• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

TBMM : (AA) Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Türkiye ekonomisinin 27 çeyrektir büyüdüğünü belirten Canikli, bir ekonominin en önemli performans ölçütünün büyüme olduğunu, Türkiye'nin her anlamda içeriden ve dışarıdan şoklarla karşı karşıya kalmasına rağmen büyüme performansı ortaya koyduğunu söyledi. Ülke ekonomisindeki büyümenin reel bir büyüme olduğunu, bu verinin istihdamla desteklendiğini vurgulayan Canikli, 14 yılda 9 milyondan fazla istihdam kapasitesi oluşturulduğunu aktardı.

'TMSF'ye yönetilmek üzere devredilen şirket sayısı 527'dir'

Başbakan Yardımcısı Canikli, TMSF'ye devredilen FETÖ bağlantılı şirketlere ilişkin soruları da yanıtladı.

Canikli, söz konusu şirketler hakkında şu bilgileri verdi:

"Bugün itibarıyla TMSF'ye yönetilmek üzere devredilen şirket sayısı 527'dir. Bunların yaklaşık 271 tanesi 9 büyük gruba ait, geriye kalan 256 tanesi iller itibarıyla 26 olarak tasnif edilebilir. Toplam grup sayısı 30 civarındadır. Bu 527 şirket yaklaşık olarak 30 gruba ait şirkettir. Bir grubun 51 şirketi var. 30 gruba ait şirketler olarak değerlendirmek mümkün. Her bir şirkete yönetim kurulu atanmıyor. Gruba bir yönetim kurulu atanıyor ve grubun tüm şirketlerini yönetiyor. Her şirkete yönetim kurulu atanması söz konusu değil. Yönetim kurulu üyelerinin tamamına yakını, belki birkaç istisna olabilir, kamu elemanları. Kamuda çalışan arkadaşlar tarafından bu işin yapılmasını arzuladık; orada güven mekanizması var. Bu arkadaşların kontrolü genel sistem, kamu yönetimi sistemi içerisinde daha kolay. Daha etkili, verimli, temiz, net bir yönetim olacağına inandığımız için bu yapıldı. Şirketlerin yöneticilerinin önemli bir bölümü görevlerine devam ediyor. Sadece yasa gereği hakkında tedbir uygulanan aile ya da şirket sahipleriyle ilgili bir düzenleme yapıldı, onların şirketten uzaklaştırmaları gerekiyor. Bu yasal bir zorunluluk. Birkaç gruba dışarıdan yönetici atandı."

Bu durumda iki uygulama yaptıklarını anlatan Canikli, birinci olarak şirket TMSF'ye devredildiğinde durumunu tespit ettiklerini ve böylece ileride TMSF'nin şirketi kötü yönettiği iddialarının önünü kesmeyi amaçladıklarını ifade etti. Bunun dışında faaliyetlerini yürütmesinde yarar beklenmeyen, karlılığı olmayan firmaları da tespit ederek, bunların tasfiye ve kapatılmasını sağlayacaklarını kaydeden Canikli, "Bu, yapısı itibarıyla bozulmuş firmalar için geçerli. Bunların tespiti de bu raporlarla ortaya konulacak. Bunlar tasfiye edilecek ya da kapatılacak. Eğer bir artı değer kalırsa bankaya bloke edilecek. Mahkeme yargılama sonunda neye karar verirse bloke edilen para ya devlete gidecek ya da kişiye iade edilecek." diye konuştu.