• DOLAR 32.419
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2491.907
  • ...
Bir kitap,  Kırmızı Minare
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sübhanellezi esra… Kudüs gibi bir aşkı, Filistin gibi bir derdi olan herkesin okuması gereken bir kitap, “Kırmızı Minare”. Mana Yayınlarından çıkan kitapta İzzeddin Kassam ile tutuşan özgürlük meşalesinin bir halkı aydınlatma süreci canlı bir tanığın kaleminden anlatılıyor.

Filistin İslami Direniş Hareketi Hamas`ın kurucularından olan İbrahim Guşe`nin hatıraları sayfa sayfa Filistin davasının geldiği noktayı anlatmaktadır. 1991 ile 1999 yılları arasında Hamas`ın resmi sözcülüğünü yapan İbrahim Guşe; sadece o dönemin Filistin`ini anlatmıyor. Birçok İslam ülkesinin o dönemde Filistin`e bakışı, Müslüman devletlerdeki yöneticilerle görüşmeleri de kitapta yer alan konular arasında.

Kitapta ilgi çekici konulardan biri de şüphesiz Filistin`deki İslami hareket ile FKÖ arasında yaşananlar ile Kürdistan coğrafyasında İslami Hareket ile PKK arasında yaşanan birçok vakıanın ilginç benzerliği. İki farklı bölgenin iki farklı hareketinin davranış, tepki ve reflekslerinin bu kadar birbirine benziyor olması karşısında şaşırmamak elde değil.

Kitaba “Kırmızı Minare” adının verilmesi müellif açısından oldukça manidar bir seçimdir. Çocukluğu Kudüs`te geçen Guşe evlerinin penceresinden görünen bir mescidin kırmızı minaresinden ilham almıştır. Babası ona Hz. İsa`nın kıyamete yakın bir zamanda yeryüzüne tekrar geleceği ve bu kırmızı minareli mescide ineceğini söyleyecektir. (Farklı bir rivayette Şam`da Emevi Camiine ineceği de söylenmektedir)

1918`de İngilizler tarafından Kudüs işgal edildiği zaman, Filistinli bir mücahit kırmızı minareye çıkacak, İngilizlere buradan ateş açacaktı. İngilizler çok kayıp verecek; sonrasında da mücahit şehit edilecektir.

Kırmızı Minare, çocukluk hatıralarından direniş zamanlarına; Siyonist baskısından ihanet oyunlarına, muhacerat günlerinden zindan yıllarına bir birikim ve tecrübe hazinesidir. Açık bir üslup, net bir ifade ile o dönemin üzeri tozlanmış bilgilerini yeniden gün ışığına çıkaran İbrahim Guşe, Hamas`ın El Fetih`e bakışını, Filistin meselesinde durduğu yeri, diğer İslami hareketler ile ilişkileri, Arap-İsrail savaşı, Hamas ve İhvan ilişkisi, İran`ın Filistin politikaları ve siyonizmle kavgasını bu kitapta okuyucuya sunmaktadır.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir

Kategorinin Öne Çıkan Haberleri