• DOLAR 32.597
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2493.522
  • ...
Efsanevi basketbolcu  KERİM ABDULCEBBAR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

WASHINGTON - Amerikan Basketbol Liginin (NBA) efsanevi oyuncularından Kerim Abdülcabbar, “İslam`ı seçtiğimde büyük tepkilerle karşı karşıya kaldım.” dedi. NBA`de tüm zamanların en iyi oyuncularından biri kabul edilen Kerim Abdülcabbar(69), Müslüman oluş sürecinden İslam dünyasının durumuna, Türkiye hakkındaki görüşlerinden NBA ve Avrupa basketboluna kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu.

“İSLAM`I SEÇTİĞİMDE  BÜYÜK TEPKİLERLE KARŞI KARŞIYA KALDIM”

Dünyanın birçok bölgesinde Müslümanların ön yargılı yaklaşımlara maruz kaldığını ifade eden Abdülcabbar, İslamofobik saldırılara uğrayanların haklarını sonuna kadar araması tavsiyesinde bulundu.

Kariyeri boyunca pek çok ırkçı hakaret ve karalamayla karşılaştığını anlatan Abdülcabbar; “İslam`ı seçtiğimde de büyük tepkilerle karşı karşıya kaldım.” ifadelerini kullandı.

“MUHAMMED ALİ, VİCDANIN TİCARETTEN DAHA ÖNEMLİ OLDUĞUNU ÖĞRETTİ”

Efsanevi boksör merhum Muhammed Ali hakkında “Muhammed Ali, herkese vicdanın ticaretten daha önemli olduğunu öğretti.” ifadelerini kullanan Abdülcabbar, Muhammed Ali`nin hem siyahilere hem de beyazlara, haklı davalarını yüksek sesle dile getirmeyi ve kimseden korkmamayı öğrettiğini belirtti.

Muhammed Ali`nin yaşadığı dönemde Vietnam Savaşı ve ırk eşitsizliğini reddetmede öncülerden olduğunu belirten Abdülcabbar; “Tüm sporculara da ilham kaynağıydı, çünkü kendini tanıma ve sporcu disiplininin ne kadar önemli olduğunu kavramıştı. Bir sporcunun kendini tanıması çok önemlidir. Çünkü ancak kendini tanıyan bir sporcu, kariyerini doğru şekilde kontrol eder ve onu başkalarının heveslerine kurban etmez.” şeklinde konuştu.

“MALCOLM X`İN HAYATI BANA İLHAM KAYNAĞI OLDU”

Malcolm X`in biyografisinden çok etkilendiğini belirten Abdülcabbar; “Ergenlik çağımda Malcolm X`in otobiyografisini okudum. Onun suç dolu bir hayattan mütedeyyin Müslümanlık ve siyasi liderliğe doğru manevi yolculuğu bana ilham kaynağı oldu.” dedi.

1971 yılında 24 yaşındayken Müslüman olduğunu belirten Abdülcabbar, Müslüman olmasıyla beraber bazı hayranlarından ve medyadan tepki aldığını, çünkü onların İslam hakkında bir şey bilmediklerini kaydetti.

Müslüman olmanın tek başına kariyerine büyük bir etkisinin olmadığını kaydeden Abdülcabbar, “Ancak başarılı olmamda çok büyük etkisi oldu. Çünkü başarının, manevi bir dengeye de sahip olmakla mümkün olduğu farkındalığını bana verdi. Bu, beni adaletsizliğe karşı savaşmaya ve eşitlik ile daha iyi bir toplum için mücadele etmeye teşvik etti.” değerlendirmesinde bulundu.

“HZ. MUHAMMED, YAPABİLECEĞİMİZİN EN İYİSİNİ YAPMAK İÇİN DAHA FAZLA ÇABA GÖSTERMEMİZİ ÖĞRETTİ”

Abdülcabbar, sözlerine şöyle devam etti; “Hz. Muhammed, bize olduğumuz yerde durmayı değil, yapabileceğimizin en iyisini yapmak için daha fazla çaba harcamamızı öğretti. En önemlisi de Hz. Muhammed, hem Afro-Amerikalılar(Amerika`ya köle olarak götürülen Afrikalılar) hem de Amerikalı Müslümanlar için mirasımızla ve tercihlerimizle gurur duymak anlamında bir rol modeldi.” cümlelerini kullandı.

Efsanevi basketbolcu; “Kendinize Allah`ın nasıl bir dünya görmek istediğini sorun, sonra o dünyayı gerçek yapmak için çalışın.” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ZİYARETİ MAZİYLE GÜÇLÜ BİR BAĞ KURMAMI SAĞLADI”

“Türkiye`de nereleri ziyaret ettiniz ve en çok neresi sizi etkiledi?” sorusuna cevap veren Abdülcabbar, İstanbul`da birçok yeri gördüğünü ve hepsinden etkilendiğini anlattı.
“Süleymaniye Caminin benim için çok özel bir yeri var. Sultan Ahmet Camii de hakeza görsel ve manevi bir ziyafetti. Topkapı Sarayı Müzesi`nin bende derin tesiri olmuştur.” diyen ünlü basketbolcu, bir Müslüman ve amatör bir tarihçi olarak bu ziyaretin maziyle güçlü bir bağ kurmasını sağladığını ve inancını kuvvetlendirdiğini dile getirdi.

Önceki adı Ferdinand Lewis Alcindor olan ünlü basketbolcu, 16 Nisan 1947`de New York`ta doğdu. 1971`de İslamiyeti seçtikten sonra adını “Kerim Abdülcabbar” olarak değiştirdi. 20 yıl boyunca oynadığı NBA`de üstün başarılar sergiledi, 6 kez en değerli oyuncu seçildi ve 6 kez de şampiyonluk sevinci yaşadı. 1989`da emekli olurken 38 bin 387 sayıyla NBA`de tüm zamanların “en fazla sayı atan oyuncusu” unvanına sahip olan Abdülcabbar, halen bu unvanını koruyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir