• DOLAR 32.52
  • EURO 34.888
  • ALTIN 2435.944
  • ...
Fas`ta gösteriler;  Yeni bir ‘Arap Baharı` mı?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber / Dış Haberler Servisi

“Arap Baharı” sürecinde gösteriler düzenleyen 20 Şubat Hareketi`nden aktivistlerin çağrısıyla sosyal medya üzerinden organize olan binlerce kişi, başkent Rabat başta olmak üzere 10`un üzerinde kentte gösteri düzenledi. Rabat`ta düzenlenen gösteride Fas Parlamentosu önünde toplanan binlerce kişi, 31 yaşındaki Muhsin Fikri isimli balıkçının ölümü nedeniyle İçişleri Bakanının istifasını istedi. “Hepimiz Muhsiniz” şeklinde slogan atan protestocular, yaklaşık iki saat süren gösterinin ardından dağıldı. Gösteriye katılmak için Huseyme`den gelen Halid Bilkaydi, “Şehit Muhsin Fikri`nin tüm hakları ailesine verilene kadar gösterilere devam edeceğiz. İçişleri Bakanı ve Faslı yetkililerin Fikri`nin ailesine yardımcı olmalarını ve en kapsamlı balık avlanma ruhsatı verilmesini talep ediyoruz” diye konuştu. Ülke çapındaki protesto eylemleri olaysız olarak sona erdi.

‘PRES ALETİNİ ÇALIŞTIRMA EMRİNİ BİR POLİS VERDİ`

Fas`ın kuzeyinde yer alan Huseyme kentinde cuma günü yaşanan olayda Muhsin Fikri, güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak hayatını kaybetmişti. Fikri`nin sıkışmış bedeninin fotoğrafı, sosyal medyada büyük tepki toplamıştı.

YENİ BİR ARAP BAHARINA KAPI ARALAR MI?

Aralık 2010`da, Tunus`ta seyyar satıcı Muhammed Buazizi, yetkililerin tezgâhına el koyması ve gördüğü kötü muameleyi protesto etmek için kendini yakmış ve ardından başta Tunus olmak üzere birçok arap ülkesinde gösteriler başlamıştı. Fas`ta olaylar şimdilik dinmiş durumda. Ancak akamete uğramış bir Arap Baharının ardından 6 yıl sonra bu kez Fas`ta balık tezgâhını kurtarmak isterken presleme makinasına sıkışarak hayatını kaybeden balıkçı Muhsin Fikri için yapılan protesto gösterileri devam edip yeni bir bahara kapı açar mı? bunu zaman gösterecek.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir