• DOLAR 32.377
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2325.861
  • ...
Fas`ta gösteriler artarak sürüyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Fas`ta Muhsin Fikri adlı seyyar balıkçının çöp kamyonunda ezilerek hayatını kaybetmesi sonrası patlak veren protestolar artarak devam ediyor. El-Huseyma ve diğer bazı kentlerde bir araya gelen yüzlerce öğrenci, bir balıkçının çöp kamyonu presinde ezilerek hayatını kaybetmesini protesto etti.

Sosyal medya üzerinden organize olan öğrenciler, başta El-Huseyma olmak üzere Fas`ın Kuzey bölgesinde yer alan Beni Buiyaş, El-Deryuş, Amzuren kentlerinde gösteri düzenledi. Hayatını kaybeden balıkçı Muhsin Fikri`nin fotoğraflarını taşıyan öğrencilere emniyet güçleri, gösterinin izinsiz olduğu gerekçesiyle müdahale etti, ardından öğrenciler dağıldı.

Öte yandan, ülke genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları balıkçı Fikri`nin "katillerinin" bulunması için yetkilileri göreve çağırdı.
Sivil toplum kuruluşları tarafından yapılan ortak açıklamada, bu olaya karışan herkesin bir an önce şeffaf bir şekilde soruşturmalarının tamamlanması ve halka açıklanmasını talep etti.

Fas İnsan Hakları Derneği yayımladığı bildiride ise “Muhsin Fikri`nin öldürülmesine karışan bütün tarafların soruşturularak bir an önce cezalandırılmasını talep ediyoruz.” ifadesine yer verdi.

Fas`ın kuzeyinde yer alan Huseyme kentinde cuma günü yaşanan olayda Muhsin Fikri, güvenlik güçleri tarafından el konulan balıklarını çöp kamyonundan almaya çalışırken presleme haznesinde sıkışarak trajik bir şekilde hayatını kaybetmişti.

Olayların büyümesi üzerine, İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İçişleri Bakanı Muhammed Hassad'ın olayda hayatını kaybeden balıkçının yakınlarını ziyaret etmiş ve Kral 6. Muhammed'in taziye mesajını iletmişti.

Bakan Hassad, Kral 6. Muhammed'in, olayın detaylı şekilde incelenmesi, sorumluluğu olan herkesin tespit edilmesinin yanı sıra görevini ihmal eden ya da sorumluluklarını yerine getirmeyenlere örnek olması için kanunların tavizsiz şekilde uygulanması yönünde talimat verdiğini belirtmişti.

Yetkililerin yaptığı tüm bu açıklamalara rağmen, pazar günü ülke genelinde binlerce kişinin katılımıyla protesto gösterisi düzenlendi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir