• DOLAR 32.537
  • EURO 35.006
  • ALTIN 2436.59
  • ...
Mısır`da tarihi devalüasyon, ağır zamlar getirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da hükümetin petrol ürünlerine yüzde 30 ila 47 oranında zam yapma kararının ardından petrol istasyonları dün gece yarısından itibaren yeni fiyat uygulamaya geçti.

Yeni kararla birlikte normal benzinin fiyatı 2,6 pounddan, 3.5`e, mazot 1,8'ten 2.35`e, 1,6 pound olan 80 oktan benzin ise 2,85`e yükselmiş oldu.

Toplu taşıma araçlarının ücretlerine ve gıda maddeleri fiyatlarına yansıyacak bu karar halkın sosyal medyada öfkeli tepkilerine neden oldu.

Belediyelerden karar beklemeden tarifelerini bugünden itibaren arttıracaklarını ifade eden dolmuş ve taksi sürücüleri, kendi araçları için lazım olan yedek parça fiyatlarının dolar nedeniyle yükselmesinin yanısıra benzine zam gelmesinin kendi durumlarını daha kötüleştirdiğini belirtti.

Darbeyi Red ve Meşruiyete Destek İçin Ulusal İttifak, halkı hükümetin dün aldığı kararlarını protesto etme çağrısında bulundu.

Ulusal ittifak, Facebook hesabında yayınladığı bildiride, “Sokaklara Sisi'nin yok ettiği pound'u ellerinizde tutarak çıkın, yarı çözümleri kabul etmeyin, IMF kredisini reddedin. Zulme, fakirliğe, Tiran ve Sanafir'in satılmasına karşı öfkenizi ifade edin. Bu zalim ve başarısız rejimin gitmesini isteyin” diye yazdı.

Mısır Merkez Bankası dün sabah Mısır para birimini serbest piyasaya bağlamış, faizleri de 300 baz puan artırmıştı.

Bankanın söz konusu kararının ardından pound, dolar karşısında yüzde 48 civarında değer kaybetti. ABD dolarının değeri, karar öncesinde 8.88 pound seviyesinde iken, dün 13 pound, bugün ise 16 seviyesine yükseldi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir