• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
Temsilciler Meclisi ve Senato seçim sonuçları belli oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON (AA) -  ABD'de başkanlık seçiminin yanı sıra Kongre'nin iki kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato seçimlerinin sonuçları da belli olmaya başladı.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'ndeki üstünlüğünü sürdürmesi bekleniyor.

Bugünkü seçimlerde 100 üyeli Senato'nun 3'te 1'i (34 üye), 435 üyeli Temsilciler Meclisi'nin ise tamamı değişecek.

Son 6 yıldır Temsilciler Meclisi'nde Demokratlara karşı üstünlüğü koruyan Cumhuriyetçilerin, seçim sonuçlarına göre üstünlüklerini devam ettirmeleri bekleniyor. Şu ana kadar açılan sandık sonuçlarına göre, Cumhuriyetçiler 105, Demokratlar ise 72 vekili Temsilciler Meclisi'ne göndermeyi başardı.

Ancak Amerikan medyasında yer alan tahminlere göre, Cumhuriyetçilerin 230'un üzerinde bir sayıya ulaşması, Demokratların ise 200 baremini ancak geçmesi bekleniyor.

Öte yandan Senato seçimlerinde daha yakın bir rekabet yaşanıyor. Tahminlere göre, seçimin sonucunda Cumhuriyetçilerin 51, Demokratların ise 49 üyeye ulaşması bekleniyor.

Bu senaryonun gerçekleşmesi durumunda Kongre'nin iki kanadı da Cumhuriyetçilerin çoğunluğu altında çalışmaya devam edecek. Bu durumda Demokrat Hillary Clinton, başkan seçilirse, mevcut Başkan Barack Obama gibi Kongre üzerinde etkinliği zayıf bir başkan olacak.

Mevcut Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesinden 246'sı Cumhuriyetçi, 186'sı ise Demokratlardan oluşuyordu. 100 üyeli mevcut Senato'da ise Cumhuriyetçilerin 54'e 44 üstünlüğü bulunuyordu.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir