• DOLAR 32.367
  • EURO 34.961
  • ALTIN 2325.211
  • ...
`Her damla su altın ve petrol kadar değerlidir`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Kahramanmaraş Kartalkaya Barajından temin edilen içme su tesislerini inceledi. Şahin, incelemelerin ardından yaptığı açıklamada, su ve toprağın çok stratejik bir şekilde geleceğe iyi yönetilmesi gereken iki önemli miras olduğuna dikkat çekti.

Gaziantep'in su ihtiyacı ile ilgili projeleri hakkında bilgi veren Şahin, “Yeni bir dünya kuruluyor ve yeni dünyada yükselen değerler var. Bugün yaşanan istikrarsızlığın, savaşların arkasında da petrol ve enerji politikaları var. Ama bundan sonraki dünya, su ve toprak üzerine şekillenecek. Çünkü su ve toprak çok stratejik bir şekilde geleceğe iyi yönetilmesi gereken, iki önemli miras olarak elimizdedir.”dedi.

“Türkiye'nin en pahalı su üretim sistemine sahibiz”

Türkiye'nin en pahalı su üretim sistemine sahip olduklarını belirten Şahin, “Hem şehrin hem de bölgenin suyla ilgili acil, orta ve uzun vade planlamasını yaptık. Şu anda Türkiye'nin en pahalı su üretim sistemine sahibiz. Bir şehirden başka bir şehre su taşıyoruz. 120 kilometreden su taşıyoruz. Halkımızdan topladığımız su parasının dörtte birini elektrik masrafı olarak ödemek durumundayız. Sürdürülebilirlik, dünyada yükselen bir değer. Günü kurtaralım bunu bir şekilde çözelim dediğimizde hiçbir şey yapmamıza gerek yoktu. Ama su kalitesini artıralım ve suyu daha da uygun şartlarda buraya getirelim.” ifadelerini kullandı.

“Derhal düzbağ barajını hayata geçirmemiz gerekiyor”

Yarın su ihtiyacı ile ilgili çok ciddi sorunla karşı karşıya kalma durumunun olduğuna da dikkat çeken Şahin, “Derhal bizim düzbağ barajını hayata geçirmemiz gerektiğini bütün ilgililerle konuştuk. Yaklaşık 3 hafta içerisinde YPK kararını Başbakanımızın imzasıyla aldık. Bu gördüğünüz yatırımın bedeli de 1,5 katrilyon çok ciddi bir yatırım. Regülatör sistemiyle Kartalkaya'ya toplam 120 kilometrelik hattın 50 kilometresine boruyu bağladığımız zaman anında şehrin su kalitesi yükselecek. Yüzde 25 az maliyetle şehrimize su gelecek. Böylece 2030-2040'a kadar, bu şehrin su ihtiyacını gidermiş olacağız.”şeklinde konuştu.

Halkı su konusunda duyarlı olmaya davet ettiklerini belirten Şahin, “Halkımızdan şunu talep ediyoruz.  İstediğim kadar suyu açabilirim deme lüksümüz yok. Akan her damla su atılan bir altın gibi düşünün. Çünkü bir damla altın bir damla petrol şuan akan her damla su altın kadar petrol kadar maden kadar önemlidir. Dolayısıyla suyu israf etmemiz lazımdır.” diye konuştu. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA) 


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir