• DOLAR 32.594
  • EURO 34.874
  • ALTIN 2505.159
  • ...
Gece gözaltı  Sabah bomba
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / DİYARBAKIR

PKK bir kez daha sivilleri hedef aldı. HDP`li milletvekillerinin gözaltına alındığı gecenin sabahında düzenlenen bomba yüklü araç saldırısında olan yine halka oldu. Saldırıda 9 kişi hayatını kaybederken 100`den fazla kişi de yaralandı.

NEDİR DİYARBAKIR`IN SİZDEN ÇEKTİĞİ

Merkez Bağlar ilçesinde sabah 08.00 sıralarında Aydın Arslan Bulvarı'nda Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, vatandaşlar ve öğrencilerin yoğun bulunduğu bölgede bomba yüklü aracın infilak ettirilmesi, PKK'lıların hedef tanımayan saldırılarının sonuncusu oldu. Sabah saatlerinde kimi işe; kimi okula gitmek için durakta bekleyen yüzlerce Diyarbakırlı vahşi saldırının hedefi oldu. Aylardır rahat yüzü görmeyen Diyarbakır halkı sokaklarında patlatılan bombalardan dolayı bir kez daha 9 canını verdi, yüzü aşkın kişi yaralandı.

SALDIRININ TANIKLARI

Bağlar ilçesinin en işlek yeri olan Aydın Arslan Bulvarı'nın, Medine Bulvarı ile Emek Caddesi'nin kesiştiği yerde düzenlenen saldırının görgü tanıklarından Mehmet Cevat Çalış olayı şu şekilde aktardı:

“Herkes gibi ben de minibüsle işe gidiyordum. Tam Polis Okulu Kavşağında kırmızı ışıkta beklerken, aniden çok büyük bir patlama oldu.  Patlamayla birlikte dumanlar yükselmeye ve silah sesleri gelmeye başladı. Bulunduğumuz araba da hasar gördü ve şoför dâhil yolculardan bir kısmının yüzü parçalandı. Arkamdaki yolcu patlamanın etkisiyle benim üzerime düştü. Büyük ihtimal ile üzerime düşen şahsın beli zarar görmüştü.

“BAŞIMI KALDIRDIĞIMDA ÇEVREDEKİ BİRÇOK BİNA YIKILMIŞTI”

Silah seslerinin durmasının ardından yaralılara yardıma koştuğunu söyleyen Çalış, “Yaralılara ulaşmaya çalıştık. Bir bayanın kolu kopmuştu. Kadının yanındaki beyefendi maalesef ölmüştü. Hemen biraz ileride, duvar bir başka bayanın üzerine çökmüş ve bayan paramparça olmuştu. Biz de görevlilere yardım ederek ölüleri ceset torbalarına yerleştirdik. Zamanla yaralılar da ortaya çıkmaya başladı. Başımı kaldırdığımda çevredeki birçok bina yıkılmıştı. Vatandaşlar olarak yaralılara yardım için binalara koştuk. Henüz uykudan uyanmayanlar enkazın altında kalmışlardı. Daha sonra fark ettik, emniyetteki görevliler de yaralılara yardım ediyorlar. Yaklaşık 500 metre çevrede dolaştım o kadar uzaklıktaki iş yerleri ve evlerin bile camları kırılmış, hasar görmüşlerdi” ifadelerini kullandı.

BİR DEĞİL; İKİ PATLAMA OLDU

Saldırının gerçekleştiği güzergâhın Diyarbakır`ın en işlek noktalarından biri olduğunu ifade eden Çalış, “ Patlamanın olduğu yer Diyarbakır`ın merkezi bir kavşağıdır. Orası birçok minibüs ve otobüsün, yolcularını aldığı yerdir. Hamdolsun, duraklarda fazla kişi görmeyince sevindim. Patlama mobese kameralarının bulunduğu yerde meydana geldi. Bir patlama değil iki patlama meydana geldi. Kanaatime göre bu, bir canlı bomba saldırısıydı. Çünkü emniyet, orada kimsenin araçlarını park etmesine kesinlikle izin vermiyor.” şeklinde konuştu.

 “ETRAFTA KİMSE YOKTU, CESETLER YERDEYDİ”

Bombalı saldırının bir başka tanığı Müslüm Ayık ise patlamanın şiddeti nedeniyle ilk önce deprem olduğunu zannettiğini belirtti.

Ayık, “manzara çok kötüydü. Etrafta kimse yoktu. Cesetler yerdeydi. Ben kendim 2-3 ceset gördüm. Daha sonra yaralılara yardım ettik. Şimdi görüyorsunuz, burası harabeye dönmüş. Diyarbakır`ı Suriye`ye çevirdiler.” dedi.

GECE GÖZALTI SABAH BOMBA

Kent merkezinde düzenlenen bu saldırı PKK`nın geçtiğimiz aylarda Dürümlü mezrasındaki patlamasını hatırlattı. Dürümlü`de bomba yüklü aracın patlatılması sonrasında 16 kişi adeta buhar olmuştu.

Sokaklara kazdığı çukurlarla Kürt halkının öfkesini üstüne çeken ve aradığı desteği bulamayan PKK`nın bu saldırısının en önemli nedeni, HDP`li siyasetçilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara Diyarbakır halkının bir tepki vermemesinin olduğu söyleniyor. Gazetemize değerlendirmede bulunan vatandaşlar, HDP`li milletvekillerin tutuklanmasından hemen sonra gerçekleştirilen bu saldırının bu gözaltılara bir tepki olduğu aşikârdır. Fakat bu tepki şekli, PKK/HDP`nin yıllardır yaşamadıkları ama fazlaca dile getirdikleri demokrasiyle çeliştiğini belirterek; “olan mazlumlara ve özellikle de Kürtlere oluyor.” dediler.

YILDIRIM: TERÖR İĞRENÇ YÜZÜNÜ GÖSTERDİ

Saldırı ile ilgili açıklamada bulunan Başbakan Binali Yıldırım, "Sabah 08.00 civarında Diyarbakır'da bölücü terör yapacağını yaptı; alçak, iğrenç yüzünü tekrar gösterdi. Çevik Kuvvet'in konuşlandığı noktaya, vatandaşların da işine giden, okuluna giden, çocukların olduğu bölgede bir bomba yüklü araç patlatıldı. Şu ana kadar 9 vefat var.  2 polisimiz var, bir teknisyen olmak üzere 5 vatandaşımız hayatını kaybetmiş durumdadır. Bir terörist de ölü ele geçirilmiştir. Hastanede tedavileri süren 100'ün üzerinde yaralıdan 93'ü taburcu olmuştur, 7'si hala tedavi altındadır." Dedi

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın patlama haberinin ardından sabah saatlerinde Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy'u telefonla aradığı ve ilgili yetkililerden detaylı bilgi aldığı kaydedildi.

VALİLİK: BU BİR PKK SALDIRISI

Bir tondan fazla patlayıcının kullanıldığı ve yüzlerce ev ve iş yerinin hasar gördüğü saldırı sonrasında açıklamada bulunan Diyarbakır valiliği, saldırının PKK tarafından üstlenildiğini ifade etti.

Valilikten yapılan açıklamada,  "Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü binasına yakın bir noktada, sivil vatandaşlarımızın ve öğrencilerin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, bölücü terör örgütü mensuplarınca bomba yüklü araçla yapıldığı değerlendirilen bir patlama meydana gelmiştir. " denildi.

VALİLİK: ZARAR KARŞILANACAK

Valilik açıklamasında ayrıca patlamada zarar gören vatandaşların hasarlarının tespitine başlanıldığı ve vatandaş zararlarının en kısa zamanda karşılanacağını da duyurdu

YARALI SAYISI 378

Öte yandan saldırıda yaralananların sayısı da akşam saatlerinde netleşmeye başladı. Elimize geçen son bilgilere göre saldırıda 378 kişi yaralandı 3`ü polis 9 kişi hayatını kaybetti.

HANGİ HASTANE NE KADAR YARALI ALDI?

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi: 46 yaralı

Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi: 42 yaralı

Eski Askeri Hastane: 41 Yaralı, 3 polis ölü

Selahattin Eyyübi Hastanesi: 64 yaralı, bir yoğun bakım

Özel Dicle Memorial Hastanesi: 14 yaralı

Özel Bağlar Hastanesi: 53 hastanesi

Özel Genesis Hastanesi: 50 yaralı 1 sivil ölü

Özel Sultan Hastanesi: 68 yaralı

 

 

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir