• DOLAR 32.505
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2434.011
  • ...
`Saldırılar çocukların kişiliklerinde kalıcı etkiler bırakıyor`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyarbakır`ın Bağlar ilçesinde PKK tarafından gerçekleştirilen bombalı araç saldırısında Yahya Kemal Beyatlı İlkokulu sarsılarak camları kırılmış, birçok öğrenci yaralanmıştı.

İkra Eğitim, Sağlık, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra-Der) Başkanı Murat Arslan, son zamanlarda artan bu tür saldırılarla ilgili değerlendirme yaptı.

Saldırılarda en fazla mağduriyet yaşayanların çocuklar olduğunu söyleyen Arslan, çocuklara hem maddi hem de manevi olarak sahip çıkılması gerektiğini belirtti.

Arslan, “Eğitim camiası olarak sivillerin hedef alındığı bu tür eylemleri lanetliyoruz. Savaşın dahi bir adabı var. Ancak yaşananlara baktığımızda işlerin çığırından çıktığını görüyoruz.  Sivil insanların yerleşim alanlarında bu tür eylemlerin yapılması neticesinde oluşan maddi hasar belki telafi edilebilir ama çocukların, kadınların ve masum insanların ölümünü nasıl telafi edebiliriz?” dedi.

“Çocuklar yıllarca bu olayların etkisinde kalabiliyor”

Çocuklar üzerinde oluşan tahribat ve travmanın telafisinin güç olduğunu dile getiren Arslan, sözlerine şöyle devam etti:

“Saldırıda anne ve babalarını kaybeden bu çocukların yaşadığı travmayı nasıl onarabiliriz? Bir yetişkin bu travmaları destekler sonucunda atlatabilir ve normal hayata dönebilir ama çocukların ruh dünyasının çok farklı olduğunu biliyoruz. Bazen yıllarca bu olayların etkisinde kalabiliyorlar. Yaşanan bu olaylar çocukların kişilikleri ve davranışları üzerinde kalıcı etkiler bırakabiliyor.”

Ebeveynlerin ve öğretmenlerin, çocuklara destek olma noktasında birlikte hareket etmelerinin önemli olduğunu ifade eden Arslan, “Çocuklarımıza karşı nasıl davranmalıyız, nasıl bir eğitim verebiliriz? Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Çünkü bu olağanüstü bir olaydır ve çocukların ruh dünyası ciddi tahribat almıştır. Bununla ilgili psikologlar çalışmalar yapmalıdır. Tahribatın düzelmesi için anne babalar ve öğretmenlerin çocuklarımıza temkinli yaklaşmaları ve üzerine düşen vazifeleri yerine getirmeleri, birlikte hareket etmeleri gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Ümmetin çocuklarına sahip çıkalım”

Arslan, yetişkinlerin yaşadığı birçok sorunda çocukluk döneminden izler bulunduğuna değinerek, “Çocukların en sevdiği, geleceğini inşa ettiği mekân bombalarla sarsılıyor. Yüzlerinde savaştan etkilenmemiş gibi bir izlenim olabilir ama etkileniyorlar. Belki bu olaydan sonra çocuk dışarı çıkmak istemeyecek, korkacak. Bu yüzden çocuğa karşı sabırlı olmalı, onu teselli etmeliyiz.  Bunun için zaman gerekiyor. Tüm İslam coğrafyasında çatışma ortamlarında en mağdur olanlar hep çocuklar oluyor. Bu göz ardı edilmemeli. Çocuklar bizim geleceğimizdir. Ümmetin çocuklarına sahip çıkalım.” ifadelerini kullandı. (M. Sıddık Bilge/Hüseyin Genel–İLKHA)






 

Bu haberler de ilginizi çekebilir