• DOLAR 32.492
  • EURO 34.792
  • ALTIN 2496.438
  • ...
`Azmettiriciler de yargılansın`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Zeki Aras- M.Hüseyin Temel/ANKARA / Doğruhaber

7 Ekim 2014`te Kobani bahaneli vahşette katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının 9.duruşması dün görüldü. Ankara Adliyesinde saat 10.00`da başlayan duruşmaya mağdur aileler, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve hukukçular gözlemci olarak katıldı. HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcılarından Mehmet Yavuz ve Erdal Elibüyük`ün de katıldığı davaya ayrıca AK Parti İstanbul Milletvekili Ravza Kavakçı, Diyarbakır Eski Milletvekili Mine Lök Beyaz, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Erkan ve Kadın Kolları Genel Başkanı Şeyma Güvenci de iştirak etti.

6-8 Ekim olaylarında Diyarbakır`da vahşice katledilen ve Türkiye`de adı bir sembol haline gelen Şehid Yasin Börü ve diğer şehid ailelerinin yakınları, faillerin yanı sıra azmettiricilerin de cezalandırılmasını istediler. Diyarbakır`da terör soruşturması kapsamında tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş`ın 6-8 Ekim olaylarında baş aktör olduğunu ifade eden acılı aileler, sanık sandalyesinde azmettiricilerin de olması gerektiğini dile getirdiler.

“6-8 EKİM OLAYLARINDA KİMİN SUÇU VARSA YARGILANSIN”

Şehid Yasin Börü`nün babası Fikri Börü, HDP`nin çağrısı üzerine sokağa çıkanların oğlunu ve arkadaşlarını vahşice katlettiğini, bunda payı bulunan herkesin cezalandırılmasını beklediklerini söyledi. HDP Eş Genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile bazı milletvekillerinin tutuklanmasına atıf yapan Börü, “Onlar her ne kadar yakalansa da bu acı unutulmaz, çünkü bizim çocuklarımız vahşice katledilmiştir. 6-8 Ekim olaylarında kimin suçu varsa yargılansın.” dedi.

“DEMİRTAŞ DOSYASININ BU DAVAYLA BİRLEŞTİRİLMESİNİ İSTİYORUZ”

Olaylar sırasında katledilen Hasan Gökgöz`ün babası Mehmet Gökgöz, yoksullara kurban eti dağıtan oğlunun, HDP`nin çağrısının ardından sokağa çıkanlar tarafından katledildiğini anımsatarak şöyle konuştu: “Demirtaş dosyasının 6-8 Ekim olaylarına ilişkin dosyayla birleştirilmesini istiyoruz. Demirtaş`ın tutuklandığı gün, torunum Hasan eline bayrak alıp, ‘Kahrolsun PKK` diye bağırdı. Allah yetim kalan iki torunum ve binlerce yetimin hakkını bırakmaz. Kürt halkı mazlumdur, kimsenin kanının dökülmesini istemez.”

“DELİLLERİN TOPLANMAMIŞ OLDUĞUNU GÖRÜY ORUZ”

Duruşma sonrası hukukçular adına basın açıklamasını yapan Av. Necip Kibar, “9`uncusu gerçekleştirilen bu mahkemede hâlen ciddi anlamda delillerin toplanmamış olduğunu görüyoruz. Delillerin olayın işlendiği anda toplanmamış olduğu dosyada açıkça ortaya çıkıyor.” dedi.

6-8 Ekim saldırılarında emniyet görevlileri, yetkililer ve savcılığın ciddi bir delil araştırmasını yapmadıklarının dosyada açıkça ortaya çıktığına vurgu yapan Kibar, “Şu an 41 sanığın yargılandığı bu davanın pek çok daha sanığı olduğunu hepimiz biliyoruz. Çünkü pek çok ayaklanmalar meydana getirildi. Pek çok insan katledildi, şehit edildi. Ama şu anda yargılananlar 41 kişi. Biz 6-8 Ekim olaylarından dolayı tutuklanan ve cezaevine konan eş genel başkanlar ve sair tutuklular hakkında ki davaların da takipçisi olacağız. O davalar da inşallah gerçek suçluların ortaya çıkmasında emniyet görevlileri, savcılık makamı yetkilileri gerekli özeni gösterirler. Bugün burada 9`uncusu yapılan duruşmada görülen eksik ve aksaklıklar inşallah o dosyalarda ortaya çıkmaz.” diye konuştu.


Gazeteci Bayram Zilan

“DAVANIN, DEMİRTAŞ`IN ÇAĞRISINDAN BAĞIMSIZ YÜRÜ MESİ ADİL DEĞİL”

Davayı takip eden Gazeteci Bayram Zilan, davanın HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş`ın çağrısından bağımsız yürümesinin adil olmayacağını belirtti.

Zilan,“Biliyorsunuz Yasin Börü ve arkadaşlarının katledilmesinin fitilini aslında Demirtaş`ın halkı sokağa çağrısı yaktı. Bölgede insanların sokağa inmesi kendi başına olmadı. Demirtaş`ın çok bariz ve net bir çağrısı var, bu çağrı üzerine insanlar sokağa indi. 2 yıl önce 6-7 Ekim olaylarının olduğu bu süre zarfında kimse Demirtaş ve arkadaşlarına yönelik herhangi bir girişim ve yaptırımda bulunmadı.” dedi.

“KATLİAMA SEBEP OLANLAR DA YARGILANMALI”

Duruşma sonrası kısa bir açıklama yapan HÜDA PAR Genel BaşkaneYardımcısı Erdal Elibüyük, “Sanık ve avukatların savunmalarından öyle anlaşılıyor ki Yasin ve arkadaşları kendi kendilerini bıçakladılar, kurşunladılar ve yaktılar. (!) Bu salonda azmettiriciler ve olayda ihmali olan yetkililer sanık sandalyesine oturmadan Yasin`lere adalet gelmeyecektir.” dedi.


Sağlık-Sen Genel Başkanı Abdulaziz Aslan

“BU ÜLKEDE İLK DEFA İNSANLAR BU ŞEKİLDE KATLEDİLDİ”

Sağlık-Sen Genel Başkanı Abdulaziz Aslan ise katil zanlılarının hak eden cezayı almaları gerektiğini söyledi. Aslan, “6-7 Ekim olayları hafızalarımızda halen duruyor. ‘Biz hukuk devletiyiz` diyorsanız bu insanların mağdur olmaması için kardeşlerimizi katledenlerin hak eden cezayı almasını talep ediyoruz. Bu olay eşi ve benzeri olmayan bir olaydır. Bu yaşananlar belki Nazilerde, belki de İsrail`de yaşanmıştır ama bu ülkede ilk defa bu insanlar bu şekilde katledildi. Devletten beklediğimiz mazlum ve mağdurun yanında olması ve bu tür şiddet eylemlerine hukuk sistemiyle müdahale etmesidir.” şeklinde konuştu.

“AZMETTİRİCİLER YARGILANIRSA KAMUOYUNUN VİCDANI BİR NEBZE OLSUN RAHATLAYACAKTIR”

AK Parti Genel Merkez Kadın Kolları Başkanlığı Seçim İşleri Başkanı Av. Zeynep Gülyılmaz, “ Yeni Yasin Börü vakalarının yaşanmaması için, milleti bölmek ve terör örgütlerinin işini kolaylaştırmak isteyen, halkı kin ve nefrete sürükleyerek tahrik eden ve organize bir şekilde sokağa döken 

gerçek azmettiriciler hakkında da gerekli soruşturma ve kovuşturmanın yapılarak, hak ettikleri cezalara çarptırılmaları gerekmektedir. Ancak o zaman adalet yerini bulacak ve kamuoyunun vicdanı bir nebze olsun rahatlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan 19`u tutuklu 41 sanığın yargılandığı davada, mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı 5 Aralık 2016 tarihine erteledi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir