• DOLAR 32.365
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2324.805
  • ...
Kızıltepe`de ilk kez kapalı yöntemle böbrek alındı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kızıltepe Devlet Hastanesi`nde Laparoskopik  Nefrektomi (kapalı) yöntemiyle çalışmayan sol böbreği alınan kadın hasta, sağlığına kavuştu.

Mardin`de ilk defa kendi hastanelerinde kapalı yöntemle çalışmayan böbreğin alındığını söyleyen Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi Ömer Acar, “Bundan sonra başka bölgelerde hangi ameliyatlar yapılıyorsa burada da yapılacaktır.” dedi.

Acar, “Kızıltepe Devlet Hastanesi olarak daha önce ilçemizde yapılmayan ameliyatları yapıyoruz. Yakın zaman önce kapalı teknikle böbrek taşını aldık şimdi ise Laparoskopik teknikle Nefrektomi ameliyatını yapmış bulunmaktayız. Hastamız gayet sağlıklı ameliyatı yapan ekibe teşekkür ediyorum. Kızıltepe Devlet Hastanesinde tıbbi cihaz eksikliği ne varsa hepsini tespit edip yapmaktayız. Bundan sonra başka bölgelerde hangi ameliyatlar yapılıyorsa burada da yapılacaktır. Vatandaşlarımız dışarıya ya da özel Hastanelere gitmelerine gerek yok. diye konuştu.

Hastanın çalışmayan sol böbreği kapalı ameliyat yöntemiyle aldığını söyleyen Üroloji Uzmanı Dr. Ali Erhan Eren, hastanın bu yöntemle daha çabuk toparlandığını belirterek 1 veya 2 gün içinde taburcu edildiğini söyledi.

Eren “Ameliyatımız laparoskopik  nefrektomi (kapalı)  ameliyatı. Normalde böbrekleri çalışmayan, ya da böbrekte kanser bulunan veya doğuştan böbrek küçük olan hastalarda böbreğin alınması gerekiyor. Bu durumlarda açık cerrahi ya da laparoskopik cerrahi yapılabilir. Biz burada ilk defa laparoskopik cerrahiyi denedik ve başarılı olduk. Çalışmayan sol böbreğin tamamını laparoskopik cerrahi yöntemle aldık. Bu ameliyatın açık cerrahiye en önemli üstünlüğü açık cerrahide böbreğin dışarı alınması için yaklaşık 35 cm`lik kesinin yerine sadece 3 adet 1 cm`lik deliklerden yapılmasıdır. Bu nedenle ameliyat sonrası hastanın ağrı şikâyeti çok az olmakta ve hasta 1 ya da 2 gün içinde taburcu edilebilmektedir. Hasta bir hafta gibi kısa bir sürede de günlük işlerine dönebilmektedir. Türkiye de birçok büyük merkezde yapılan bu işlem Daha önceden Mardin ve ilçelerinde bu şekilde bir ameliyat yapılmıyordu. Hayırlısıyla laparoskopik  nefrektomisi (kapalı) ameliyatını Kızıltepe`de başlattık.”

Hasta Esma Ablay (30) ise “Açık ameliyat olacağımı, ameliyatın çok açılacağını düşünüyordum ama küçük bir açılmayla güzel bir şekilde böbreğim alındı. Fazla acı da hissetmedim, çok memnunum. Böyle başarılı bir ekip beni ameliyat ettikleri için şuan gayet sağlıklıyım. Hemen günlük hayatıma dönecek durumdayım, bu yüzden herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu. (Mehmet Aslan- İLKHA)














 

Bu haberler de ilginizi çekebilir