• DOLAR 32.322
  • EURO 35.109
  • ALTIN 2293.066
  • ...
ABD`de seçim sonuçları açıklanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İşte sandıkların kapanıp oy sayımına geçilen bölgelerden gelen ilk sonuçlar;

Başkan seçilmek için 270 delegeyi kazanmak gerekiyor.

ABD'nin 45'inci başkanını belirleyecek olan delege sayısında şu an Trump önde. Trump'ın kazandığı delege sayısı 253'e yükseldi. Clinton ise 209 delege kazandı. İşte tüm son dakika gelişmeleri ile ABD başkanlık seçiminde son durum!

ABD GENELİ:

CLINTON: % 46
DELEGE SAYISI: 209

TRUMP % 49
DELEGE SAYISI: 253


Grafik (AA)

09.45: Cumhuriyetçi aday Trump, 274 delegenin oyunu alarak ABD'nin yeni başkanı seçildi.

09.20: Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan, Trump ve başkan yardımcısı adayı Mike Pence'i arayarak tebrik etti.

09.12: Sekiz eyalette sonuçlar halen kesinleşmedi: Arizona, Alaska, Wisconsin, Minnesota, Pensilvanya, Maine, New Hampshire ve Michigan.

09.07: Clinton, 20 delegeye sahip Pensilvanya'yı alarak farkı kapatmayı planlıyor.Pensilvanya'da şu ana kadar oyların yüzde 97'si sayıldı. Trump, yüzde 48.6'ya yüzde 47.8 ile önde.

08.26: Nevada'da galip gelen Clinton, 6 delege daha kazandı.

Pensilvanya'da şu ana kadar oyların yüzde 97'si sayıldı.

07.56: Clinton, 20 delegeye sahip Pensilvanya'yı alarak avantaj yakalamayı planlıyor.  Pensilvanya'da şu ana kadar oyların yüzde 85'i sayıldı. Clinton, yüzde 48.6'ya yüzde 47.8 ile önde.

07.38: Washington eyaletini alan Clinton, 12 delege daha kazandı.

07.36: Georgia eyaletini kazanan Trump delege sayısını 253'e çıkardı.

07.34: Wisconsin ve Iowa eyaletlerinde de Trump kazandı. Cumhuriyetçi aday delege sayısını 237'ye çıkardı.

07.19: Oregon eyaletini alan Clinton, delege sayısını 197'ye yükseltti.

07.12: Utah'ı da alan Trump, 6 delege daha kazandı.

07.07: Hawaii'de Clinton, Idaho'da Trump kazandı.  Böylece iki aday da 4'er delege daha kazandı.

07.00: California'da kazanan, beklendiği üzere Clinton oldu. Clinton bu eyaletteki 55 delegeyi alarak, delege sayısını 186'ya çıkardı.

KRİTİK EYALET FLORİDA'DA TRUMP KAZANDI

06.53: Associated Press'e göre, en kritik eyaletlerden biri olan Florida'yı Trump'ın kazanması kesinleşti. Böylece Trump, seçimlerin kaderini belirleyecek eyalet dört eyaletten üçünü almış oldu. Florida'da da ipi göğüsleyen Trump, Pensilvanya'da ise Clinton'ın gerisinde. Clinton, 20 delegeye sahip Pensilvanya ve 55 delegeli California'yı alarak öne geçmeyi planlıyor.

06.50: Kritik eyaletlerden biri olarak değerlendirilen Kuzey Carolina'da da kazanan Trump oldu ve Cumhuriyetçi aday 182 delegeye ulaştı.

ÜLKE GENELİNDEKİ OYLARDA DA TRUMP ÖNDE

06.44: Ülke genelindeki oyların yüzde 49.2'sini Trump aldı, yüzde 46.6'sı ise Clinton'a gitti.

06.40: Colorado eyaletini alan Clinton, delege sayısını 131'e yükseltti.

06.30: NBC'ye göre, Virginia'da Clinton kazandı. Böylece delege sayısını 122'ye çıkardı.

06.25: Trump, Ohio ve Missouri'yi, Clinton New Mexico'yu kazandı. Böylece Trump 167 delegeye, Clinton ise 109 delegeye ulaştı. Ohio, iki aday arasında büyük çekişme yaşanması beklenen eyaletler arasındaydı.

06.03 Ülke genelinde oyların yüzde 37'si sayıldı. Trump'ın oy oranı yüzde 49.2, Clinton'ın oy oranı yüzde 47.

05.44: ABD başkanlık seçiminde Clinton şu ana kadar New York, Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware, Illinois, Rhode Island ve Washington DC eyaletlerini, Trump ise Kentucky, Indiana, Batı Virgina, Güney Carolina, Oklahoma, Tennessee, Nebraska, Arkansas, Kansas, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Teksas, Mississippi, Alabama ve Wyoming eyaletlerini kazandı. Cumhuriyetçi aday Trump önde gittiği Florida'yı kazanırsa 29 delege kazanacak.

05.12: ABD seçimlerinde ülke genelinde Demokrat Parti adayı Hillary Clinton'ın şu anda 97 delegesi, Cumhuriyetçi Parti adayı Trump'ın 128 delegesi bulunuyor. Ülke genelinde 270 delege alan seçimi kazanıyor. Clinton 9, Trump 15 eyalette kazandı. Oy oranı ise Clinton'ın yüzde 46, Trump'ın yüzde 50.

04.31: ABD başkanlık seçiminde Clinton şu ana kadar Vermont, Maryland, Massachusetts, New Jersey, Delaware ve Washington DC eyatlerini, Trump ise Kentucky, Indiana, Batı Virgina, Güney Carolina, Oklahoma ve Tennessee eyaletlerini kazandı.

04.55: ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi Parti'den aday adayı olarak Donald Trump'ın rakibi olan Marco Rubio, kritik eyalet Florida'da seçimi kazanarak yeniden senatör seçildi. Clinton ve Trump'ın Florida'da oy oranları yüzde 48.5 olarak eşitlendi. Resmi olmayan sonuçlara göre Clinton 8, Trump 7 eyalette kazandı.

04.11: ABD seçimlerinde ülke genelinde Clinton'ın 68, Trump'ın 48 delegesi bulunuyor. Şu ana kadar Clinton 8, Trump 6 eyalette kazandı. Başkan seçilmek için 270 delegeyi kazanmak gerekiyor.

03.51: Kritik eyaletlerden Kuzey Carolina'da Cumhuriyetçi aday Trump yüzde 54'le önde gidiyor. Bir diğer kritik eyalet olan Ohio'da yüzde 51'le Trump önde bulunuyor. ABD genelinde oyların yüzde 4'ü sayıldı. Ülke genelinde Trump yüzde 49, Clinton'ın oy oranı yüzde 47. Ülke genelinde Trump'ın 33, Clinton'ın 3 delegesi buluyor.

03.36: Cumhuriyetçi aday Batı Virginia'daki 5 delegeyi de kazanarak ülke genelinde delege sayısını 24'e yükseldi. Clinton'ın ise şu anda ülke genelinde 3 delegesi bulunuyor.
03.20: ABD genelinde şu an itibariyle Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın oy oranı yüzde 52, Clinton'ın ise yüzde 44. Kritik eyalet Florida'da Trump'ın oy oranı yüzde 50, Clinton'ın ise yüzde 47.

03.06: Cumhuriyetçi aday Donald Trump Kentucky ve Indiana eyaletinde kazanacak. Demokrat aday Hillary Clinton ise Vermont eyaletinde seçimi alacak. Şu anda Trump'ın 19, Clinton'ın ise 3 delegesi bulunuyor. Seçimi kazanmak için 50 eyalette 270 delege almak gerekiyor.

----------------------


MERKEL'DEN DESTEK!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Demokrat aday Hillary Clinton'a üstü kapalı destek verdi. Almanya'nın ilk kadın lideri, Norveç tarihinin ikinci kadın başbakanı olan Erna Solberg'in yanında yaptığı açıklamada, Clinton'ın seçilmesinin, dünya liderleri arasındaki kadın-erkek dengesine olumlu katkı yapacağını söyledi.

TRUMP DAVA AÇTI

ABD'de Cumhuriyetçi başkan adayı iş adamı Donald Trump'ın seçim ofisi, Nevada'daki erken oy kullanma sürecinin son gününde bazı seçim sandıklarının normalden 2 saat fazla açık kaldığı gerekçesiyle eyalet mahkemesinde dava açtı.

PİYASALAR ABD BAŞKANLIK SEÇİMİNE KİLİTLENDİ

Küresel ve yurt içi piyasalar ABD başkanlık seçimine odaklandı.

ABD`de yapılacak 58`inci başkanlık yarışında son viraja gelindi. Piyasalarda geçtiğimiz hafta risk iştahındaki azalmayla birlikte borsa endekslerinden çıkış görülürken, gelişmekte olan ülke piyasaları baskı altında kaldı ve dolara karşı değer kayıpları derinleşti. Destek Yatırım Araştırma Uzmanı Kutay Gözgör, geçen hafta Demokrat Parti Adayı Clinton`ın yeniden gündeme FBI soruşturmasıyla gelmesi sonrası Cumhuriyet Parti Adayı Trump anketlerde öne geçtiğini belirtirken, FBI`ın hafta sonu Clinton`ın suçsuz olduğunu açıklaması sonrası Hillary Clinton`ın başkanlığa en yakın isim olduğunu ifade edebileceğini açıkladı.

MAHKEMEDEN TRUMP'A RET!

Trump'ın Nevada'da sandıkların kapanmasının ardından oy kullanılmasına izin verildiği yönünde seçim merkezine açtığı dava yargıç tarafından ret edildi.

TRUMP TWİTTER'DAN MESAJ ATTI

ABD halkı oy vermeye devam ederken, Cumhuriyetçi aday Donald Trump sosyal medya hesabı Twitter'dan mesaj atarak taraftarlarına seslendi. Taraftarlarını oy vermeye çağıran Trump, "Gevşemeyin, oy vermeye devam edin! Seçimin sonuçlanmasına daha çok var! Şu anda iyi gidiyoruz ama daha çok zaman var. Haydi Florida!" mesajı attı.

SANDIK BAŞI ANKETLERİ AÇIKLANDI

Açıklanan sandık başı anketine göre seçmenlerin yüzde 7'si hangi adaya oy vereceğine seçime günler kala karar verdi. Seçmenlerin yüzde 5'inin ise son haftalarda nihai karara vardığı ifade edildi. ABD'lilerin yüzde 15'i ekim ayı içinde yüzde 13'ü ise Eylül ayı içinde oyunun rengini belirledi.

ABD'lilerin oy verecekleri adayda aradığı özellikler ise şu şekilde sıralandı;

'Değişiklik getirecek olması' seçeneği yüzde 38 oy alırken, 'doğru tecrübeye göre' oy verenlerin oranı ile 'iyi karar verme yeteneğine' bakanların oranı yüzde 22 oldu. Seçmenlerin yüzde 15'i ise 'adayın seçmeni düşünüyor olmasını' oy verme tercihi olarak gösterdi.

Seçmenlerin yüzde 15'i ise oy sayımına güvenmiyor.

haber7

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir