• DOLAR 32.56
  • EURO 34.853
  • ALTIN 2431.081
  • ...
Kar yağışı soba satıcılarının yüzünü güldürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Van'ın en eski çarşısı olarak bilinen yarım asırlık Sobacılar Çarşısı esnafı, bu yıl havaların erken soğumasıyla birlikte yoğun bir mesaiye girdi. Bu yıl kar yağışının Van’a yüzünü erken göstermesi nedeniyle halkın odun sobalarına talebi arttırmasından dolayı yoğun bir mesaiye giren esnafın yüzü gülüyor.

Bu yıl kışın erken gelmesiyle beraber geçmiş yıllara göre yoğun bir sezona girdiklerini ifade eden Sobacılar Çarşısı esnafı, Van’da doğal gazın daha yaygınlaşmadığını bu yüzden merkez ile ilçelerinden gelen birçok vatandaşın soba almak ve tamir ettirmek için kendilerine başvurduklarını ifade ettiler.

İLKHA’ya konuşan Sobacılar Çarşısı esnaflarından Metin Akcan, bu yıl kışın 15 gün erken geldiğini belirterek, geçen yılın aynı ayına göre daha iyi iş yaptıklarını dile getirdi.

Akcan, “Sezonumuz 15 Ekim’de başlıyor ve Aralık’a kadar devam ediyor. Bu aylar içerisinde sezonda işlerimizde bazı duraksamalar oluyor ve bazen de çok yoğun oluyor. Bu yılki yoğunluk geçmiş sezonlara göre daha iyi geçiyor. Geçen yıl Kasım ayının 15’ine kadar kar yağmamıştı, bu yıl kış biraz daha erken geldi. Bu da bizim sezonun yoğunluğunu artırdı.” diye konuştu.

Soba alırken nelere dikkat edilmesi gerekiyor?

Soba alırken özellikle kullanılan sacın kalın olması ve işçiliğine dikkat edilmesi gerektiği hususunda uyarıda bulunan Akcan, “Soba alırken kalınlığına dikkat edilmesi gerekiyor. Bu yönüyle de özellikle işçiliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu durumda kalın sac olabilir, ancak işçiliği de çok önemlidir. İşçiliğin neden olduğu bir hatadan dolayı duman çıkması zehirlenmelere neden olacaktır. Diğer taraftan evin yanma ihtimali de oluyor. Bu durumda soba alırken işçiliğe dikkat edilmesi lazımdır.” şeklinde konuştu.

Soba sezonunun bitiminden sonra yaz aylarına hazırlık yaptıklarını belirten Akcan, “Aralık ayından sonra soba sezonunun bitimiyle yaz hazırlıklarına başlıyoruz. Bu durumda semaver, mangal hazırlıklarına başlıyoruz. Semaver ve mangalları yapıp stokluyoruz. Yaz aylarında havaların ısınmasıyla beraber bunların satışına başlıyoruz. Bizler soba yapımı dışında turbo soba tamiratlarını, doğal gaz bacalarını ve plastik ısıtıcı işini de yapıyoruz.” ifadelerini kullandı. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir