştu.

TRUMP`IN KİŞİLİĞİNİN İSTİKRARSIZ OLMASI TAHMİN YAPILMASINI ZORLAŞTIRIYOR

Aynı zamanda Cumhuriyetçi partinin asker etkisine dikkatleri çeken Okur, “Obama`nın ideolojik bakışından sıyrılarak daha reel politik değerlendirmeler yapılabilir. Bunun da Suriye politikasına yansıması olarak PYD`nin desteklenmesi bırakılabilir. Tabi ilk günden değerlendirmeler yapılması da çok zor. Bunun bir sebebi de Trump`ın kişiliğinin istikrarsız olmasıdır.” şeklinde konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir