• DOLAR 32.519
  • EURO 34.641
  • ALTIN 2489.941
  • ...

Batmanlı kuyumcular altın fiyatlarının yükselmesinin sebebini dış siyasetteki belirsizlik ve iç siyasetteki kargaşaya bağlıyor.

Altın fiyatının gündelik hatta anlık değişebildiğini söyleyen Batmanlı kuyumcu esnaflardan  İdris Ulutaş, "Bugün kağıt has fiyatımız 24 ayar külçe 130 bin 50 kuruş, 22 ayar 124 lira, Cumhuriyet altın fiyatı 895 lira, tam altın 875 lira, yarım altın 440 lira ve çeyrek altın 220 lira çıvarında seyrediyor. Altın fiyatları günlük hatta saatlik değişebiliyor. Gün içerisinde yaşanan olumsuz vakalarda altın fiyatları değişiyor. Altın fiyatlarının belli bir oranı yok. Diyarbakır'daki patlama altın fiyatlarını 5 lira etkiledi." ifadelerini kullandı.

Altın fiyatlarının çok yüksek olduğuna dikkat çeken kuyumcu Mehmet Can Tunç da, "Millet yastık altındaki bütün altınları da sattığı ve geri dönüşüm olmadığı için piyasada bir nakit sıkıntısı var. Dış siyasetteki belirsizlik ve iç siyasetteki kargaşa ons fiyatlarını yükseltti. Aynı şekilde dolar fiyatlarının da arması nedeniyle altın uçtu. Bu yüzden satış olmayınca da piyasada nakit sıkıntısı var."dedi.

Vatandaşlar kuyumcu yerine banklara altın yatırıyor

Son zamanlardaki kargaşalardan dolayı kuyumculara emanet altın bırakılmadığını belirten Tunç, "Her vatandaş kendi çıkarını düşündüğü için elindeki altınları riske atmıyor. Altın sahipleri yüzümüze direk 'Yarın öbür gün bir iç kargaşa ve savaş çıksa ben seni nerede bulurum? Ben altınlarımı bankaya bırakır, İstanbul'da alırım' diyorlar. Bölgede bir gerginlik olduğu zaman altını temin edememe korkusuyla büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Vatandaşlar haklı olarak altınlarını ya elinde tutuyor, ya da bankalara yatırıyor. Olası bir durumda bir kuyumcuyu bulamama korkusu var. Herkes kendi can derdine düştüğünden piyasada emanet altınlar yok." diye konuştu.

"Eskiye nazaran kuyumculara rağbet yok"

Yükselen fiyatlar yüzünden altın yerine alternatif hediyeler düşünüldüğünü ifade eden Tunç son olarak şunları kaydetti:

"Eskiden millet eşine, nişanlısına hediye olarak altın alıyordu. Altın fiyatları yükselince altın yerine başka alternatifler düşünülmeye başlandı. Bunun dışında erkeklerin arada bir eşlerine aldığı altınlar da pek görünmemeye başladı. Altın fiyatlarından dolayı herkes ev ekonomisini düşünüyor. Bu yüzden satışlar pek olmuyor. Nakit sıkıntısının başlıca sebebi de dönüşüm olmadığındandır. Eskiye nazaran kuyumculara kesinlikle rağbet yok." (M. Sait Çelik - İLKHA)