• DOLAR 32.561
  • EURO 34.945
  • ALTIN 2431.638
  • ...
Trump`ın başkan seçilmesine İran`dan ilk tepkiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Donald Trump`ın ABD`deki başkanlık seçimlerini kazanmasına ilişkin İran`dan ilk tepkiler gelmeye başladı.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, seçim sonuçlarının ABD`deki istikrarsızlık ve tartışmaların uzun süre devam edeceğinin bir göstergesi olduğunu söylerken İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD`nin İran`la yaptığı nükleer anlaşmada üslendiği taahhütlerine bağlı kalması gerektiğini ifade etti.

Bakanlar kurulu toplantısında açıklamada bulunan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, İran politikalarının sadece İran halkının istekleri ve iradesinden etkilendiğini belirterek, ABD seçim sonuçlarının İran politikalarında etkisinin olmadığını söyledi.

Ruhani, ABD`nin konumunun, uluslararası düzeyde uygulanan yanlış politikalardan dolayı zayıfladığını ve Uluslararası camia ve Avrupa ile daha fazla ihtilafın bu konumu daha da zedeleyeceğini söyledi.

ABD seçim sonuçlarının, ülkedeki istikrarsızlık ve tartışmaların uzun süre devam edeceğini ve bu sorunların çözümünün uzun zaman alacağını göstergesi olduğu ifade eden Ruhani, nükleer anlaşmanın ardından uluslararası alanda attıkları ekonomik adımları sürdüreceklerini ve bundan geri dönülmeyeceğini ifade etti.

Zarif: ABD, nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeli

Romanya`da resmi temaslarda bulunan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ise ABD Başkanının günümüz dünyasının gerçeklerini anlayıp politikalarını dünya gerçekleri ile irtibatlandırması gerektiği yönünde bir değerlendirmede bulundu.

Zarif, “ABD, çok taraflı uluslararası bir nitelik taşıyan nükleer anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeli.” dedi.

İran ile ABD arasında siyasi ilişkilerin olmadığını belirten Zarif, “Önemli olan ABD`nin gelecek Başkanının da Kapsamlı Ortak Eylem Planına (KOEP) bağlı kalmasıdır ve eminim uluslararası camianın da ABD`den beklentisi bu olacaktır.” diye belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir