• DOLAR 32.588
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2440.536
  • ...
Şanlıurfa`da `Göç Yönetimi Çalıştayı` düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yerel yönetimlerin dahil olduğu çalışmalar için uygun ortamın geliştirilmesi adına öneriler sunmak bu önerilerin uygulanması için gereken somut adımların yol haritasının hazırlanması amacıyla ‘Göç Yönetiminde Yerel Düzeyde Koordinasyonu Güçlendirme Çalıştayı` düzenlendi.

Bir otelde Düzenlenen çalıştaya UCLG-MEWA Genel Sekreteri ve WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman`ın yanı sıra  Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı, STK temsilcileri ve birçok bürokrat katıldı.

Çalıştayda merkezi yönetime ve yerel yönetimlere, yerel ve uluslararası STK`lar ile uluslararası kuruluşlara öneriler sunuldu.

Açılış konuşmasını yapan UCLG-MEWA Genel Sekreteri ve WALD Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Duman, dünyanın kayıtsız kaldığı küresel bir sorunla, başta Türkiye olmak üzere bölgedeki ülkelerin mücadele ettiğini söyledi.

6 yıldır çatışmanın devam ettiği Suriye`den 12 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığını söyleyen Duman, bunun 3 milyonunun Türkiye`de yaşadığını belirterek, “Bu çalıştayın göç yönetiminde, yerel düzeyde koordinasyonun güçlendirilmesi adına önemli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Bildiğiniz üzere Suriye`de 6 yıldır süregelen çatışma ortamı nedeniyle 12 milyon insan yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda bırakılmıştır. Bu 12 milyon kişiden 3 milyonu Türkiye`de yaşamaktadır. Bugün dünyanın ne yazık ki kayıtsız kaldığı küresel bir sorunla, başta Türkiye olmak üzere bölgedeki ülkeler mücadele etmeye çalışmaktadır. Bugün gerçekleştirdiğimiz ‘Göç Yönetiminde Yerel Düzeyde Koordinasyonu Güçlendirme Çalıştayı` ile göç yönetiminde kurulan ortaklıkları ve yapılan çalışmaları daha verimli bir hale nasıl getirilebileceği üzerinde duracağız. Son dönemlerde Türkiye`nin STK`lar ile işbirliğinde bir ivme yakaladığına şahit olmaktayız. Özellikle Avrupa Birliği formlarından STK`larımızın gelişmesi de önemli rol oynadığını görmekteyiz. Bu ivmenin çeşitli ortaklıklarla güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılması için büyük önem arz etmektedir.” dedi.

Göç yönetimi kavramının içini dolduracak çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Duman, “Göçün küresel bir sorun haline geldiği günümüzde, 3 milyon Suriyelinin yaşadığı bu ülkede, bu oranın daha yüksek olması düşünülmektedir. Bunun yanı sıra bölgemizde göç yönetimi kavramının içini dolduracak çalışmalarla farkındalık oluşturmak zorundayız. Göçü bizim için yönetilemez kılan sorunları irdeleyip çözümler üretmeliyiz. Bugün için göç yönetiminde birincil sorunların sağlıksız kayıttan, farklı paydaşların iletişim konusundaki kopukluğundan kaynaklandığını söyleyebiliriz. Diğer yandan göç yönetiminin sadece uluslararası ilişkilerde çözülmesi gerektiğine dair bir bakış açısı da sürecin tıkanmasına neden olmaktadır. Oysaki günümüzde gerek kamu-kuruluşları, gerek yerel yönetimler, gerekse STK`ların bu konunun bizatihi geneli ilgilendiren bir mevzu olduğunu yaşayarak görmektedirler.” şeklinde konuştu.

Daha sonra konuşmalarını yapmak üzere söz alan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Abdulkadir Açar, Şanlıurfa`nın en çok Suriyeli mülteci barındırdığını söyledi.

Açar, “Şanlıurfa dünyada en çok Suriyeli mülteci barındıran bir şehirdir. İnsanlık vicdanın iflas ettiği ve insanlığın sınıfta kaldığı günümüz dünyasında, maddeden başka bir şey görmeyen vicdanlara seslenerek, hepimiz için yol gösterici meşaleler yakacaklarını inanıyorum. Çalıştayın insanlığın geleceği adına hayırlara vesile olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından WALD Akademi Direktörü Hülya Apler`in moderatörülüğü yaptığı çalıştayda Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başdanışmanı Ümran Bilim ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mahmut Kırıkçı sunumlarını gerçekleştirdi. (Ramazan Casuk-İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir